Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Tinerii din Constanța vor să ducă marea la Iași și să se întoarcă cu titlul de Capitala Tineretului din România (galerie foto+video)

ro

29 Aug, 2019 00:00 7696 Marime text
Obținerea titlului de Capitală a Tineretului din Romania este pariul tinerilor din Constanța pentru această toamnă. Dincolo de acest „meci” Constanța-Craiova, cel mai mare câștig ar fi conturarea strategiei de tineret la nivelul municipiului Constanța. 

Cele două orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură și să îl depună până pe data de 30 septembrie. Orașul câștigător va fi anunțat la Iași, în octombrie 2019, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a IV-a de la Iași.
 
Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR), și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 2 mai 2020 - 1 mai 2021. 

Despre proiectul „ComeToSEAus“ cu care tinerii din Constanța vor să câștige marele premiu și să transforme municipiul de la malul mării în Capitala Tineretului, am discutat ieri pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța,  la „Interviu live“, împreună cu Lorela Florescu - manager de proiect, Alexandra Barbu - asistent manager și Ionuț Barbu - responsabil financiar.
 
Proiectul tinerilor din Constanța, reprezintă în primul rând dorința acestora de a construi și de a se implica în comunitate, au explicat cei trei membri în echipa de lucru a proiectului Constanța - Capitala Tineretului 2019. Totul a pornit de la o excursie la Iași, povestește Lorela, orașul care deține în prezent titlul de Capitală a Tineretului. Acolo a discutat cu câțiva tineri implicați în activități și așa s-a născut cu ideea. Apoi au urmat întâlniri, discuții și scrierea primei forme a proiectului cu care au ajuns în finală. De atunci au trecut opt luni. Urmează două luni de foc, pe principiul „acum ori niciodată”!
 
Cea mai mare provocare, după cum a explicat Ionuț Barbu, a fost faptul că organizațiile de tineret, șapte la număr, și reprezentanții tuturor universităților și liceelor importante din Constanța au reușit să se așeze la aceeași masă, să treacă pe sincope, poate peste rivalitățile din trecut și să scrie împreună un proiect care șanse mari să obțină punctajul maxim.
 
Dezbaterile în școli și licee pe cele cinci direcții ale proiectului vor fi reluate imediat după începerea anului școlar, asta pentru că este nevoie de cât mai mulți actori în acest proiect. Și nu numai. Se caută voluntari. Dacă vreți să vă implicați și să puneți umărul la câștigarea titlului de „Capitala Tineretului din România”, pe invitații mei îi puteți găsi aici: https://www.facebook.com/ConstantaCapitalaTineretului/, dar și pe Instagram și, evident, și pe paginile lor personale de Facebook.
 
Tinerii sunt susținuți atât de administrația locală, cât și de profesori care au dat o mână de ajutor și au privit când a fost nevoie și cu ochi critic proiectul care va merge în finală, ne-a mărturisit Alexandra.
 

Proiectul, care este realizat în comun de administrația locală și studenții universităților din Constanța, se fundamentează pe cinci direcții: ComeToSEAus Smart, ComeToSEAus Green, ComeToSEAus Cool, ComeToSEAus Artsy și ComeToSEAus Togheter dar atinge toate zonele de interes pentru un tânăr. Tot Alexandra Barbu este autoarea titlului acestui proiect „ComeToSEAus”. De loc din Ialomița, a renunțat la provocările vieții de student la Politehnică și a decis să urmeze cursurile Universității Ovidius. Lait-motivul titlului proiectului sunt marea și comunitatea din Constanța. Cel mai probabil într-un spectacol de culoare și lumini, tinerii vor să ducă marea la Iași la Summit-ul în cadrul căruia se va decide câștigătorul competiției.
 
Asociațiile care sunt implicate în acest proiect sunt: Liga Studenților din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, AIESEC Constanța, Consiliul Județean al Elevilor Constanța, UN Youth Association of Romania - Constanța Branch, Asociația Studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța și Asociația Studenților Șaguniști.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii