Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:36 20 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcul Arheologic din buricul Constanței înghițit de buruieni și sufocat de moloz (fotoreportaj)

ro

15 Aug, 2016 14:33 14213 Marime text
Parcul Arheologic din centrul Constanța, intrat în reabilitare, pe bani europeni, anul trecut în noiembrie, arată astăzi ca desprins dintr-un film de horror cu buget redus. Situat la doi pași de Primăria municipiului Constanța, parcul a fost complet lăsat în paragină după ce, în luna martie, s-a decis sistarea lucrărilor de reabilitare. Asta după ce au existat unele probleme în aceea ce privește atribuirea licitației pentru modernizarea parcului în stil Art Nouveau.
 
Inițial, licitația pentru reabilitatea parcului a fost câștigată de firma Mobitom SA, abonată de altfel la contractele cu municipalitatea Constanța și Consiliul Județean. Procedura a fost însă contestată în instanță de unul dintre perdanții licitației, iar Primăria s-a văzut obligată s-o ia de la capăt cu totul pentru a desemna antreprenor care să înfrumusețeze Parcul Arheologic.
 
Contactat de ZIUA de Constanța, viceprimarul la acea vreme cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, declara următoarele:
 

„Noi am încheiat un contract, iar unul dintre cei descalificaţi a făcut contestaţie. Instanţa le-a dat dreptate şi ne-a spus să anulăm procedurile şi să reevaluăm ofertele. Aşadar, s-a dat ordin de sistare, după ce instanţa ne-a comunicat, şi, în momentul de faţă, s-a întrunit comisia de licitaţie. Se reiau aceleaşi oferte. Finalizarea lucrării depinde de momentul în care se termină evaluarea.“, spunea Făgădău, în martie, anul acesta.

 
Vorbele celui devenit între timp edilul șef cu acte în regulă al Constanței au rămas, de atunci, din luna martie, suspendate undeva în eter. Asta în timp ce parcul Arheologic se degradează rapid cu fiecare zi care se scurge.
 
Dintr-un loc plin de verdeață, cu copaci umbroși la adăpostul cărora seniorii depănau amintirile tinereții în după-amiezele de primăvară, în timp ce nepoții lor legau noi prietenii în spațiul de joacă, acum greu i-ar mai veni cuiva să pună piciorul în acest parc.
 
Cablurile de toate soiurile și întrebuințările, strânse mănunchiuri, stau ca niște șerpi la pândă să-i sperie pe trecători, care oripilați, întorc imediat privirile și mută pasul.
 
Amforele și vestigiile păstrate intacte de pe vremea grecilor își văd și ele acum soarta pusă-n pericol, lăsate de izbeliște la mila vandalilor „înarmați“ cu spray-uri colorate sau mai rău, cu pietre.
 
Aleile înguste, presărate cu băncuțe, unde tinerii îndrăgostiți găseau  întotdeauna complicitatea liniștii care să-i ferească de privirile iscoditoare, greu se mai disting acum sub vegetația ce parcă a luat-o razna.
 
Pasul molcom al plimărețului îngândurat nu-și mai are locul printre grămezile de moloz ori pe lângă șanțurile săpate anapoda și lăsate așa.
 
Aproape 12 milioane de lei s-au pus în joc pentru ca Parcul Arheologic din Constanța să capete imaginea pe care o merită, inspirat de stilul Art Nouveau. Alei pavate cu granit, locuri de joacă special amenajate pentru copii, aparate de fitness în aer liber pentru cei mari... au rămas, deocamdată, vise frumoase așternute pe hârtii îndesate în sertare. Bucuroși le-om privi pe toate, când va fi gata... scandalul pe ciolan. 

Citește și...Mobitom, firma defunctului Gheorghe Oancea, va reabilita Parcul Arheologic Constanţa
                ​Bye-bye, Mobitom! Primăria Constanţa, obligată să reevalueze ofertele

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatzean 16 Oct, 2016 17:59 Domnilor : primar D Fagadau si ceilaltzi politicieni psd, pnl = pdl, pmp, pntzcd, alde , minoritatzi .......... , care guvernantzi locali, va ganditzi doar la binele dumneavoas tra, insa voturile le primitzi de noi, oamenii de rand, pentru care va ganditzi doar in : pre si in campaniile electorale, in rest se asterne uitarea pentru mul tzimea votanta si inconstienta, de ce voteaza si cum voteaza. Rezolvatzi cu RATC-UL, ca locuitorii Constantzei umilitzi, calatoresc cu jafurile de microbuze si cu banii datzi pe calatoriile chinuite, inghesuite si certurile dintre calatorii transportatzi precum sardelele, adica transportatzi in coditzii inumane, mizere, necivilizate si neplacute pentru un oras mare din Romania si Europa secolului al XXI - lea. Noi, romanii si mai ales constantzenii, oricum dupa toate cele vazute si observate cu ochiul liber, apartzinem cu sigurantza unei epoci de mult apuse, adica evului mediu. Domnilor politicieni locali si guvernantzi locali in frunte cu d-ul primar D Fagadau, cum putetzi sta, manca si dormitzi linistitzi, cand orasul nostru este sufocat de atatea : taxe, impozite, mizerie, drumuri incepute si neterminate..............., si cat de curand asteptatzi voturile oamenilor, nu va este JENA, MILA, RUSINE ....... sa ne mai chematzi, la urne pentru a va vota : pe acei politicieni actuali si pe acei politicieni vechi ?!