Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Novac, locul 1 mondial la Fitness Challenge în 2022 După titlul de campioană europeană la individual, îl vrea și pe cel similar mondial

ro

10 Mar, 2023 00:00 3567 Marime text

 
  • Elena este și antrenor personal, la Ogen Gym, iar în puţinul timp liber care îi rămâne la dispoziţie încearcă să citească legat de domeniul nutriţiei sau teorii ale antrenamentelor. Pe lângă aceasta, un alt hobby de-al ei este gătitul. Îi place să ia reţete normale, convenţionale, şi să le transforme în varianta lor sănătoasă.



Sportiva Elena Novac, de la ACS Power Gym Constanța, a avut un an 2022 de vis, plin de împliniri, pe care, grație rezultatelor înregistrate la Fitness Challenge, l-a încheiat pe locul întâi mondial la această disciplină sportivă!

Începând din 2023, Fitness Challenge devine însă Speed Fit, competițiile oficiale urmând a se desfășura sub această titulatură. O perioadă însă, urmează a se folosi în paralel ambele titulaturi, Fitness Challenge / Speed Fit. După cum se arată în Regulamentul Federației Române de Culturism și Fitness, IFBB Fitness Challenge / Speed Fit constă într-un circuit cu exerciții de forță în șase stații, în care sportivii încearcă să execute numărul maxim de repetări într-un interval de două minute. „Sunt stabilite categorii, iar sportivii concurează între ei demonstrând performanța fizică maximă. Competiția este dedicată sportivilor care prioritizează performanța musculară în detrimentul competiției bazate exclusiv pe mușchi și lipsa grăsimii corporale. La individual, cupluri și pe echipe, competițiile se pot desfășura în circuitele Gold și Silver, în funcție de disciplinele deschise de organizator“, menționează sursa citată.

Anul trecut, Elena Novac a avut clasări de top în competițiile internaționale de Fitness Challenge, organizate sub egida IFBB (Federația Internațională de Culturism), astfel că prezența sa în fruntea clasamentului mondial pe 2022 la această disciplină a venit firesc. Printre altele, sportiva de pe litoral, originară din comuna constănțeană Lipnița, a devenit campioană europeană (la individual) și multiplă campioană mondială (în alte probe decât cea individuală)! Clasamentul IFBB pe 2022 are la bază doar rezultatele la simplu, altfel Elena ar fi avut mult mai multe puncte în fruntea ierarhiei. Iar performanța sportivei constănțene e cu atât mai însemnată cu cât a ocupat locul întâi în lume în chiar primul ei sezon competițional, fiind legitimată la ACS Power Gym Constanța (președinte, Dan Pandelea) doar în luna februarie a anului trecut!

Cum a început Elena Fitness Challenge, cât de greu este acest sport și ce planuri de viitor are, ținând cont că în 2022 a ridicat mult ștacheta, prin performanțele realizate?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.


Întrebările redacţiei:


1. Elena, de ce Fitness Challenge (iar din acest an numit Speed Fit) și nu alte sporturi, precum volei, handbal, tenis, atletism ori baschet? Înainte, ai practicat și alte discipline?

Fitness Challenge pentru că asta mi s-a propus de către Dan Pandelea, mergând la el la sală, ştiindu-mi istoricul sportiv. A spus să încercăm circuitul Fitness Challenge. Cu rezultul obţinut a încercat să vorbească la Federaţia Română de Culturism şi Fitness, în speranţa că vom putea participa la următorul concurs organizat. Am primit acceptul de la Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei, şi de la FRCF. Am avut la dispoziţie o lună să mă pregătesc pentru Campionatul European de anul trecut. Cred că am îndrăznit că încerc să concurez pentru că în trecut am practicat şi atletismul.


2. Fitness Challenge / Speed Fit e o disciplină nouă, cum a început activitatea ta în această ramură și ce te-a atras la ea, în detrimentul altor secțiuni ale sportului celor puternici?

Gândul meu iniţial a fost să concurez la Wellness. Aceasta e tot o categorie mai nou introdusă, care pune accent pe dezvoltarea musculaturii coapselor, la femei. Nu m-am putut decide la acel moment pe care dintre cele două secțiuni să o aleg, aşa că am hotărât să concurez la ambele, în paralel, atât timp cât acest lucru va fi posibil. Mi-am asumat că această decizie îmi va afecta pregătirea pentru Fitness Challenge, întrucât pregătirea pentru Wellness impune un regim alimentar mult mai drastic. După Campionatul European, a urmat Campionatul Naţional, unde am participat la ambele categorii, câştigând titlul la juniori la ambele. A trebuit să mă decid într-un final şi să aleg, aşa că, pentru moment, am stabilit să opresc pregătirea pentru Wellness, în anul 2023, şi să mă axez numai pe Fitness Challenge. Dar nu spun nu unui viitor concurs şi de Wellness.


3. Cum te pregătești pentru Fitness Challenge / Speed Fit, sunt exerciții specifice? Câte antrenamente faci pe săptămână?

Fac şase antrenamente pe săptămână în momentul de faţă. Două dintre acestea sunt de forţă, două presupun circuite pentru dezvoltarea anduranţei, altele decât Fitness Challenge, o zi este dedicată unei probe de control, cu exerciţii din circuitul Fitness Challenge, iar ultima zi din săptămână este o alergare mai lungă, de zece kilometri. Antrenamentul se concentrează pe dezvoltarea grupelor musculare folosite în circuitul Fitness Challenge, dar şi pe dezvoltarea celorlalte calităţi motrice, precum şi pe dezvoltarea tehnicii şi a tacticii folosite în competiţii.


4. Ce sentimente încearcă un sportiv care, după muncă susținută, sacrificii și renunțări, urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Mondial și European, așa cum e și cazul tău?

Este un amalgam de sentimente, de bucurie, împlinire, mândrie, poate şi de oboseală în unele momente, dar cel mai greu cred că este când pui capul pe pernă, înaintea unei competiţii. Îţi faci 1.000 de scenarii cu ceea ce urmează să se întâmple, dar cred că, odată cu acumularea experienţei în competiţii, voi şti mai bine cum să-mi gestionez aceste emoţii.


5. Este istovitor un concurs de Fitness Challenge / Speed Fit? Te resimți, atât fizic, cât și mental, după el?

Da, este istovitor, pentru că, într-un scenariu în care toate categoriile, opt la număr, se ţin, noi suntem nevoiţi să intrăm la toate, în trei zile. La ultimul Campionat, cel Mondial, am avut bătături şi răni în palme, dar şi pe picioare, ceea ce nu m-a împiedicat să concurez însă, doar că trebuie să ştii cum să previi eventualele accidentări, care ar putea să te împiedice să duci la capăt toate cele opt probe.


6. Ce contează mai mult la Fitness Challenge / Speed Fit, forța sau rezistența?

Cred că ambele calităţi motrice trebuie dezvoltate, în paralel, atât forţa (pentru că greutăţile folosite în circuit nu sunt tocmai de neglijat, bineînţeles fiind diferite la fete şi la băieţi la unele probe), cât şi viteza, întrucât în cele două minute pe care le ai la dispoziţie trebuie să aduni un număr cât mai mare de repetări executate corect.


7. Cât de importantă este pentru tine performanța de a ocupa locul 1 mondial la Fitness Challenge în 2022?

Sunt foarte recunoscătoare că am reuşit în primul meu an competiţinal să ajung pe prima poziție în clasamentul mondial la această categorie. Bineînţeles că îmi doresc să menţin şi chiar să îmbunătăţesc performanţa, în anul 2023. Sunt conştientă că nu singură am ajuns aici, ci cu ajutorul multor oameni din jurul meu, şi anume părinţii, prietenii, antrenorul, cel care s-a ocupat atât de dietă, cât şi de antrenamente, cei de la sala unde mi-am desfăşurat antrenamentele, Ogen, care au fost alături de mine şi m-au sprijinit pe tot parcursul pregătirii.


8. Care e cea mai importantă victorie a ta de până acum?

Bineînţeles, titlul de campioană europeană (la individual), care m-a emoţionat până la lacrimi, fiind primul meu titlu de o aşa anvergură. A venit la pachet cu foarte multe aprecieri, de la foarte mulţi oameni, aprecieri pe care poate nu am ştiut cum să le gestionez, nefiind obişnuită cu atâta atenţie din partea celor din jur. A fost momentul în care am realizat că toate munca mea depusă din prima zi în care m-am apucat de atletism până în momentul acela nu a fost de prisos. Toate clipele grele, toate orele petrecute la antrenament s-au încununat pentru acest moment.


9. În afară de sportul forței și al mușchilor bine lucrați, ce alte discipline sportive îți mai plac și le urmărești cu interes?

Sunt pasionată mai nou de Crosfit, tot ce ţine de powerlifting sau haltere sunt procedee sau exerciţii pe care încerc să le asociez cu Fitness Challenge şi să le folosesc în pregătirea mea pentru concurs.


10. Ce faci în afara antrenamentelor și a concursurilor, ce hobby-uri ai și cum îți petreci timpul liber?

Am şi o viaţă separată, pe lângă cea de sportiv, sunt antrenor personal la Ogen Gym, iar în puţinul timp liber care îmi rămâne la dispoziţie încerc să citesc legat de domeniul nutriţiei sau teorii ale antrenamentelor. Pe lângă aceasta, un alt hobby de-al meu este gătitul. Îmi place să iau reţete normale, convenţionale, şi să le transform în varianta lor sănătoasă.


11. Care sunt planurile tale de viitor? Ce ți-ai propus pe 2023, având în vedere performanțele deosebite realizate anul trecut, prin care ai ridicat mult ștacheta?

Bineînţeles îmi doresc să rămân sănătoasă şi lipsită de accidentări. Îmi doresc să îmi îmbunătăţesc unele exerciţii din circuitul Fitness Challenge. Din punct de vedere competiţional îmi doresc să-mi apăr titlul de campioană europeană şi să câştig unul şi de campioană mondială la individual, dar şi să cuceresc multe medalii alături de colegii mei, la mixt, cuplu şi cu echipa României.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța


Citește și:

ACS Power Gym Constanța
Elena Novac, pe locul întâi mondial în clasamentul IFBB la Fitness Challenge în 2022 (GALERIE FOTO + DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii