Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa s-a terminat Tema a fost - „Urmează referendum pentru suspendarea lui Mazăre?!"

ro

01 Aug, 2012 22:00 2674 Marime text

dsc_1221_1.jpgE vremea referendumurilor. După suspendarea preşedintelui, mă întreb când va avea loc şi primul referendum pentru demiterea unui primar sau baron local. PDL Constanţa are antecedente, când în urmă cu un an, a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului. Cât de actuală mai este o astfel de temă pentru PDL în raport cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, care au fost plusurile şi minusurile celor două scrutine electorale din mandatul de preşedinte al lui Christian Gigi Chiru şi care sunt PDL-iştii care vor merge în Parlament, aflăm vineri de la ora 10.00 la Interviu Online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro de la preşedintele organizaţiei judeţene al democrat-liberalilor constănţeni.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redacţiei:

dsc_1221_2.jpg1. CCR a amânat decizia privind referendumul până pe 12 septembrie. Ce va urma?

C.G.C:   Vom astepta sa fie actualizate listele permanente si in final decizia finala a Curtii de invalidare a referendumului.

2. Birourile Electorale Judeţene trebuie să verifice listele electorale. Cum va fi posibil acest lucru?

C.G.C.: Este o procedura destul de complicata dar din experienta anterioara actualizarea listelor nu a modificat mai mult de un procent numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele permanente. 

3. Alegerile locale au fost organizate dupa aceleasi liste permanente. In cazul validarii referendumului, nu ar trebui sa se dispuna si repetarea alegerilor locale sau mai exact invalidarea lor?

C.G.C: Este greu de inteles felul in care USL isi propune sa incalce legislatia si procedurile, cutumele privind organizarea referendumului, fara sa tina cont de efectele acestor masuri. Intr-adevar o data cu eventuala modificare a numarului de votanti se impune reducerea numarului de parlamentari, de consilieri locali, implicit reluarea alegerilor locale pentru consiliile locale si judetene.

4. Spuneati ca miza deciziei CCR etse justitia si schimbarea sefilor Parchetului, respective DNA. Totusi ieri a aparut informatia ca procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, urmeaza sa-i prelungeasca cu inca sase luni delegarea lui Daniel Morar in functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intrucat mandatul acestuia expira in 12 august, iar ministrul Justitiei, Titus Corlatean, nu a facut nicio propunere..

C.G.C.:  Probabil ca dupa aceasta declaratie va accepta sa invalideze pe 12 septembrie referendumul, odata cu disparitia mizei de a propune seful DNA. Lupta e in felul urmator. Daca Basescu este la Cotroceni suporta niste negocieri pentru numirea sefului DNA, daca este Antonescu, normal ca ce propune Corlatean va fi legiferat.

5. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat că primarii nu pot "curăţa" listele electorale decât în baza unei "documentaţii scrise temeinice" şi că niciun partid la guvernare nu a avut curajul să modifice legislaţia, întrucât "se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale".

C.G.C.: Primarul Sibiului atentioneaza USL ca primarii din Romania nu sunt dispusi nu sunt dispusi sa actualizeze listele facand o verificare la sange a cetatenilor cu drept de vot, pentru ca acest lucru ar fi in dezavantajul acestora la alegerile locale.

6. Curtea Constituţională a dat, prin amânarea deciziei în privinţa referendumului, un puternic semnal preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Isi va asuma Basescu o demisie?

C.G.C: Cred ca presedintele suspendat Traian Basescu este constient de faptul ca mai mult ca niciodata va trebui sa se lupte pentru salvarea statului de drept si depasirea crizei politice in care Romania a fost aruncata. Va trebui sa astepte invalidarea referendumului, sa-si preia atributiile si sa repare tot ce s-a stricat in ultima vreme.

7.Au început schimbările în serviciile secrete. Prima mişcare spectaculoasă s-a produs la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. General-locotenent Gheorghe Savu a fost înlocuit de la conducerea DGIA. În locul lui a fost numit general-locotenent dr. Ilie Botoş, fostul procuror general al României. Cum va suna toate aceste schimbari rapide in spionajul militar?

C.G.C: Daca o sa ne uiam in CV-ul domnului Botos si o sa-i analizam activitatea anterioara o sa constatam cu usurinta care sunt intentiile USL in relatia cu Uniunea Europeana.

8. Cum s-a pozitionat organizatia PDL Constanta in raport cu referendumul pentru suspendarea presedintelui. Se putea face mai mult, astfel incat numarul de alegatori din judet prezent la urne sa fie mai mic numeric?

C.G.C: In ceea ce priveste felul in care au raspuns colegii mei, provocarii de diminuare a fraudei electorale, cred ca s-au implicat si au facut eforturi dar intotdeauna este loc de mai bine. 

9. Zilele trecute aparusera informatii legate de o revolutie pe care ar pregati-o Vasile Blaga la nivelul partidului dupa o analiza interna a rezultatelor alegerilor locale si ale referendumului. Se impune o astfel de analiza? Ar putea produce surprize aceste evaluari interne?

C.G.C: Intotdeauna dupa o campanie electorala toate partidele mari procedeaza la analize care vizeaza activitatea si rezultatele organizatiilor. Aceste analize au rolul sa ne arate unde scartie activitatea si eventual felul in care putem sa eficientizam rezultatele obtinute. Vor exista modificari de schimbare de garnitura, sunt vizate organizatiile care nu au reusit sa se echilibreze si presedinti care sunt de prea multa vreme in aceasta functie. La Constanta, nu este cazul, noi suntem pe final de organizare, la noi vor surveni mici modificari, suntem in plin proces de atragere de noi membri, de noi lideri pentru organizatii locale, acolo unde suntem descoperiti si unde rezultatele nu au fost cele asteptate. 

10. Ce se va intampla cu toate plangerile penale pe care PDL Constanta le-a formulat in ziua referendumului? Una dintre ele il viza chiar pe Radu Mazare..

C.G.C: Biroul Electoral Judetean ne-au confirmat ca acestea au fost declinate catre Parchetul Judecatoriei Constanta si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel si asteptam solutionarea acestora, urmand ca dupa aceea sa informam opinia publice. 

11. Anul trecut in luna iulie ati initiat o campanie de strangere de semnaturi impotriva primarului Constantei. Ca tot traim in epoca referendumurilor spectaculoase, intentionati sa reluati aceasta campanie?

C.G.C: Sunt pregatit sa declansez in orice moment o astfel de campanie dar acest lucru se va intampla atunci cand cetatenii Constantei imi vor solicita acest lucru. 

12. De ce ati inchis Primaria constantenilor? A fost doar un proiect electoral?

C.G.C: Am anuntat public faptul ca Primaria Constantenilor isi suspenda activitatea in perioada sezonului estival, urmand ca in luna septembrie isi va relua activitatea.

13. Ce aveti sa va reprosati in legatura cu rezultatele obtinute in alegerile locale, in calitate de presedinte de organizatie dar si de candidat la primarie?

C.G.C:  Sincer, foarte multe nu am sa-mi reprosez. Probabil trebuie sa dau o mai mare atentie securizarii sectiilor de votare. In rest, multumesc inca o data constantenilor care m-au sustinut dar si echipei din spatele meu care s-a implicat la nivelul asteptarilor mele si oricand imi voi propune sa reiau aceasta candidatura, sunt sigur ca experienta anterioara ne va folosi tuturor. Avand in vedere ca a fost o lupta inegala, cred ca si organizatia si-a atins obiectivul. In ceea ce priveste organizatia in ansamblu, pot sa apreciez ca s-au comportat foarte bine, punctual anumitor colegi am a le reprosa foarte multe lucruri, dar toate acestea se vor intampla in interiorul organizatiei.

14. Cum ati descrie in acest moment viitorul PDL si ce sperante isi poate lega electoratul de dreapta de unificarea fortelor politice de dreapta anuntata pentru urmatoarea perioada?

C.G.C.: Asa cum au declarat si alti colegi de la centru, inclusiv presedintele Vasile Blaga se intentioneaza ca in urmatoarele saptamani unificarea fortelor de dreapta la nivel national, acest lucru va duce implicit la nivel judetean la reorganizare a PDL intr-o formula negociata cu ceilalti parteneri, dupa regulile impuse de centru.

15. Urmeaza parlamentarele. Actualii deputati raman „senatori" de drept in colegiilor lor sau vor exista alte criterii pentru desemnarea candidatilor?

C.G.C:  Dupa cum stiti propunerile pentru candidatii la parlamentare vin din partea organizatiilor iar Biroul Permanent national valideaza candidaturilor. In functie de performante si de optiunea acestora, vom propune BPN mentinerea sau inlocuirea lor, dupa decizia Biroului Permanent Judetean.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii