Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:50 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Casa cu Lei şi Hotelul Intim, clădiri impozante ce se pierd în zgomotul cotidian

ro

13 Feb, 2016 22:57 3357 Marime text
Turiştii care vin să îşi petreacă vacanţa la malul mării, dar şi constănţenii, de ce nu, pot vedea două clădiri impozante, ce se pierd însă în zgomotul cotidian. Este vorba despre Casa cu Lei şi Hotelul Intim, devenit celebru datorită poetului naţional Mihai Eminescu.

Casa cu lei a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898. Numele clădirii provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi care tronează pe coloanele imobilului. În documentele din anul 1921 se consemnează că în edificiu funcţiona o bancă. Mai târziu, în local au funcţionat mai multe firme de comerţ, o agenţie de transporturi şi chiar un Club Comercial. Mai apoi, către finele perioadei interbelice imobilul şi-a reluat funcţiunea de locuinţă. Ultima restaurare a fost finalizată în anul 1978, când a fost transformată în hotel şi restaurant. În anii ce au urmat după 1990, starea de degradare s-a accentuat puternic.
 
În spatele unor porţi de fier închise cu lanţuri ruginite, într-o curte mică şi cochetă, abia se mai vede de buruieni şi gunoaie intrarea în ce a fost o dată recepţia hotelului Intim, urmaşul fostului hotel D'Angleterre. Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa, care l-au cumpărat în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar din Bucureşti.
 
Hotelul a devenit celebru datorită lui Mihai Eminescu, care a poposit aici timp de zece zile, în iunie 1882. De trecerea sa prin aceste locuri aminteşte o plăcuţă aflată pe faţada hotelului ce nu a mai primit turişti din anii '90. De aici, Eminescu îi scria Veronicăi Micle.

Ti-a placut articolul?

Comentarii