Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu Elena Frâncu, directorul coordonator al Direcţiei de Tineret şi Sport Constanţa s-a terminat Tema a fost - „Sportul constănţean între provocări, criza economică şi imixtiune politică?!"

ro

01 Sep, 2011 00:00 5506 Marime text
foto01.jpg

Sinteza: „Dacă ne referim la handbal nu sunt bani să aducem sportive mari la Constanţa. 1500 de lei este un salariu bun pentru valoarea unor jucătoare"!

Elena Frâncu despre CS Tomis: „1500 lei la valoarea pe care o au astăzi unele jucătoare este un salariu bun. Pe lângă salariu primesc medicaţie de efort, hrană, echipament. E adevărat că ele vin de la 1500 de euro şi e foarte greu. Este o ofertă financiară pe care un club ţi-o face şi nu ai obligaţia să o accepţi. Sportul de performanţă nu mai este o obligaţie. Este opţiunea fiecăruia dacă acceptă sau nu contractul de muncă. Gica Slabu şi Ion Crăciun au făcut eforturi supraomeneşti anul trecut. Este deja istorie ce s-a întâmplat. În handbalul constănţean feminin nu mai avem valori la fete. Pentru că de ceva timp cluburile publice nu au produs calitate. O Cristina Neagu nu se naşte în fiecare zi. Acum sunt nişte fete cu care poţi face reconstrucţie, nu şi performanţă. O junioară care nu a spus nimic la finalul junioratului nu poate face performanţă. Nu sunt bani să aducem sportive mari la Constanţa. La CS Tomis atâta timp cât a fost Gică Slabu finanţator, CJ a dat bani cât s-a putut. Ceea ce s-a întâmplat acum cu noua echipă a fost o situaţie specială. Trebuiau ajutaţi. Şi încă ceva: eu nu-l privesc pe Constantinescu ca fiind membru PSD. Nu s-a putut salva vechea echipa pentru că erau datorii foarte mari. Celor care astăzi îi reproşează că am pus umărul la distrugerea echipei de handball le spun că e punctual lor de vedere pe care-l respect dar nu-l accept".

Elena Frâncu despre Fundaţia pentru Promovarea Sportului: „Nu este adevărat că Fundaţia ar fi avut buget separate pentru salvarea echipei de handball. Cel puţin eu u ştiu acest lucru. Dar cred că Fundaţia pentru Promovarea Sportului din care eu m-am retras poate justifica oricând traseul banilor. N-a avut bani pentru CS Tomis, decât 5 miliarde prin care tot preşedintele CJ, Constantinescu a vrut să salveze echipa pentru că la vremea respectivă preşedintele clubului a spus că rezolvă problemele clubului cu aceşti bani. Nu e normal să plătesşi trecutul şi tot să nu ai present".

"Baza Hirotehnica va trece la comunitate. Dacă nu s-o ia Mihai Petre de la PDL!"

Elena Frâncu despre bazele sportive ale DJTS: "Bazinul de la Parc nu mai este demult al românilor ci al spaniolilor. Bazinul a fost al ministerului turismului nu al sportului şi în niciun caz al Direcţiei şi a fost vândut acum mulţi ani. Nu mi s-a cerut nici părerea, nici aprobarea în legătură cu această vânzare pentru că nu era treaba mea.Complexul Tomis a avut 2 miliarde de lei pentru reabilitare şi prin plecarea colegului nostru, unicul inginer al Direcţiei am decis să facem din aceşti bani procedura de izolare termică pentru Tomis şi hotel Sport pentru că de la anul suntem obligaţi să avem certificat energetic. După cum e vorba aceea „bine faci, rău găseşti", baza sportivă Hidrotehnica, am preluat-o prin eforturi personale de la ICH, în anul 1990 am adus-o în curtea Direcţia de Sport. Proastă am fost! Dacă nu aduceam acea bază sportului atunci acum nu mai erau aceste discuţii. Şi Triunghiul -baza de pe Badea Cârţan este în aceeaşi situaţie. În ceea ce priveşte Hidrotehnica, se intenţionează să se treacă la comunitate, nu să fie prăduită. Dacă nu se doreşte acest lucru, eu sunt deschisă, de pildă s-o ia consilierul judeţean Mihai Petre dacă vrea!".

foto02.jpgÎntrebările redacţiei:

1. Cum  găsiţi sportul constantean în 2011?

E.F.:  A invatat putin mai mult decat in 2010 pentru ca trebuie sa traiesti pe picioarele tale. De aceea s-au constituit in structuri private sprijinite de autoritati. Le multumesc ca au rezistat in ciuda crizei economice. Am regretul ca CCS 1 nu se bucura de autonomie proprie si cred ca la anul va fi si mai greu. 2012 va fi si an olimpic, din pacate CCS 1 nu va mai putea spune ca o au pe Catalina Ponor si Simona Amanar. Dupa mine CL, CJ si Prefectura trebuie sa asigure echilibru catre comunitate. Primaria este pe primul loc intr-o societate si apoi Prefectura ca reprezentant al guvernului. Elena Francu nu mai are nevoie de glorie, eram la 18 ani cea mai buna handbalista din tara si reprezenta Constanta, acum sunt un om matur, echilibrat, care vrea sa imbatraneasca frumos si in momentul in care va preda administratia s-o faca cu fruntea sus. DJTS nu raspunde de performanta in Constanta ci de asigurarea bazelor sportive si daca vreti de relatia dintre administratie si structurile sportive. Desi suntem in 2011 traim cu amintirea trecutului. E greu sa traiesti din istorie. Dar recunosc am superioritatea omului care a trait de mult in Europa, datorita sportului pentru ca eu chiar am facut performanta. Eu ii felicit pe toti partenerii nostri din structurile sportive pentru tot ce au realizat pana acum. Avem sase sportivi ai Constantei deja calificati la Jocurile Olimpice - 2 tenis de masa, 2 gimnastica si 2 atletism. Pentru 2011 felicit si pe rectorul Panait pentru preluarea echipei de handbal..

2. Spuneaţi la un moment dat că aţi fost o alintată a Constanţei şi că aţi avut, indiferent de Guvern, un sprijin în Primaria Municipiului Constanţa, în Consiliul Judeţean Constanţa, în oamenii Constanţei şi că asta inseamnă foarte mult. Cum aţi reuşit să rămâneţi timp de 20 de ani la conducerea DJTS, ce compromisuri aţi făcut? Privind retrospectiv, ce stă la baza mandatelor dumeavoastra la conducerea DJTS?

E.F.: Nu sunt omul compromisurilor decat daca conform managementului accepti cutia cu fleacuri care face parte din reteta succesului. Lucruri grele nu am facut pentru ca mi-a placut si am stapanait arta dialogului, nu am lucrat cu oameni care sa-mi puna pumnul in gura. Am avut tot timpul langa mine doi duhovnici langa mine care m-au luminat. Copilaria in cartier m-a ajutat sa supravietuiesc si mai apoi m-a ajutat in viata. Atunci cand nu iei functia ca pe o meserie atunci poti sa stai intr-o functie si 31 de ani nu doar 21 de ani.  Cred cu incapatanare ca se va schimba ceva in Romania. Sunt profesor si am o relatie deosebita cu tinerii si ma bucur ca sunt respectata de ei.

3. Au existat în cariera aceasta de 20 de ani ca manager şi persoane că nu au avut acelaşi punct de vedere, care v-au aprostrofat?

E.F.:  Sigur ca au fost si momente neplacute dar le-am depasit pentru ca sportul m-a invatat ce inseamna fair-play-ul.

4. Care este bugetul alocat întregului sport constanţean şi cum consideraţi că trebuie împartit către cluburi? Cum este împărţit în prezent?

E.F.: Bugetul a fost doar pentru acoperirea salariilor restul banilor a venit de la administratie, de la Cj si de la primarie, punctual pe anumite competitii. Avem si bani de la sponsori, prieteni care efectiv sunt oameni de afaceri. totul este in contabilitate si poate fi verificat.


5. De ce FC Farul Constanţa nu a putut fi salvat de autorităţile locale? Aveti sa va reprosati ceva in legatura cu acest subiect avand in vedere ca ati facut parte din Consiliul Director al clubului? Care este situaţia stadionului în acvest moment? Cine il poate folosi? Se vorbea la un moment dat de un protocol între direcţie si CJC pentru ca echipa Viitorul Constanţa să primească drept de folosinta pe o perioada nedeterminata terenul de fotbal…

E.F.: Eu stiu ce am facut. Elena Francu da 200 de euro pe an taxa ca membru fondator al Clubului de fotbal. Sportul de performanta astazi este afacere si trebuie bani. Daca nu gasesti oameni sa aduca bani si sa ai sprijinul comunitatii, mai bine te lasi.  Stadionul Gheorghe Hagi este in folosinta gratuita la FC Farul. S-a inceput demersul ca stadionul sa treaca la comunitate - ca e Primarie ca e CJ si sa rezolve problema. FC Farul are totul in folosinta mai putin pista de atletism. Primaria a facut curat in tot complexul si plateste curentul electric. Farul nu a putut fi salvat tot din cauza banilor. Hagi nu a vrut sa preia a spus ca vrea sa investeasca in imaginea lui si a copiilor lui. E normal sa investeasca in Academia lui. Sigur este nevoie de foarte multi bani si in plus e lipsa de valoare, chiar si la nivel de Divizia B. Daca to vrem sa avem fotbal hai sa dam 10 lei pentru Farul.

6. Sa vorbim  puţin şi despre bazele sportive ale sportului constănţean. Când va fi gata Complexul Tomis, mai poate fi salvat fostul bazin de la hotel Parc, ce se va intâmpla cu complexul Hidrotehnica?

E.F.: Bazinul de la Parc nu mai este demult al romanilor ci al spaniolilor. Bazinul a fost al ministerului turismului nu al sportului si nu al directiei de tineret si a fost vandut acum multi ani si nu mi s-a cerut parerea cand s-a vandut si nici aprobarea ca nu era treaba mea.  Complexul Tomis a avut 2 miliarde reabilitare prin plecarea colegului nostru inginer am decis sa facem din acesti bani procedura de izolare termica pentru Tomis si hotel Sport pentru ca de la anul suntem obligati sa avem certificat energetic.
Dupa mott-oul bine faci, rau gasesti aceasta baza spotiva, Hidrotehnica, preluata prin eforturi personale de la ICH, in anul 1990 am adus-o in curtea Directia de Sport. Proasta am fost! Daca nu aduceam acea baza sportului atunci acum nu mai erau aceste discutii. Si daca tot vorbim de traditie, am convins pe sefii de la Bucuresti sa treaca in folosinta gratuita clubului.  Si la Triunghiul -baza de pe Badea Cartan este in aceeasi situatie. In ceea ce priveste Hidrotehnica, se intentioneaza sa treaca la comunitate. S-o ia consilierul judetean Mihai Petre daca vrea! Nu se intentioneaza praduirea lor.

7. Tot în 1975 aţi fost printre cei  care au  pus bazele echipei feminine de handbal Ştiinţa, astazi vi se reproseaza ca ati pus umarul la distrugerea echipei de handbal CS Tomis. Cum comentati?

E.F.: E punctul lor de vedere, il respect dar nu-l accept.

8. Predati management sportiv la Universitatea Ovidius. In calitate de manager cum ati fi rezolvat dvs problemele de la CS Tomis din moment ce echipa nu a fost sustinuta financiar de CJ. In trei ani a primit 6 miliarde, in timp ce noua echipa Tomis - Universitatea Maritimă Constanţa a primit 10 miliarde dintr-o singura alocare?  Este totusi o echipa care a avut performante? Cunoasteti situatia din acest moment, deja trei jucatoare au anunta ca renunta. Credeti sa se poate face performanta, dedicandu-te total sportului cu un salariu de 15 milioane pe luna?

E.F.: 1500 lei la valoarea pe care o au astazi este un salariu bun. Pe langa salariu primesc medicatie de efort, hrana, echipament. e adevarat vin de la 1500 de euro e foarte greu. Este o oferta financiara pe care un club ti-o face si nu ai obligatia sa o accepti. Sportul de performanta nu mai este o obligatie. Este o optiune daca accepti sau nu contractul de munca. Gica Slabu si Ion Craciun au facut eforturi supraomenesti anul trecut. Este istorie ce s-a intamplat. In handbalul constantean feminin nu mai avem valori la fete. Pentru ca cluburile publice nu au produs calitate. O Cristina Neagu nu se naste in fiecare zi. Acum sunt niste fete cu care poti face reconstructie, nu performanta. O fosta junioara care nu a spus nimic la finalul junioratului nu poate face performanta. Nu sunt bani sa aducem sportive mari la Constanta. CS Tomis  atata timp cat a fost Gica Slabu ca finantator, CJ a dat bani cat s-a putut. Ceea ce s-a intamplat acum cu noua echipa a fost o situatie speciala. Trebuiau ajutati. Eu nu-l privesc pe Constantinescu ca fiind membru PSD. Nu s-a putut salva vechea echipa pentru ca erau datorii foarte mari.

9. La nivelul Consiliului Judetean exista Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean care a primit fonduri tocmai pentru a salva echipa de handbal. Aveti idee ce s-o fi intamplat cu acele fonduri?

E.F.: Nu este adevarat si Fundatia poate justifica oricand traseul banilor. N-a avut bani pentru CS Tomis, decat 5 miliarde in care tot presedintele CJ, Constantinescu sa salveze echipa pentru ca la vremea respectiva presedintele clubului a spus ca rezolva problemele clubului cu acesti bani. Nu e normal ca platesti trecutul si tot nu au prezent.

10. La întâlnirea cu patronatul din turism la care a participat şi ministrul MAI, Traian Igaş, ati vorbit despre performanţa sportivă a echipelor constănţene, dar şi despre necesitatea Sălii Polivalente. Parcă aceasta sala era un proiect al Consiliului Judetean Constanta. Nu poate fi finantat prin intermediul Fundatiei pentru Sport?

E.F.: Proiectul CJC este gata. Nu exista angajamentul la care am semnat toti. In proiectele MDRT suntem in viitoare 5 sali polivalente, sunt convinsa ca Elena Udrea se va pune de acord cu Nicusor Constantinescu pentru din cate stiu colaborareaza foarte bine si nu doar cu dansul ci cu multe persoane din PSD. Sala de sport nu este o ambitie ci o necesitate. Nu putem merge la Buzau sa joci in Liga Campionilor. Cand vor dori autoritatile locale si centrale si vointa politica, astept si dorinta celor doi oameni politici : Elena Udrea si Nicusor Constantinescu.

11. Cum apreciati ca s-a desfasurat activitatea DJTS in acest an cand inca ne confruntam cu criza economica? Au fost si nerealizari?

E.F.: Super si le multumesc celor care m-au sustinut si le voi multumi in scrisorilor de la revedere.

12. Cât despre departamentul Tineret, ce ne puteti spune? Se fac afaceri cu taberele şcolare?

E.F.: A fost o promovarea extraordinare. le multumesc colegilor mei Nicoleta si Marian, administratorilor taberelor, tuturor cu care am lucrat extraordinar. Am avut francezi care vor sa faca traditie din tabara de la 2 mai. Am avut noroc de oameni deosebiti si vorbesc de cei carora le-am externalizat serviciilor.

13. Regretaţi acum că aţi refuzat postul din minister în 2009?

E.F.: Nu, niciodata. Eu imi cunosc si lipsurile. Nu vorbesc o limba straina la perfectie si traiesc din salariu de bugetar. Nu pot fi demnitar. In tarile civilizate, demnitarul merge in administratie sa intoarca comunitatii ceva dintre ce comunitatea le-a oferit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marius 01 Sep, 2011 11:58 doamna va rog inca odata frumos sa il goniti pe vagabontul de giani de la faru si faceti o echipa frumoasa de liga 1 si atunci va jur ca o sa va sarut mana toata viata mea...pt mine daca nu este farutu in liga 1 pt mine nu exista nimic mai frumos in lume...nici pe mama nu am iubit-o cum iubesc acest club de la 2 ani de cand am fost prima oara pe stadion....cu respect
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:33 @Elena Franc: da sufar pentru neimplinirile fiecaruia dintre noi, dar sunt si pregatita sa ma adun si sa continui lucrurile bune in functie de posibilitatile financiare si intelectuale pe care le mai am la aceasta varsta. Astept sa predau in picioare, apoi ce vrea Dumnezeu. Le multumesc tuturor si imi cer scuze pentru greselile facute fara voie tuturor.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:30 @Andrei: Sunt mandra ca sunt mana dreapta a celor doi, sunt oameni alesi de majoritatea cetateanilor acestui judet si la fel de bucuroasa ca sunt mana dreapta a tuturor celor care au vrut binele sportului indiferent de culoarea politica. Pana la urma ce conteaza mai mult culoarea politica sau binele facut. Si cu Dutu am colaborat super, m-a slavat din ghearele unuia Jianu de la PNTCD. E mult de treaba si suntem norocosi ca suntem constanteni.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:28 @Andrei: daca asociati numele Bingo de Francu si Stanga e gresit. Daca ne asociaza ca doi mari handbalisti ii multumesc.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:27 @Andrei: Razvan a fost sustinut financiar la Palatul Copiilor si apoi la Farul. Niciodata Razvan nu a fost a altui judet. medalia de bronz de la Atena a fost obtinuta sub culorile Farului iar eu am fost langa el si sotia lui, eu fiindca acreditata am fost cea care impreuna cu Tileaga i-am facut masaj inainte de cursa finala.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:25 @Cetatean: Chiar am investit mult in basket si cluburile private pot confirma acest lucru. Stiu ca in sondajul facut, stiu ca balsketul este in topul liceenilor. Am finantat doua proiecte anul acesta - Ghita Mureasan si Perform Bascket. Sa mai cautam investitori precum Dichiu care a bagat bani si a iesit pe locul 3.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:23 @ANA: am fost doar inainte de 89 in UTC si de la vreo 35 de ani membru PCR din 86-89.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:20 @Un om informat: nici Francu, nici Melinte nu-si pot murdari reputatia prin vanzarea bazei Hidrotehnica.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:19 @hotii: marti avem controlul Curtii de Conturi dar te asigur ca din patrimoniul sportului constanean nu s-a furat nimic.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:19 @hotii: marti avem controlul Curtii de Conturi dar te asigur ca din patrimoniul sportului constanean nu s-a furat nimic.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:18 @Gabriela:iti multumesc mult Gabriela, nimeni nu e de neinlocuit . datorez totul constantenilor si educatiei mele.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 01 Sep, 2011 11:17 @Ursu Ardelean: LPS are structuri de juniori. Nu mai suntem unde am fost, e greu sa vorbesti la general. Nu mai sunt echipe bune la sporturi de echipa. dar sunt fetele de la volei de la Medgidia, avem proiectul Perform baschet organizat de federatie si DJTS.
  • Ursu Ardelean 31 Aug, 2011 19:51 Dar mai grav e că la juniori, Constanţa nu mai are nimic! Mă refer la 12-14 ani! Că de-acolo trebuie luaţi! Ce-i la 16 ani e gata! Ori ştie, ori nu!
  • Gabriela 31 Aug, 2011 19:37 va apreciem foate mult munca pe care o depuneti la dsj constanta nimeni si nimic nu va poate egala in tot ceea ce faceti pt sportul constantean cu respect
  • hotii 31 Aug, 2011 19:33 S-a furat tot ce s-a putut. Solicitați actele de verificare ale controlului Curtii de conturi și o să ramâneți muți de uimire.
  • Un om informat 31 Aug, 2011 19:23 preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Doina Melinte este principala sustinatoare a Elenei Frâncu. Se cunosc de mult timp si se pregatesc sa praduiasca baza Hidrotehinicii!
  • ANA 31 Aug, 2011 19:19 DOAMNA FRINCU NU A FOST SI NU ESTE ANGRENATA POLITIC! O stie si un om de pe strada, simplu… insa de ajutat, a ajutat pe oricine a avut nevoie de o mana de ajutor calda, indiferent de culoare politica….
  • Cetatean 31 Aug, 2011 19:18 Doamna Francu .. dar cu baschetul in orasul Constanta ce face-ti ????!!!! De ce nu investiti si in acea ramura ??? !!! candva era o echipa frumoasa in acest oras si acum NU EXISTA !!!! Dumneavoasta va pasa doar de handbal masculin!!!! ATAT !!!!
  • Andrei 31 Aug, 2011 19:17 Ca tot se vorbeste despre performantele lui Razvan Florea, mi-am adus aminte ca Elena Francu a fost cea care i-a dat lui Stanga bazinul Parc din Contanta (Mamaia mai exact), sa-l transforme ala in sala de Bingo. Probabil ca asta l-a mobilizat pe Razvan sa faca performanta si sa fuga sa se antreneze in afara ori de cate ori a avut ocazia.
  • Andrei 31 Aug, 2011 19:16 D-na Francu nu este membru al PSD, ori al oricarui alt partid. ea a fost sustinuta de echipa Mazare si este mana dreapta a lui Nicusor Constantinescu. cred ca politizarea in exces a tuturor colturilor administratiei publice va fi piatra de mormant a reprezentantilor politicii din Romania.
  • Elena Francu 31 Aug, 2011 19:15 Elena Francu, stiu ca suferi, stiu ca te doare, stiu pasiunea si sacrificiile facute, pentru sportul constantean, pentru sportul romanesc. Si la fel ca mine, mii de constanteni nu vor uita nicicand bucuriile pe care ni le-ai oferit ca sportiva
  • Mircea 31 Aug, 2011 19:14 daca iubea sportul,d-na elena francu avea varianta sfidarii propriului partid dandu-si demisia din psd. si inca ceva in orice democratie functioneaza principiul:”pleaca ai nostrii vin ai nostrii”,cu o singura exceptie cea din legislatura trecuta cand pnl-ul era sub papucul psd-ului.
  • bossu 31 Aug, 2011 19:11 Elena Francu este cazul sa te retragi. Constantenii nu vor uita ca ai distrus echipa Farul si mai nou si CS Tomis
  • basescu 31 Aug, 2011 19:06 Dupa ce a facut praf sportul constantean, adevarat, dupa ce nu a pus umarul in 25 de ani la ridicarea vreunei baze sportive, dupa ce a ajutat actuala conducere sa spele bani prin celebrele echipe de top, dupa ce a distrus piscina Parc cu prietenii Birtalan si Stanga, vine acum si cere o sala ultramoderna pentru gasca... Nu va e rusine pentru ce i-ati facut lui Slabu, care tinea o echipa de top in Europa ? Doar cine pupa mana are avantaje in acest judet de rahat !
  • olimpiu 31 Aug, 2011 19:01 Mai bine intrebati-o de baza de la Hidrotehnica caci ea este pionul principal.
  • marian 31 Aug, 2011 19:00 nu va mai agitati, nu o sa pateasca nimic. acest om de nimic este cancerul sportului constantean si, dupa ce si-a format un cult al personalitatii, dupa ce s-a dat bine doar cu cei care ii aduceau, bani, imagine sau relatii, dupa toate acestea, nu a facut decat sa-si umple buzunarele ei si gastii ce o o inconjoara. oricum, rusine ei, a fost o sportiva buna si nu ma asteptam.
  • marian 31 Aug, 2011 19:00 nu va mai agitati, nu o sa pateasca nimic. acest om de nimic este cancerul sportului constantean si, dupa ce si-a format un cult al personalitatii, dupa ce s-a dat bine doar cu cei care ii aduceau, bani, imagine sau relatii, dupa toate acestea, nu a facut decat sa-si umple buzunarele ei si gastii ce o o inconjoara. oricum, rusine ei, a fost o sportiva buna si nu ma asteptam.