Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu handbalistul Ionuț Stănescu jr. Moștenirea lui Rudi. Presiune și provocare pentru fiul acestuia

ro

19 Jun, 2021 00:00 7452 Marime text
 
  • Fiul fostului mare handbalist Ionuț Stănescu practică și el sportul pe semicerc și are frumoase perspective.
  • Ionuț Stănescu jr. a înscris primele sale goluri la seniori, în Liga Națională, la 17 ani și zece luni.
  • În primul său sezon la seniori, Stănescu jr. a obținut cu HC Dobrogea Sud două medalii, bronz în campionat și argint în Cupa României. 
 
Familia Stănescu din Constanța nu face excepție de regula, des întâlnită în sport, ca așchia să nu sară departe de trunchi. Tatăl, Ionuț, binecunoscut în lumea handbalului ca „Rudi“, este fostul mare portar al Constanței și al României, în prezent președinte al HC Dobrogea Sud. Fiul, Ionuț Adrian (18 ani), îi calcă apăsat pe urme fostului mare handbalist.
 
O nouă carieră se naște în familia Stănescu. După senior, în lumina reflectoarelor a intrat acum juniorul. Tot handbalist, tot la HCDS, tot cu certe calități fizice și tehnice, însă pe teren inter, nu portar. Component al loturilor juvenile ale României. În octombrie 2020, a debutat la echipa mare a HC Dobrogea Sud într-un meci oficial, iar în acest an, în luna februarie, la 17 ani și zece luni, a și marcat la seniori în Liga Națională, el fiind junior! Primul său sezon la seniori s-a încheiat fericit, cu două medalii, bronz în campionat, argint în Cupa României. Ce-și poate dori mai mult un tânăr jucător?
 
Drumul pe care a plecat Ionuț Adrian este lung și greu, dar handbalistul are toate argumentele pentru a reuși. Cum trăiește acest moment, al promovării (cu succes) la echipa mare, ce înseamnă pentru el să aibă alături, ca tată, un fost mare sportiv, de ce a ales handbalul în dauna fotbalului?    
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Ionuț Adrian Stănescu, vineri, 18 iunie, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
 
  1. Ionuț, înainte de a te opri asupra carierei de handbalist, ai jucat fotbal, la Academia Hagi. De ce ai optat până la urmă pentru sportul pe semicerc?
Am optat pentru handbal datorită meciurilor pe care le-a jucat HCD cu Magdeburg, în 2017. M-au impresionat spectacolul și atmosfera din sală, precum și frumusețea și dinamica sportului jucat la un nivel înalt.
 
2. La fotbal ai fost portar, precum tatăl tău la handbal, unde tu joci însă în câmp, ca inter. N-ai încercat poarta și la handbal?
Copil fiind, normal că am vrut să fiu portar, deoarece am văzut aceasta la tatăl meu. Însă, fiind și stângaci, mi-am dat seama că postul de inter dreapta este mai potrivit pentru mine.
 
3. În acest an, în meciul HC Dobrogea Sud - CS Magnum Botoşani 38-23, din Liga Naţională, ai înscris, la 18 ani fără două luni, primele tale goluri în divizia de elită a seniorilor. Ce sentimente te-au încercat și cui dedici primul gol în Liga Națională?
A fost un sentiment de nedescris să înscriu primele goluri alături de jucători pe care, acum puțin timp, îi vedeam la televizor. Am fost plin de emoții în acel meci. Dedic primul meu gol familiei HCD, staff-ului, jucătorilor și suporterilor, care au avut încredere in mine.
 
4. La o vârstă fragedă ca sportiv ți s-au întâmplat în viață și în carieră, într-un timp scurt, multe lucruri minunate. Cum gestionezi această perioadă?
Încerc să rămân întotdeauna cu picioarele pe pământ și să muncesc din ce în ce mai mult, indiferent de performanțele pe care le am.
 
5. Faci parte din acea categorie de jucători care au ca tați celebrități în sport. Pentru tine cum e, o presiune în plus numele pe care îl porți sau ceva care te motivează și te face mai puternic?
Este, în același timp, și o presiune, deoarece este o moștenire mare lăsată de tatăl meu, dar și o provocare, aceea de a-l depăși.
 
6. Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit de la tatăl tău în ce privește cariera sportivă?
„Dacă faci ceva și îți place, e imposibil să nu iasă bine“.
 
7. Ai avut o strângere de inimă atunci când, la meciul de retragere al lui Laurențiu Toma, l-ai avut ca adversar pe tatăl tău, căruia i-ai și înscris?
Am avut mai mult o motivație în plus să joc împotriva lui și să-i și marchez.
 
8. Cine este idolul tău în handbal și ce admiri cel mai mult la el?
Idolul meu este Sander Sagosen, norvegianul de la THW Kiel. Admir foarte mult șutul, determinarea și viteza lui de execuție.
 
9. Dacă ar fi să-l descrii pe jucătorul Ionuț Adrian Stănescu în cinci cuvinte, care ar fi acelea?
Perseverent, modest, ambițios, altruist, luptător.
 
10. Cum îți petreci timpul liber, ce hobby-uri ai? În afară de handbal, ce alte sporturi îți mai plac?
În timpul liber, îmi place să ies cu prieteni, colegi de la liceu, colegi de echipă. Hobby-urile mele sunt istoria, îmi place foarte mult să mă uit la documentare, și limbile străine. Alte sporturi care-mi plac sunt fotbalul, baschetul și tenisul.
 
11. Care este visul tău cel mai mare în handbal?
Visul meu cel mai mare în handbal este să câștig Liga Campionilor, iar cu echipa națională să ajung la Jocurile Olimpice.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
 
Juniori de la HC Dobrogea Sud, la lotul național. Stagiu la Izvorani, încheiat de meciurile cu Polonia
 
Handbalişti la HC Dobrogea Sud
Ionuţ Adrian Stănescu şi Andrei Bruj, pregătire cu echipa de juniori a României

 
HC Dobrogea Sud. Fiul lui Ionuţ Stănescu
La 17 ani, Ionuţ Adrian Stănescu a înscris primele sale goluri în Liga Naţională


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii