Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu neconventional cu seful IPJ George Popa - „Or sa spuna ca am regizat jaful de la Cafe Cafe, sa dau bine"

ro

03 Jun, 2010 03:19 5507 Marime text
cap_5.jpg Comisarul-şef Popa conduce un Peugeot 407, şi-a cunoscut soţia la un interviu şi nu comentează episodul „Intersecţia Adormirea", cu Nicuşor Constantinescu

Instalat în urmă cu aproximativ două săptămâni la conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul-şef George Dorel Popa spune că se gândeşte tot mai mult să participe la concursul pentru ocuparea definitivă a funcţiei, motivat de rezultatele bune înregistrate de Poliţia Constanţa în cazul jafului de la Cafe Cafe. Totodată, noul comandant al IPJ se amuză pe seama ipotezelor lansate cu privire la presupusa sa implicare în diferite scandaluri, pe vremea când era şef al Poliţiei Murfatlar: „Nu mă apasă nimic, la nivel de bârfă se poate zice orice. Vă daţi seama, când o să plec de la Constanţa, ce-o să se spună despre mine? Că am regizat jaful de la Cafe Cafe, să dau bine?!". În calitate de comandant interimar al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul-şef George Popa a fost de acord să ne răspundă mai multor întrebări, legate atât de activitatea de la inspectorat, cât şi despre zvonurile legate de numele său.

I-aţi cunoscut pe primarul Radu Ştefan Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa? Care credeţi că vor fi relaţiile cu aceştia şi cu autorităţile publice locale?

În perioada în care mă voi afla la şefia IPJ Constanţa, vreau să am cu toate autorităţile locale relaţii bazate pe deschidere şi comunicare, în baza şi temeiul legii. Cu toţi primarii, începând cu primarul oraşului reşedinţă de judeţ şi până la cei din comune, voi avea astfel de relaţii, de comunicare. Sunt deschis la comunicare. Referitor la Consiliul Judeţean, există Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, structură foarte importantă din punct de vedere al IPJ. În acest sens, vom identifica modalităţi comune de a încerca să implicăm CJC în gestionarea resurselor materiale limitate, pentru că interesul este unul comun, de a proteja cetăţeanul, de a îmbunătăţi siguranţa stradală, dar şi pe cea rutieră. Am început cu prefectul, căci aşa este normal, şi am stabilit o serie întreagă de acţiuni comune. Totodată, prin natura serviciului, menţinem legătura permanent, IPJ fiind parte integrantă a autorităţilor locale. Relaţia cu prefectul se bazează pe deschidere şi avem o colaborare foarte bună. În ceea ce-l priveşte pe primarul Mazăre, îl cunosc din 1996, iar săptămâna trecută l-am vizitat, în calitate de nou şef al IPJ Constanţa. Referitor la CJC, este o chestiune foarte practică: ATOP trebuie să funcţioneze, astfel că trebuie să identificăm măsurile necesare pentru a o face să funcţioneze, să nu rămânem la nivel declarativ. Preşedintele CJC a fost, de asemenea, foarte deschis, am făcut un plan de măsuri, iar acum este în curs de perfectare. Urmează să stabilim un calendar de activitate şi măsurile concrete ce trebuie luate.

Intersecţia Adormirea - No comment!

Ce aţi fi făcut dacă vă aflaţi la comanda IPJ Constanţa în momentul consumării episodului „Intersecţia Adormirea", când s-a spus despre preşedintele CJC că a fost surprins de poliţişti dormind la volanul maşinii sale, în mijlocul unei intersecţii importante a oraşului?

Nu cunosc incidentul şi nu sunt familiarizat cu împrejurările în care s-a petrecut acesta, aşa că nu doresc să comentez. Cel mai probabil, nu mă aflam în ţară la vremea respectivă. Nu vreau să vorbesc despre ceea ce nu ştiu.

Aţi avut ocazia să cunoaşteţi îndeaproape Poliţia Polonă, dar şi Poliţia Română. Care dintre cele două structuri credeţi că este mai performantă?

Este greu să faci o astfel de evaluare, pentru că premisele de la care se pleacă, dar şi condiţiile sunt diferite. Poliţia Polonă dispune de mai multe resurse materiale, financiare şi umane, iar în 2009 Polonia a fost singura ţară a Uniunii Europene care a avut creştere economică. Dacă ţara nu a resimţit criza, vă daţi seama că nici poliţia nu a resimţit-o. La noi însă lucrurile nu stau deloc aşa.

Aveţi vreo tematică stabilită pentru poliţia constănţeană, vreun plan anume, dincolo de programul privind sezonul estival?

Vreau să implementez măsuri care să ducă la sporirea eficienţei activităţii. De exemplu, dacă ai resurse foarte limitate şi nu ai spirit de planificare maxim, rişti să risipeşti foarte uşor puţinul pe care-l ai. Sunt şi situaţii în care lucrătorii nu-şi fac treaba. De pildă, de când am venit, nu am văzut poliţist pedestru, doar câte o maşină care se duce undeva. În Polonia, există postul de poliţist pedestru. Azi-noapte (n.r. marţi spre miercuri), în jurul orei 22.00, am vrut să văd cum arată Constanţa noaptea. M-am plimbat prin zona Tomis Nord, pe la Gară, dar nu am văzut poliţist care să patruleze pe jos. Poate erau pe vreo stradă lăturalnică, poate aplanau vreun scandal, poate preveneau vreun furt, nu ştiu. Dar dacă poliţistul nu merge pe jos, să vadă ce se întâmplă în zona lui de competenţă, în cartierul lui, atunci cum poate să ştie ce se întâmplă acolo şi să ţină situaţia sub control?

„Sunt tot felul de nefericiţi care pot spune orice"

dorel_-_george_popa_02.jpgCeva despre familie...

Nu aş vrea să discut despre familia mea, nu aş vrea să fie şi ei afectaţi de poziţia publică pe care o ocup la acest moment.

Cum aţi cunoscut-o pe soţia dumneavoastră?

Nu vreau să dau informaţii despre familia mea, dar vă spun pe scurt: a venit să-mi ia un interviu, ne-am plăcut şi ne-am căsătorit. În 1996 ne-am căsătorit, după ce am fost prieteni aproximativ un an de zile.

Se spune despre dumneavoastră că aţi fi fost implicat în mai multe scandaluri legate de benzinarii din zona Murfatlar şi nu numai, că aţi fi fost implicat şi dumneavoastră în acţiunile lor. Vă apasă acest trecut?

Pot să vă spun că nu puteam să ajung într-un astfel de post dacă aş fi avut un trecut pătat. La nivel de bârfă, se poate zice orice, dar eu nici nu am fost cercetat, darămite să fiu condamnat. Nu mă apasă nimic. Ce o să se spună când plec de la Constanţa, că am regizat jaful de la Cafe Cafe, să dau bine?!

Pe site-ul nostru au apărut diferite comentarii, potrivit cărora aţi cunoaşte-o pe fiica cea mare a preşedintelui României, Ioana Băsescu. O cunoaşteţi? Dar soţia dumneavoastră?

Sunt tot felul de nefericiţi care pot scrie orice pe un site, sub protecţia anonimatului. Pe Ioana Băsescu o cunosc în măsura în care o cunosc pe Nadia Comăneci - de la televizor, am văzut-o pe sticlă. Nu ştiu dacă soţia mea o cunoaşte, dar nu cred.

Staţi la Cumpăna?

Locuiesc în Constanţa. La Cumpăna este vorba despre nişte drepturi succesorale, care încă nu s-au soluţionat în instanţă.

Dacă stăteaţi la Cumpăna, v-am fi întrebat dacă v-a vizitat inspectorul George Caraivan, şeful Poliţiei Cumpăna.

Nu m-a vizitat, dar aş putea să merg eu să-l vizitez, mai trec pe la Cumpăna din când în când.

Ce maşină personală aveţi?

Un Peugeot 407.

Vă veţi înscrie la concursul pentru comanda IPJ Constanţa?

Mă gândesc serios la chestiunea cu concursul şi pot spune că jaful de la Cafe Cafe mă motivează, ţinând cont de faptul că am intervenit în timp record, că am fost la faţa locului şi că cei responsabili au fost prinşi. Cazul Cafe Cafe a fost o satisfacţie imensă pentru mine. Însă îmi pare rău de paznic şi sincer vă spun că, decât să fim eroi, aş fi preferat să fi existat un sistem de pază autorizată, sistem de supraveghere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 03 Jun, 2010 08:31 in fiecare dimineata vine cu jeepul grand cheroke negru al politiei din cumpana -era implicart cu oancea valeanu delicoti in contrabanda furtul de benzina motorina din conducte pazita sanchi de firmele lui mazare si nicusor ctinescu dar cum mafia psd si pdl au fost la guvernare impreuna .... e omul lui fatuloiu si basescu ...relatii cu ioana si elena basescu in murfatlar satul pe unde trec conduvctele -valea seaca valu traiamafia lui mitroi primarul valu traianle proteja furturile din conducte dar dga si sri si dna tac in curind armadegon cu retyeau mitroi si popa si vas...s mazare sri tace la fel dna e alqueda acolo