Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live TSC nu se predă! Actorii cer respect, salarii și sporuri ca în toate celelalte teatre. De la noul manager, transparență și implicare, iar de la autorități, un templu de cultură pentru Constanța! (video)

ro

24 Jan, 2019 00:00 4673 Marime text
După patru ani de mandat al managerului Dana Dumitrescu, Teatrul de Stat Constanța se află din nou în fața unei linii sosire. Un control efectuat de Consiliul Județean a dus, practic, la demiterea managerului, care mai are la dispoziție 60 de zile să remedieze deficiențele înainte de a părăsi postul. Dumitrescu este însă titular pe postul de director artistic al instituției de cultură constănțene.
 
Am discutat la Interviu live despre situația Teatrului de Stat Constanța cu actorii TSC Maria Lupu Vasilescu, Liviu Manolache și Marian Adochiței. Discuția video o puteți urmări aici: 
 
Actorii au vorbit despre raportul rezultat în urma controlului efectuat de Consiliul Județean Constanța, care pare că nu este suficient de elocvent pentru o demitere. De aici, concluzia lui Liviu Manolache că schimbarea managerului a este una politică și cumva premeditată. Actorul a povestit că intuia decizia șefului CJC, pentru că de multă vreme se dorește înlocuirea managerului teatrului cu persoane care trebuie să ajungă în această funcție din diverse „dorinți”.
 
„Din nefericire, Corpul de Control ori nu cunoaște legislația foarte bine, ori au avut de căutat nod în papură, altfel nu înțeleg de ce printre solicitările din acest raport se află și darea afară cu titlu imediat a pensionarilor din teatru. Iată, suntem unul lângă altul, pensionari. Este o greșeală flagrantă și eu îl întreb pe domnul Țuțuianu ce face, îi dă afară pe cei care au făcut raportul?, s-a întrebat, retoric, Liviu Manolache. Acesta consideră că s-a profitat de situația iscată de nemulțumirile unor colegi, devenite în mod inexplicabil publice, ca să se ajungă mai lesne la acest deznodământ.
 
La rândul său, Maria Lupu Vasilescu, care face parte din grupul celor șase actori ce au adresat anul trecut o scrisoare conducerii CJC, prin intermediul căreia denunțau managementul defectuos al directorului Teatrului de Stat, a spus că „nemulțumiții” nu au solicitat nici demisia, nici demiterea Danei Dumitrescu, ci doar au semnalat nereguli și nemulțumiri. Legat de raportul de control, Vasilescu apreciază că președintele CJC „a fost un domn”. Actrița TSC a mai afirmat că există și colegi care și-ar fi dorit să preia managementul teatrului și a nominalizat-o pe colega ei, Mirela Pană, care anul trecut ar fi agitat spiritele în interiorul instituției pe această temă.
 
Marian Adochiței, care face parte din tânăra generație de actori din TSC, este de părere că nu există un manager perfect. „Este nevoie de timp ca un manager să se dezvolte și să le facă pe toate. Nu are cum să fie doar manager, să nu aibă nicio treabă cu teatrul. La fel de bine nu are cum să fie doar actor, să nu cunoască management. Cred că un manager bun trebuie să fie destul de artist ca să se înțeleagă cu corpul artistic al teatrului, dar și tranșant și pragmatic când vine vorba de bugete, bani, organigramă”, a punctat Adochiței.
 
Actorul a povestit că în ultimii 14 ani a schimbat trei manageri (n.r. Beatrice Rancea, Virgil Iosif și Dana Dumitrescu). „S-a început foarte bine în mandatul doamnei Rancea, dar și bugetul era imens. Atunci au venit să monteze regizori foarte mari și s-au făcut spectacole de calitate. Apoi a urmat un alt directorat, în care nu prea am înțeles ce s-a întâmplat. Atunci a trebuit să mă apuc de fotografie, pentru că nu prea mai jucam. Apoi a venit Dana Dumitrescu, când lucrurile au început ușor-ușor să se ridice, față de perioada anterioară. În mandatul ei s-au întâmplat și lucruri bune, nu doar dezastrul reclamat prin acea scrisoare. Eu cred că publicul este suveran, iar el vine la spectacole, avem spectacole care se joacă cu casa închisă. De asta nu se vorbește”, a comentat Marian Adochiței.
 
Cei trei actori consideră că ședința organizată anul trecut, în care ar fi trebuit să se stabilească de fapt parcursul pentru 2019, a degenerat și de aici nu a mai fost decât un pas până la detonarea orgoliilor. Se pare că acolo au avut loc scene mai puțin onorabile, de la jigniri, la faptul că discuția ar fi fost înregistrată și chiar filmată pe ascuns, fără consimțământul celor prezenți. Maria Lupu Vasilescu spune că a fost deranjată de faptul că managerul teatrului a fost lipsit de atitudine la acea întâlnire. O poziție tranșantă a Danei Dumitrescu probabil ar fi stins, acolo, odată pentru totdeauna, spiritele inflamate. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar urmările le cunosc toți cei care au fost interesați de acest subiect.
 
Ne-am văzut, ne-am plăcut sau nu, ce rămâne de făcut, vorba celebrului șlagăr al anilor 90?
Marian Adochiței spune că teatrul va continua să funcționeze, un teatru nu poate să moară așa, de la o scrisoare… fie ea și pierdută. „Problema este ce s-a întâmplat între noi, actorii. Ele pot fi rezolvate prin comunicare“, spune tânărul actor.
 
Maria Lupu Vasilescu este de părere că generația ei trebuie să lase tinerilor care sunt deja în teatru, dar și celor care vor veni un teatru național, dacă se poate. Abia atunci nu vor mai exista nemulțumiri. „Dacă s-a ajuns în situația asta, și președintele Țuțuianu vrea să aducă un director interimar din exterior, e decizia dânsului. Dar problema este alta. Din ce știu eu, doamna Dana Dumitrescu ar fi putut să-și suspende doar funcția de execuție, adică pe cea de actor. Nu și pe cea de director artistic. Dacă se rămâne așa, eu pot să mă consider ca și concediată sau, în cel mai bun caz, un concediu prelungit, în care nu voi juca”, a conchis Maria Lupu Vasilescu.
 
Cât despre perioada imediat următoare, cu un manager interimar, actrița consideră că lucrurile se vor aranja, dacă va fi transparență și toată lumea va fi ști ce trebuie să facă.
Liviu Manolache, și el fost director al teatrului, este de părere sunt câțiva pași de urmat pentru intrarea în normalitate: „Modernizarea și reabilitarea clădirii instituției, și nu o cârpeală, cum se intenționează. Avem nevoie de un adevărat așezământ de cultură în Constanța. În al doilea rând, toți acești tineri actori sau noi, cei care am stat aici pe malul mării ca să facem câte ceva, ar trebui să fim respectați, nimic altceva, să ni se recunoască meritele prin ceea ce suntem, să ni se acorde acele salarii pe care le colegii noștri din întreaga țară, și sporuri, care din greșelile unora au fost pierdute. Acest lucru trebuie să înțeleagă nu doar președintele CJC, ci și oamenii de la Direcția de Cultură, ei nu vor să înțeleagă”.
 
Referindu-se la colaborarea cu marii regizori ai teatrului românesc, Manolache a lăsat să se înțeleagă că Festivalul „Miturile Cetății“ din acest an ar putea fi pus în pericol din cauza tensiunilor existe. Acesta a spus că regizorii devin circumspecți când citesc sau află despre nisipurile mișcătoare din teatrul de la malul mării și este posibil să nu mai dorească să monteze pentru TSC la festival.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii