Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu fashion stylist-ul Dana Dina s-a terminat Tema discuţiei a fost "- La sezon nou, haine noi - tendinţe, pentru primăvară -vară"

ro

14 Mar, 2011 21:32 10945 Marime text

interviu_01.jpgDana Dina este sufletul Dress Boutique, unul dintre magazinele din Constanţa în care nu faci doar shopping ci şi primeşti sfaturi de specialitate de la "profii de modă".

Haideţi să fim serioase, multe dintre noi considerăm raidul prin magazine ca pe răsfăţul fără programare. Dar câte dintre noi cumpărăm ceva pe care apoi îl uităm cu bunăştiinţă undeva în şifonier? Asta se datorează susţin psihologii, faptului că l-am cumpărat într-un moment de furie, stress sau doar din obişnuiţa de a merge la shopping. Şi totuşi a venit primăvara, vara bate la uşă avem nevoie de o garderobă nouă? Ce se poartă, roz sau portocaliu? Total white sau fluorescent? Totul despre culori, imprimeuri şi texturi noi, accesorii surprinzătoare, dungi, denim, lung sau scurt, street fashion, într-un cuvânt operaţiunea Dulapul, joi de la ora 10.00 prin intermediului chat-ului direct pesite-ul: //www.ziuaconstanta.ro împreună cu fashion stylistul Dana Dina la Interviu On line.

Intrebarile redactiei:

Coco Chanel spunea ca "moda nu este ceva care exista numai in rochii. Moda este in cer, pe strada, moda este legata de idei, de viata, de tot ceea ce ne inconjoara". Cum vezi si cum percepi tu moda?


DD: Moda este printre noi in fiecare clipa, naste victime , chiar sclavi, este arta, este design, este arhitectura, pictura, muzica, dans, de dezvolta ca o nevoie a unei dorinte permanente de schimbare. Din pacate moda este legata foarte mult si de sectorul economic.

Care a fost prima ta interactiune cu lumea modei si care a fost acea experienta care te-a convins ca din moda si arta frumosului se poate construi o cariera frumoasa? Spune-ne cateva cuvinte despre tine si cum ai ajuns la ...moda?

DD: Cu foarte mult timp in urma, eram in gimnaziu, cand imediat ce ajungeam acasa, deschideam dulapul mamei si ma jucam. Ulterior viata m-a dus pe drumul asta, stiam ca vreau sa fac altceva, si nu ma vedeam apucandu-ma de facut pastiserie ci doar in domeniul modei. O combinatie reusita intre nevoia de a face ceva deosebit, frumos si bine.

Care este publicul tau tinta, cum ai descrie femeia care iti apreciaza si cumpara munca?

DD: Pentru mine este definitoriu, este foarte important sa-ti cunosti clientii, sa stii sa-i pastrezi, eu o fac cu o vorba frumoasa, un zambet , un sfat si produsul la pretul cel mai bun. Ei ofera bani si au pretentia sa obtina cel mai frumos lucru. Clienta mea este femeia dornica de viata, femeia romantica, femeia indragostita, femeia stilata.

Care sunt caracteristicile de baza ale rochiilor pe care aduci in atentia marelui public?


DD: Sunt putin subiectiva, normal. Doar acele rochii care se potrivesc stilului meu, trec pragul magazinului. Rochii de toata ziua si nu numai, avem si rochii ofice , de eveniment, nu avem pentru prima linie a nuntilor, desi gasim si asa ceva.

Cu ce designeri colaborezi? Mi-ai spus ca sunt si situatii in ai creat tu modele, accesorii pentru diferite ocazii. Exista si alte proiecte asemanatoare in desfasurare, ai putea face pasul spre creatie?


DD: Nu sunt nume cunoscute pe piata de specialitate, dar sunt talentati si priceputi, impreuna reusim sa realizam niste modele care au prins la public de vreo 5 ani.

Cat de efemeră este, de fapt, moda?

DD: Moda chiar este efemera la fel cum spunea Coco Chanel.: o rochie nu este nicio tragedie si nici un tablou. Este o creatie incantatoare, nu o opera de arta eterna. Moda trebuie sa moara, pentru ca si comertul sa poata trai. Cu cat moda este mai efemera, cu atat este mai perfecta"

Cine e perfect: corpul uman sau rochia?

DD: NImeni si nimic nu este perfect, nici corpul uman si nici rochia.

Cum sînt marii creatori de modă din lumea întreagă? Cît de fiţoşi sînt de fapt? Îşi fac singuri creaţiile sau ei doar le semnează? De ce se îmbracă neapărat în negru? Ce-i face atît de "gonflaţi", sînt nişte croitori, nu?

DD: Au meritul lor. Creatorii de moda sunt cei care efectiv au creat moda si curentele in moda si nu sunt multi. Iarasi o dam exemplu pe Coco Chanel. Desingnerii sunt cei care creeaza sezon dupa sezon si daca reusesc sa imprime un stil, atunci devin si ei creatori daca nu, raman la stadiul de designeri.

Ce rol au aţa şi acul în cariera unui creator de modă?

DD: Fara ata si ac nu exista moda.

Duc discuţia spre o zonă sensibilă. Ce crezi despre femei, în general, şi despre frumuseţe, ca şi concept, în special?


DD: Nu este suficienta frumusetea la o femeie. personalitatea, atitudinea , misterul sunt importante.

Model. Un cuvânt cu rezonanţă pentru orice femeie. Poate însemna dorinţa latentă ori manifestă şi nu în mod necesar legată de modă. Cum vede Dana Dina modelul? În afară de măsurile corpului, culoarea părului şi a ochilor, un model ar trebui să fie femeia care te face să simţi ceva anume. Ce?

DD: Trebuie sa nu fie ridicole.

Unde putem purta rochiile de la Dress Boutique?

DD: Sunt tinute preponderent casual , dar cu personalitate, menite da ne binedispuna, sa ne simtim admirate si apreciate. Nu sunt simple desi par simple.

Care sunt sfaturile pe care le oferi tinerelor femei, ce isi doresc sa arate intotdeauna bine si sa fie in pas cu moda?

DD: Sa incerce sa se fereasca de ridicol in intentia de a purta ceva ce este fashion dar care nu le avantajeaza.

In alegerea unei tinute, femeile trebuie sa puna accent pe trend sau, mai degraba, pe stilul personal?

DD: Absolut pe stil din punctul meu de vedere. Nu tot ce este trend , avantajeaza.

In ultimul timp, persoanele publice, sa le spunem vedete desi poate prea mult au devenit tributarea zeului Brand. Ti s-a intamplat sa consiliezi astfel de persoane? La ce te raportezi atunci cand lucrezi la imaginea unei persoane publice la personalitatea sa sau ea devine un personaj al outfiturilor recomandate de tine?

DD: Persoanele publice sunt axate in general pe ce se poarta si nu neaparat pe stil si de aici apare si ridicolul si atentia mass-media asupra lor. De imaginea unor personalitati nu m-am ocupat in mod direct, daca ar fi sa consiliez o astfel de persoana as tine cont de aspectul fizic, de siluete, de starea de spirit.

Cam cat se poate trisa cu imaginea?

DD: Cu imaginea se poate trisa 100%.

Ce sansa au produsele românesti în fata celor din Occident?

DD:Ce este bine facut, romanesc sau nu, are sanse si in moda si in orice domeniu.

Dar designerii şi stiliştii români cum sunt priviti dincolo de granițe?


DD: Au intrat si ei pe piata internationala, sunt vazuti destul de bine.

Cum ai caracteriza procentul de snobism în Constanta, in Romania ? E mai mare decât cel din Franta, Anglia de ex.?

DD: Da. Simti o relaxare si o naturalete afara. Din pacate piata este invadata de produse fake. Chanel isi vinde produsele la anumite preturi. Esti mult mai original daca porti o geanta simpla de piele decat un produs neoriginal.

Sexualitatea si moda. Pana unde pot merge impreuna si de unde nu mai fac casa buna?

DD: Pana la limita vulgarului. Este foarte important, cu conditie sa nu depasesti granitele. Sa ramanem la transparenta, la mister, de ce trebuie sa aratam totul ca sa fim la moda. Nu trebuie sa ratam un buric, un sfarc, posteriorul si asa mai departe.

Care sunt materialele folosite in realizarea rochiilor de la Dress Boutique si care este motivatia alegerii lor?

DD: Voalul ca material pentru tinutele de zi. Acum voalul poate fi combinat cu o jacheta din denim sau piela cu o cizmulita perforata. Important este sa se simti bine si sa te regasesti in tinuta. Dantela si macrameul combinate la fel cu voal, detalii vintaje, tricotul este la fel un material deosebit, bumbacul satinat pentru tinutele ofice.

Cum ai descrie colectia ta din punct de vedere al tendintelor, viziunii si mesajului?

DD: Se observa ca hainele isi pierd din agresivitate, masculinitate si asistam la o revenire a modei cu adevarat feminine. Ramane si tema militara prezenta in sezonul trecut, albul devine noul negru.

Din punctul tau de vedere, care sunt tendintele in moda pentru primavara / vara 2011?

DD: Insist pe imprimeurile florale, pe tinutele pline de viata, pe tinutele romantice.

Cum jonglam cu culorile anul acesta? Ce alegem total white sau dependenta de fluorescent?

DD: In egala masura vom purta si tinute de all white si deasemenea o explozie a anilor 70, culori neon.

Roz sau portocaliu in 2011? Printurile au iesit din trend? Renuntam la broderiile cu paiete?

DD: As zice corai. Paietele nu le mai regasesc pe nicaieri, in schimb printurile da. Mix-print este la mare cautare, pana acum nu puteai combina dungile din sezonul trecut decat cu ceva simplu. Acum folosesti dungi in partea sus si etno in partea de jos.

Dungi, denim, neon, cum combinam matasea cu blana sau cu dantela cu cizme sau cu platforme?

DD: Dolce Gabanna mizeaza pe florile micute, Prada merge pe imprimeuri gen maimute. Sunt convinsa ca voi vedea la desing-erii nostri adoptamnd aceste tinute. Vor fi imprimeuri animal-print pe culori isterice - roz-mov.

Fusta lunga, scurta, medie? Melanj retro sau clasicul feminin?

DD: In egala masura, fusta lunga, dar lunga, lunga. Fusta scurta sau cea specifica anilor 70, cea sub genunchi.

Street Fashion...Constanta 2011. Prima impresie?


DD: Nu reusim sa fim naturali. Nu sunt atat de dezordonati, controlam tinute, insa avem lipsuri. Greseala este si a comerciantilor. Eu personal incerc sa am saptamanal modele noi. Noi ne ferim de uniforme.

Designer-ul vestimentar preferat este ...?

DD: Chloe, Dolce Gabanna, Ana Sui.

Nu diamantele sunt cele mai bune prietene ale femeilor, ci pantofii cu tocuri inalte?

DD: Eu consider ca o femeie ca sa fie femeie trebuie sa poarte tocuri. Tocul reprezinta feminitate. Diamantele le primesti cadou, eventual, tocurile le cumperi singura.

In Londra spre exemplu care consideri ca a fost cel mai impresionant lucru pe care l-ai observat?( in ce priveste industria fashion)?

DD: Relaxarea, aglomeratia din magazine. Pe strada se imbraca destul simplu, am vazut si persoane neglijente. In Grecia de exemplu m-a impresionat eleganta femeilor.

Shopping placut si syling corect ... unde putem beneficia de aceste doua simboluri dupa care femeile alearga? In Constanta, in Romania, in Europa?

DD: La Dress Boutique, Bulevardul Tomis nr 69 si IGDuca nr.10 si Unirii nr.70.

Doua intrebari care ma obsedeaza: 1. cum ne imbracam cand mergem la biserica? 2. Exista teorii ca perlele nu pot fi purtate la orice vasta. Ca sunt un accesoriu demodat si batranicios. Convinge-ma ca ele se pot potrivi chiar si cu perechea preferata de jeans...

DD: La biserica categoric nu ne imbracam all black sau cu batic pe cap. Trebuie sa ne imbracam doar decent. In privinta perlelor, tine de stil, desi le-am vazut combinate si la tinute sport. Le consider pentru o anumita categorie de femei si anume pentru varsta a doua. Perlele se poarta foarte mult in perioada asta dar trebuie potrivite cu grija. Perlele traditionale le porti la un cockteil, la rochii in culori tari dar simple ca si croiala.

Cate ceva despre proiectele tale viitoare?

DD: Doar ce am finalizat proiectul Dress Boutique de pe Tomis, ma gandesc deja la un alt proiect in domeniul modei. Ca stil al magazinului, am incercat sa merg pe o noutate pentru Constanta si pentru Romania. Conceptul acesta al rochitelor pentru toate ocaziile il gasesti la noi cu siguranta. De asemenea este conceptul de boutique de unde iti poti lua toata tinuta. In curand vom avea si incaltaminte.

Un gand pentru cititori/cititoare..

DD: Va astept cu mare drag in cele trei locatii Dress Boutique...Va doresc sa aveti o primavara frumoasa si plina de culoare.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Diana 12 Jun, 2011 15:51 ce comentarii rautacioase!!! Eu mai toate rochitele le am de la Dress Boutique si sunt foate multumita! nici urma de dragonul rosu! Plus de asta magazinul este foarte dragut, la fel si personalul! Cel putin tipa de la magazinul de pe I. Gh. Duca e o scumpa! Eu personal recomand!
  • diana 22 May, 2011 21:54 Magazinul este intr-adevar cochet si ideea este buna, dar daca vrei clientela, ai putea sa incerci cu marfa romaneasca pe umerase.
  • luminita 19 Mar, 2011 17:07 Apropo de rautati, a mai fost o cafenea superba in acest oras, unde se realizau adevarate opere de arta de o minunata artista, un loc unicat, stilat, civilizat, dar care a fost si el hulit: ca e prea stilat, ca e prea unicat, ca e prea... Si s-a inchis. Era vorba de munca si de talentul unui om, care nu a fost apreciat la justa lui valoare si a fost judecat. Pacat ca nu sustinem aceste initiative, macar cu un cuvant frumos si sincer. Avem loc cu totii, ne putem zambi si felicita reciproc. Felicitari si tie Natalia.
  • luminita 19 Mar, 2011 16:57 Intr-un cuvant,voi,cele care ati recunoscut marfa, cum ca ar fi din Dragonul Rosu, se pare ca sunteti vizitatoare impatimite ale acestor locatii. Sau,in cazul in care aveti alte surse (si de venit, si de shopping), credeti ca e fair sa judecati pe cineva care munceste si incearca sa faca ceva frumos pt oras, sau pe cumparatoarele care nu-si permit o sesiune de shopping la milano? Recunosc, sunt o consumatoare de hainute Dress Boutique, Soho si am fost mereu intrebata de unde ma imbrac, de persoane care au aceeasi conceptie. Asta dovedeste ca daca stii sa porti o haina, ii dai valoare. Nu vreau sa spun un cliseu, dar mai mult important decat provenienta hainelor, este atitudinea pe care o afisezi, tinuta ingrijita, zambetul, atentia cu care iti tratezi persoanele din jur. Tine de respectul de sine. Dana, draga mea, te felicit, te admir, ai facut un lucru superb, prin munca si sacrificii si iti doresc sa fii mereu o ambitioasa.
  • lucia 17 Mar, 2011 23:17 intr-un cuvant DRAGONUL ROSU la preturi de 4 ori mai mari. Sa fm seriosi toata marfa e de la dragonul rosu si in plus se gaseste la toate tarabele
  • Ioana 16 Mar, 2011 15:57 Cu marfa CHINA si TURCIA vrea ea sa ne convinga de tendinte? Hai sa fim serioase.
  • Vanessa 15 Mar, 2011 19:28 si inca ceva este sezonul ochelarului de soare, ce ne recomandati pentru aceasta primvara-vara?
  • Vanessa 15 Mar, 2011 19:26 Buna Dana. Am citit recent intr-o revista de specialitate ca anul acesta se poarta bijuteriile agresive- tepi, influente punk, tribalem coliere cu cranii de toate culorile. Fiind o adepta a stilului ultrafeminin, ma dau in vant dupa rochii, fuste, pantaloni scurti si ultrascurti vreau sa stiu cum imi pot accesoriza tinutele cu acest nou trend de bijuterii?
  • Maria 15 Mar, 2011 16:30 dragut magazinul
  • Netty 15 Mar, 2011 15:02 ce bine imi pare sa te vad Dana, draga. Cele mai frumoase rochite din Constanta, le gasiti la Dress Boutique.