Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu primarul localităţii Poarta Albă, Vasile Delicoti s-a terminat Tema a fost - „Test de incompatibilitate în varianta ANI. Incompatibil pentru ce?"

ro

05 Jul, 2012 01:00 3776 Marime text

interviu_2.jpgŞase primari constãnţeni sunt declaraţi incompatibili de cãtre Agenţia Naţionalã de Integritate. Primarii se apãrã şi susţin cã au fost doar reprezentanţi ai comunitãţilor locale în Adunarea Generalã a Acţionarilor din cadrul SC RAJA SA Constanţa, neremuneraţi, şi cã vor ataca în instanţã decizia ANI. Agenţia a anunţat cã în urma procedurilor de evaluare a constatat încãlcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilitãţilor de cãtre primarii: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Vasile Delicoti (Poarta Albã), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August) şi Nicolae Anghel (Castelu). Primarul comunei Poarta Albã, democrat-liberalul Vasile Delicoti, nu considerã decizia ANI ca fiind legitimã. „Nu am fost acolo în interes personal. Nici nu am fost remunerat. Am reprezentat comunitatea". În opinia lui Delicoti, „sesizarea a fãcut-o Nicuşor, ca un rãspuns la faptul cã fostul prefect Claudiu Palaz a fãcut asta în cazul lui Claudiu Tusac (n.r. fostul primar al municipiului Mangalia)".

Primarul localitãţii Poarta Albã a declarat, de asemenea, cã decizia ANI este, din punctul sãu de vedere, „un abuz": „Nu am semnat acte cu privire la bani. Este o aberaţie pe care o voi ataca în contencios", a adãugat el. Amănunte pe acest subiect, joi de la ora 10.00 la Interviu Online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

interviu_1.jpg1. Agenţia Naţionalã de Integritate (ANI) a anunţat, ieri, cã în urma procedurilor de evaluare a constatat încãlcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilitãţilor de cãtre şase primari constãnţeni. Va regasiti printre edilii acuzati de incompatibilitate. Cum ati primit anuntul ANI?

Vasile Delicoti:  Deloc, ma asteptam sa vina postmandat. Plangerea s-a facut in toamna lui 201, exact cand eu m-am retras din AGA  iar noua ni s-au cerut documentele in mai 2012.

2. ANI a anuntat ca a luat aceastã decizie ca urmare a faptului cã ati fost concomitent, în mandatul 2008 - 2012, primar şi reprezentant al comunei în AGA din cadrul SC RAJA SA.

Vasile Delicoti:  Deloc, ma asteptam sa vina postmandat. Plangerea s-a facut in toamna lui 201, exact cand eu m-am retras din AGA  iar noua ni s-au cerut documentele in mai 2012.

3. Considerati legitima decizia ANI?

V.D.: Din punct de vedere al art 87 lit f din legea ANI, este incompatibilitate, acest lucru fiind o scapare a juristilor din RAJA si CJC, deoarece modelul de hotarare este dat de catre ei iar noi, primarii doar ni l-am insusit. Tot in legea ANI exista un paragraf de exceptie prin care nu se considera incompatibilitate daca nu se semneaza acte cu caracter financiar. Eu personal nu am semnat nicio astfel de hartie. Noi, membri AGA nu semnam decat decizii privind strategia de dezvoltare. Daca se doreste a se tine cont de aceasta referire din lege si nu merge punctual cu referire la articolul respectiv, putem fi incadrati pe exceptie. Singura chestiune este ca nu mai putem candida pentru functii alese dar le putem detine daca deja le avem.

4. O veti ataca in instanta?

V.D.: Daca va fi cazul in momentul in care vom avea decizia pentru ca deoacamdata nu exista decat un comunicat, o vom ataca. Termenul de contestare este de 15 zile de la momentul in care o prime

5. CJC a fãcut aceastã asociere, nu era normal ca primarul sau un reprezentant al primariei sa fie reprezentant al comunitãţii in cadrul acestei asocieri?

V.D.: Da, era normal. Am avut reprezentant dupa decembrie 2011. Din pacate, conform legii ANI daca se interpreteaza strict litera legii, reprezentatul in AGA trebuie sa fie din randul personalului auxiliar al primariei sau un simplu cetetean, restul persoanelor fiind lovite de incompatibilitate in calitate de functionari publici.

6. Primarul de la Valu lui Traian sustine ca la opt luni dupã ce a devenit reprezentant în AGA în cadrul RAJA a luat de bunãvoie mãsura preventivã de a iniţia un proiect de hotãrâre de Consiliu Local prin care sã fie delegatã ca reprezentant în acţionariatul RAJA o altã persoanã. In cazul dvs cum au stat lucrurile?

V.D.: Si la noi s-a initiat o astfel de hotarare in 2008.

7. In perioada în care ati fost împuternicit de Consiliul Local la cate şedinţe sau întruniri ale RAJA ati participat personal sau delegând de o altã persoanã?

V.D.: Cam la 80% din sedinte, in special la cele de interes pentru localitate.

8. Ar fi fost posibil sã va autosesizati în legãturã cu presupusa incompatibilitate, având în vedere cã documentaţia v-a fost pusã la dispoziţie de cãtre Consiliul Judeţean şi toţi primarii şi chiar preşedintele CJC ocupau şi ocupã în continuare funcţii chiar de conducere în acţionariatul RAJA fãrã a fi deranjaţi de vreo acuzaţie de incompatibilitate?

V.D.: Nu am stiut pentru ca nimeni nu a banuit ca ar fi o scapare a juristilor si nu am facut decat sa urmam o continuitate a ceea ce fusese inainte. In aceeasi situatie s-au aflat si primarii dinaintea noastra. 

9. Inca din 2006 reprezentantul acţionarului majoritar - Consiliul Judeţean Constanţa - este preşedintele acestuia, respectiv Nicuşor Daniel Constantinescu. In aceste conditii, presedintele CJC este si domnia sa in incompatibilitate?

V.D.: S-a aflat in momentul in care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte de CJ. Probabil ca acum nu v-a mai da o noua hotarare.

10. "Incompatibilitatea" se refera la mandatul 2008-2012. In aceasta situatia ce implicatii poate avea decizia ANI. Practic aceasta nu mai conteaza in acest moment... sau poate produce efecte in continuare?

V.D.: Nu-si mai poate produce efecte in cazul meu pentru ca eu vreau sa raman primar. Nu cred ca are vreo relevanta pentru ca noi n-am avut beneficii materiale ci practic ne-am sustinut comunitatile.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Interviu Online 05 Jul, 2012 09:40 @Nicusor: S-a semnat contractul pentru alimentarea cu apa, urmeaza licitatia pentru canalizare care este contestata. Asteptam solutionarea. In toamna acestui an, dupa ce vom finaliza cadastrul pentru fiecare lor, vom scoate locturile de teren la licitatie.
  • nicusor 05 Jul, 2012 07:44 au inceput lucrarile de amenajare la noul cartier al comunei ? daca da ce lucrari si cand se scot la licitatie loturile de teren. multumesc.