Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrarile pentru care nu este nevoie de autorizatie de constructie

ro

25 Feb, 2010 03:40 9557 Marime text
cap-5.jpgPotrivit ultimei informări sosite de la Inspectoratul Teritorial de Construcţii Sud - Est, directorul Gigi Chiru aduce la cunoştinţa celor care efectuează lucrări de construcţii, care sunt obiectivele pentru care nu este nevoie de autorizare din partea Inspectoratului.

Astfel, potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, fac excepţie de la autorizare următoarele categorii de lucrări: reparaţiile la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate, reparaţiile şi înlocuirea pardoselilor, sobelor de încălzit, ale tâmplăriei interioare şi exterioare, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei - inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepţia clădirilor declarate monumente istorice. De asemenea, acestora li se adaugă şi zugrăvelile şi vopsirile interioare şi exterioare, în cazul în care nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor. Nici reparaţiile la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, la fel ca şi montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi. În aceste excepţii intră doar instalaţiile interioare, nu şi cele pentru care este necesară efectuarea de intervenţii în spaţiile comune de exemplu, casa scării ori pereţii exteriori ai imobilelor.

Orice intervenţie la monumentele istorice necesită autorizaţie

De pe lista construcţiilor care vizează neautorizarea mai fac parte şi lucrările de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului la clădiri de locuit individuale cu cel mult trei niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor dar şi lucrările de reabilitare termică finanţate din bugetele locale şi a celor pentru care se primesc alocaţii de la bugetul de stat.

Pentru toate cazurile enumerate mai sus este necesar ca lucrările să nu modifice structura de rezistenţă, caracteristicile sau aspectul clădirilor pentru care este nevoie de o autorizaţie.

În schimb, pentru clădirile încadrate în categoria monumentelor istorice este obligatorie emiterea autorizaţiei de construire chiar şi pentru lucrările arătate. Singurele intervenţii asupra monumentelor istorice care se pot realiza fără autorizaţie de construire, sunt zugrăvelile şi vopsirile exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile imobilelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii