Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța ajută Ucraina Mihai Lupu - „Este crunt ce se întâmplă. Acești oameni au nevoie de o vorbă bună, să le șteargă cineva lacrimile, să le spună că suntem alături de ei”

ro

12 Mar, 2022 00:00 2561 Marime text


Niciodată în istoria ultimilor 30 de ani nu s-a inregistrat o asemenea mobilizare uriașă a autorităților, societății civile și a voluntarilor pentru ajutorarea unor semeni. Războiul din Ucraina și fuga din cale atrocităților invadatorului rus au scos la iveală solidaritatea impresionantă de care dau dovadă românii. Iar constănțenii nu fac excepție, dimpotrivă. O dovedesc prin participarea activă la acțiunile prin care pot veni în sprijinul refugiaților ucraineni. Campania de colectare a ajutoarelor organizată inițial de Crucea Roșie, Primăria Constanța, Consiliul Județean și Prefectură este sprijinită de Arhiepiscopia Tomisului și de un număr insemnat de voluntari. Inclusiv din rândul refugiaților ucraineni care vor să ajute.
 


Pavilionul Expozițional din Constanța a devenit un hub umanitar pentru Ucraina. Mii de produse sunt aduse aici pentru a fi selectate și împachetate, spune viceprimarul Ionuț Rusu. Aici funcționează de fapt Comandamentul Central care pe lângă produsele donate de constănțeni inimoși, adună și centralizează apelurile privind ofertele de cazare pentru cei care fug de război, cazându-se la Constanța. „Deci practic suntem pe două paliere. Cei care vin aici și au nevoie de produse și cei de la Crucea Roșie care selectează ajutoarele, le împachetează și le trimit la Cernăuți, pentru a ajunge apoi în toată Ucraina”  a declarat viceprimarul Ionuț Rusu. Iar în privința spațiilor de cazare pentru refugiați, „ceea ce face primăria este să strângă ofertele și le dăm mai departe Prefecturii care prin Comitetul pentru Situații de Urgență se ocupă de această misiune”.
 


Voluntarii de la Crucea Roșie lucrează în ture pentru pregătirea pachetelor de ajutoare pentru convoaiele către Ucraina. „Suntem foarte bucuroși că putem fi de ajutor”, spune Cristiana Munteanu. Numărul constănțenilor care donează pentru Ucraina este din ce în ce mai mare. De aceea, primăria vrea să suplimenteze spațiul de colectare a produselor din Pavilionul Expozițional. E o forfotă continuă. Zeci de voluntari  trebăluiesc la sortarea ajutoarelor. Trei elevi de la liceul Miron Costin intră cărând pachete uriașe. „Am facut o donație și am luat alimente și produse de igienă”, ne spune Darius Andrei Focșa, în timp ce colegul său, Teodor Târpă, vorbește de dulciuri pentru copii și șampon. Iar Mihaela Rădulescu, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța ține să precizeze: „Oamenii ar trebui să nu mai aducă ce au pus în pod, haine care nu sunt bune de purtat. Nu îi dai unui câine, îi dai unui om”.
 


În ultimele zile, activitatea din Pavilionul Expozițional este mult ușurată datorită ajutorului voluntarilor ucraineni. Sunt refugiați găzduiți pe litoral și nu au stare. Olga, de 25 de ani, ajută la sortat: „Am venit și am intrebat cu ce pot să ajut. Și mama ajută, e aici. Sora mea, la fel. Tata are 55 de ani și a rămas în Ucraina, să lupte. Ne transmite că este bine și nu îi este frică. Ucrainenii sunt puternici”. Diana, care are doi copii, de 3 și 5 ani, îi lasă cu bunica lor și vine la Pavilion să traducă. Nu ințelege nici acum de ce țara ei este în război: „Dimineața când m-am sculat și când am aflat că au venit rușii peste noi am avut un șoc. Vinovat e doar Putin. Doar el, că mor copii, părinți. Ce ne povesteau nouă buneii se intâmplă în ziua de azi”, spune femeia din regiunea Odesa, care și-a lăsat soțul acasă. Speră să se intoarcă repede în satul ei, unde până pe 24 februarie a avut „o viață frumoasă, normală, cu multe bucurii”.
 


Halatul alb al doamnei doctor Ortansa Dancă face notă discordantă în mijlocul voluntarilor. La Pavilionul expozițional, cadrele medicale continuă acțiunea de vaccinare anticovid. Aflăm de la medic că printre noii clienți sunt și refugiați ucraineni:„Chiar azi  s-au vaccinat cinci cetățeni din Ucraina. Ieri au fost nouă. Chiar și cu doza booster. Vin aici să ia câte ceva de la Pavilionul Expozițional și sunt indrumați că dacă au nevoie de vaccin, o pot face. La ei in Ucraina nu au Johnson and Johnson și o femeie  a zis că e dispusă să se vaccineze cu el, dar să ii lăsăm timp de gândire”.
 
 
 Ajutoarele pentru refugiații ucraineni din Constanța sau direct pentru Ucraina sunt adunate și în bisericile din Constanța. Chiar și o cameră spațioasă de la parterul Arhiepiscopiei Tomisului este plină. „Ajutoarele se adună prin parohii. Părintele anunță la slujbă și, ca întotdeauna, oamenii sunt binevoitori și ajută pe toată lumea. Oamenii chiar sunt solidari”, explică voluntarul Dorina Mocanu, studentă la Teologie. Cel mai mult o impresionează solidaritatea oamenilor, „sunt foarte binevoitori, calzi”. IPS Teodosie intră și o binecuvântează pe tânără. Inaltul ierarh confirmă că până acum au fost trimise mai multe transporturi cu ajutoare din partea Bisericii.
 

„Câtă vreme ține războiul, noi ne mobilizăm și, cu dragoste, să îmbrățișăm pe acei oameni hăituiți, fugăriți, plini de frică . Avem adăpostiți sute de refugiați, la mănăstiri. La Dervent sunt 30 de refugiați, la mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, la mănăstirea Colilia. Și in casele creștinilor. Refugiații sunt foarte sensibili, sunt copleșiți de dragoste și incep să își mai aline rănile, văzând dragostea noastră. Și ne bucurăm că avem ocazia să răspundem la acest necaz cu dragostea noastră. Nu putem decât să ne îndurerăm pentru că viețile pierdute sunt atât de greu de suportat. Atâtea sute, poate mii de oameni și atâtea distrugeri. Pentru că e vorba de o distrugere spirituală și de alta materială. Inestimabilă. Sunt și mulți copii pentru că nu au fost scutiți de aceste primejdii și atrocități”.

 


Pe lângă masă, cazare, traducere, mulți refugiați au nevoie de servicii medicale. Sunt femei care au născut deja la Constanța, dar, potrivit președintelui CJ Mihai Lupu, apar și urgențe medicale imprevizibile. Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, este in contact permanent cu refugiații precum și cu cei care se ocupă cu găzduirea și sprijinirea acestora. „Ne-am dus la spital și o femeie, care era cu un copil, făcuse infract. A trebuit să luăm copilul, să avem grijă de el. Este crunt ce se întâmplă. Nu am putut să cred că tragediile astea, astăzi, în lumea pe care noi o considerăm evoluată, pot exista”, ne-a declarat șeful administrației județene.
 


Mihai Lupu este impresionat de solidaritatea oamenilor.Am văzut oameni cu lacrimi pe obraz. O mamă cu o fetiță care nu poate să vorbească. Era albă la față. Orice zgomot ii provoacă o teamă paralizantă. Zi de zi primesc informații, solicitări”. El este impresionat și de aportul asociațiilor civice, care sunt organizate mai bine decât multe autorități și s-au mobilizat extraordinar. Mihai Lupu vorbește despre un fond de rezervă și „dacă va fi nevoie vom rectifica bugetul CJC  ca să alocăm o sumă mai mare ca să putem să facem față crizei refugiaților”. Și asta pentru că tot zona umanitară va fi soluția, cu suportul autorităților locale și centrale. „Cred că solidaritatea este cel mai important lucru. În plus,oamenii ăștia au nevoie de o vorbă bună, să le șteargă cineva lacrimile, să le spună că o să fie bine, că suntem alături de ei. Înseamnă enorm de mult pentru un om care astăzi este in  necaz și suferință”.

 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii