Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:37 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la vilă şi curte, a ajuns la bloc de trei nivele şi mansardă. Vecinii lui Epure, cu jalba-n proţap la Primăria Constanţa şi la… DNA?! (galerie foto)

ro

25 Mar, 2016 00:00 3581 Marime text
Sala „Remus Opreanu” a Prefecturii Constanţa a răsunat, ieri, de nemulţumirile constănţenilor. Cei care locuiesc în apropierea Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ au fost convocaţi pentru a li se prezenta intenţiile investitorului şi pentru a-şi spune părerea cu privire la propunerea Elenei Epure de a ridica, peste drum de lăcaşul de cult, un imobil cu trei etaje şi mansardă, pe strada Călăraşi numărul 59.
 
Peste 20 de persoane au venit la dezbatere cu aceeaşi nemulţumire şi acelaşi gând: de a solicita municipalităţii să nu accepte propunerea de schimbare a funcţiunilor înaintată prin acest PUZ. Mai mulţi oameni din zonă sunt nemulţumiţi că în cartierul lor ar urma să se construiască un imobil aproape cât biserica de înalt, în condiţiile în care casele lor au cel mult două etaje. Gurile rele spun că investitorul ar fi chiar o rudă a fostului rector al Universităţii „Ovidius“, Dănuţ Tiberius Epure.
 
„Un bărbat cu ochelari fumurii a venit şi s-a ţinut de capul meu toată vara. Nu mi-a dat pace. Eu nu am vrut, dar a zis că o să fim vecini buni, că face o vilă frumoasă, cu grădină, şi că trebuie să îi semnez ca să se poată lipi de casa mea. A vrut chiar să îmi dea şi bani. A venit peste câteva zile, am fost la un notar public, după care mi-a cerut buletinul şi actele de la casă, că avea nevoie de iscălitura mea. Notarul a bătut acolo, la maşină, mi-a dat să semnez, şi după ce am ajuns acasă şi am văzut că e pentru o construcţie cu trei etaje, nu pentru o vilă, mi s-a făcut rău“, a povestit, cu amărăciune, Constantin Sava, vecinul investitorului de la numărul 57.
 
„Am o căsuţă normală, la nivelul solului, şi i-am zis că o sa ne afecteze structura de rezistenţă. Deja ne-au invadat şobolanii. Acum e o mizerie, au crescut pomi, nu au venit să facă curăţenie şi ne-au invadat şobolanii“, a adăugat soţia lui Constantin Sava.
 
Oamenii spun că nu sunt de acord cu aceste modificări. Ba mai mult, ei au afirmat că au făcut deja mai multe sesizări la Poliţie şi chiar la DNA, nemulţumiţi fiind de planurile pe care viitorii lor vecini le au. Aceştia spun că nu vor avea intimitate şi că o construcţie de trei etaje plus mansardă le va umbri locuinţele. În plus, dacă acestei construcţii i se va da funcţiunea de imobil pentru funcţiuni liberale şi acolo vor avea cabinete medici, notari, avocaţi şi aşa mai departe, numărul de locuri de parcare prevăzut în acest proiect va fi insuficient şi se va aglomera foarte mult strada. Vecinii reclamă şi faptul că spaţiul verde va fi complet nimicit, cu toate că investitorii propun un perete verde şi un spaţiu vede… la etaj. Niciunul dintre cei aproximativ 20 de oameni prezenţi ieri la dezbatere nu este de acord cu ridicarea acestei construcţii în termenii prezentaţi, urmând să depună la Primărie un înscris prin care să notifice oficial acest lucru.
 
Elena Epure, despre care oamenii locului spun că ar putea fi mama profesorului Dănuţ Tiberius Epure, este iniţiatoarea unul Plan Urbanistic Zonal prin care îşi propune să studieze zona delimitată de străzile Călăraşi, Mihai Viteazul, Călugăreni şi Ştefan Mihăileanu. Prin acest PUZ, iniţiatorul doreşte să studieze zona, pentru a stabili reglementări urbanistice noi cu privire la regimul de construire, diversificarea funcţiunilor din zonă, înălţimea maximă admisă, Procentul de Ocupare a Terenului (POT), Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale terenurilor în limitele zonei studiate.
 
Însă iniţiatorul PUZ-ului este interesat de imobilul pe care intenţionează să îl ridice pe terenul propriu, dobândit de la Corneliu şi Camelia Ioana Dica prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 432/14.03.2013, situat pe strada Călăraşi numărul 59, având o suprafaţă de 280 de metri pătraţi. Pentru elaborarea acestui PUZ, iniţiatorul a obţinut Certificatul de urbanism nr. 176, din 6 ianuarie 2016.
 
Conform Planului Urbanistic General, zona studiată este încadrată ca zonă funcţională ZRL2a - subzona locuinţe individuale şi colective mici cu maximum P-2 niveluri situate în afara perimetrelor de protecţie, având o înălţime de cel mult zece metri. Elena Epure propune aici însă un imobil cu P-3e-M, cu înălţime de 15 metri, luând ca punct de reper pentru creşterea propusă turla Bisericii „Constantin şi Elena“, care însă nu se află în perimetrul studiat, ci vizavi. Imobilul va fi prevăzut şi cu trei locuri de parcare în incinta terenului propriu.
 
În secţiunea „Galerie foto“ puteţi vedea pe larg propunerile urbanistice ale iniţiatorului.

Citeşte şi

Constănţenii îşi pot spune părerea: Epure vrea cea mai înaltă casă din cartier. Cam cât turla Bisericii „Constantin şi Elena“ 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii