Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest al transportatorilor polonezi! Peste 20.000 de vehicule blocate la frontiera ucraineano-poloneză

ro

09 Nov, 2023 19:57 867 Marime text
Peste 20.000 de vehicule erau blocate joi la frontiera ucraineano-poloneză, unde transportatorii rutieri polonezi protestează de la începutul săptămânii faţă de "concurenţa neloială" a celor ucraineni, a anunţat Ministerul ucrainean al Reconstrucţiei, potrivit AFP citat de Agerpres.ro

Zeci de companii de transport rutier poloneze au început luni să blocheze trei puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina, cerând în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilităţile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost şi eliminarea restricţiilor la importul de cereale şi alte mărfuri.

Aceste permise erau acordate pentru transporturile ce necesitau intrarea în Polonia sau tranzitarea acestei ţări, dar nu acordau dreptul de a efectua transporturi în interiorul ţării. Or, odată cu eliminarea lor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operaţiuni în Polonia, afectând în consecinţă afacerile transportatorilor locali.

Cozile de vehicule formate la graniţă în urma acestui protest au crescut de la o zi la alta, ajungând joi la circa 20.000 de vehicule blocate de ambele părţi ale frontierei, ceea ce dăunează economiilor ucraineană şi poloneză, dar şi altor ţări care doresc să transporte mărfuri, a transmis Ministerul ucrainean al Reconstrucţiei, care s-a declarat "pregătit pentru un dialog constructiv în vederea soluţionării situaţiei".

La punctul de trecere Hrebenne, în Polonia, unul din cele trei blocate de protest, coada de vehicule se întinde pe o lungime de circa 40 de kilometri, iar timpul de aşteptare pentru a trece graniţa este de circa 160 de ore, afirmă o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale. De partea ucraineană, la punctul de trecere Rava-Rouska, unii şoferi spun că aşteaptă acolo de mai multe zile să treacă graniţa.

Organizatorii polonezi ai protestului ameninţă în acest timp că, în lipsa unui răspuns pozitiv la cererile lor, l-ar putea prelungi până cel puţin la sfârşitul anului, un reprezentant al acestora asigurând în schimb că autocarele şi autoturismele pot să circule. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

„NATO şi Uniunea Europeană sunt parteneri comuni ai Republicii Moldova“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii