Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizatiile cooperatiste trebuie sa-si modifice statutul de functionare

ro

07 Mar, 2005 00:00 583 Marime text

Cooperativele mestesugaresti si de consum existente la data de 3 martie au mai multe obligatii * Acestea trebuie sa-si modifice statutul de functionare si sa-l inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului in termen de noua luni, in caz contrar acestea urmand sa fie dizolvate * Membrii cooperatori nu pot detine mai mult de 20% din capitalul social al societatii cooperatiste

Potrivit unui comunicat al Agentiei pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, remis Agentiei Mediafax, incepand cu 3 martie a intrat in vigoare legea privind organizarea si functionarea cooperatiei. Astfel ca, organizatiile cooperatiste trebuie sa-si modifice statutul de functionare si sa-l inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului in termen de noua luni, in caz contrar acestea urmand sa fie dizolvate. Aceasta reglementeaza cadrul general de organizare si functionare a cooperatiei. Prevederile legale in vigoare se aplica tuturor formelor de cooperative mestesugaresti, de consum, de valorificare, de transporturi, de locuinte, forestiere si altele. Nu fac obiectul legii cooperativele de credit si casele centrale ale cooperativelor de credit, care sunt reglementate prin lege speciala. Potrivit actului normativ, cooperativele mestesugaresti si de consum existente la data de 3 martie au mai multe obligatii. Astfel, organizatiile cooperatiste au obligatia ca, intr-un interval de 30 de zile de la aparitia noilor reglementari ale legii, sa afiseze la sediul lor lista tuturor membrilor cooperatori inregistrati in evidentele lor la data respectiva si sa popularizeze in presa locala aceasta lista. Lista trebuie sa ramana afisata timp de noua luni. Totodata, in termen de 30 de zile de la data afisarii, membrii cooperatorii pot inainta contestatii privind includerea sau neincluderea unor persoane pe listele respective. Legea mai prevede ca in termen de 60 de zile de la aparitie, toate organizatiile cooperatiste sa convoace adunarea generala a membrilor cooperatori care, obligatoriu, va include pe ordinea de zi prezentarea situatiei patrimoniului, a numarului partilor sociale pentru fiecare membru cooperator, a modului de formare a capitalului social si aprobarea modificarilor statutului conform prevederilor legii. Organizatiile cooperatiste care nu si-au inregistrat modificarile statutelor pana la expirarea termenului de noua luni, se dizolva de drept si intra in lichidare. De asemenea, membrii cooperatori nu pot detine mai mult de 20% din capitalul social al societatii cooperatiste. Astfel, acestia sunt obligati ca, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, sa vanda catre alti membri cooperatori, la valoarea nominala, partile sociale sau actiunile cooperatiste care depasesc aceasta cota. In cazul in care, in intervalul prevazut, partile sociale sau actiunile cooperatiste nu sunt vandute, organizatia cooperatista respectiva le achizitioneaza, le anuleaza si reduce in mod corespunzator capitalul social, care devine parte indivizibila.

Obligatiile administratorului cooperativei

Potrivit actului normativ, capitalul social al societatii cooperative este unul variabil si nu poate fi mai mic de 5 milioane lei. El poate fi redus in baza unei hotarari a adunarii generale a membrilor cooperatori, care trebuie sa mentioneze motivul reducerii, prin micsorarea numarului de parti sociale sau reducerea valorii nominale a partilor sociale. Administratorii societatilor cooperatiste sunt obligati sa depuna, in termen de 30 de zile de la alegerea lor, o garantie baneasca ce nu poate fi mai mica decat valoarea a zece parti sociale. Garantia ramane in contul societatii cooperative si nu poate fi restituita decat dupa eliberarea administratorului din functie, dar nu mai devreme de data la care adunarea generala a aprobat situatia financiara anuala a ultimului exercitiu financiar in care administratorul a indeplinit aceasta functie. Pentru nedepunerea acestei garantii in termenul prevazut, administratorul in cauza va fi revocat din functie. Fiecare membru cooperator trebuie sa verse, la data inscrierii in societatea cooperativa, minimum 30% din valoarea partilor sociale subscrise. Diferenta se varsa de catre membrul cooperator in termen de 12 luni de la data inscrierii in societatea cooperativa, iar pana la achitarea integrala a sumei corespunzatoare partilor sociale dividendele cuvenite membrului cooperator se vor retine in contul varsamintelor datorate. Societatea poate emite, in conditiile legii, obligatiuni nominative, pentru o suma care sa nu depaseasca 33% din capitalul social subscris si varsat, conform ultimei situatii financiare anuale aprobate de adunarea generala. Obligatiunile trebuie sa aiba o valoare nominala egala si se ramburseaza la scadenta. Nivelul dobanzii anuale acordata obligatiunilor se stabileste de societatea emitenta prin prospectul de subscriptie, fara a putea depasi cu mai mult de 10% nivelul dobanzii de referinta stabilit de Banca Nationala. In ceea ce priveste regimului juridic al bunurilor aflate in proprietatea acestor societati, legea prevede ca orice instrainare sau transmitere a dreptului de folosinta a imobilizarilor corporale se poate realiza numai cu plata. Membrii cooperatori care participa la licitatie pot beneficia de drept de preferinta, in cazul unor oferte egale, la cumpararea sau preluarea in folosinta a cladirilor ori terenurilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii