Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jacques Brel. Google a creat un Doodle nou în memoria cantautorului Jacques Brel

ro

15 Nov, 2020 05:14 2290 Marime text
  • Jacques Brel. Astăzi, Google, celebrul motor de căutare, îl celebreaza pe cântărețul și compozitorul belgian Jacques Brel.

Jacques Brel. Considerat pe scară largă unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de limbă franceză din Europa, Brel a cultivat un spectacol global și a făcut muzică care continuă să emoționeze publicul până în prezent.

Google îl celebrează în memoria zilei de 15 noiembrie 1966 când Brel a pregătit ultima oară scena pentru a susține un spectacol emoțional de adio la „Palais des Beaux-Arts” din orașul său natal, Bruxelles.

Jacques Romain Georges Brel s-a născut la 8 aprilie 1929 în capitala belgiană Bruxelles.

Făcea parte dintr-o familie bogată.

El a scris povești și poezii în adolescență.

Își ia adio de la publicul din Bruxelles printr-un concert susținut la Palais des Beaux-Arts pe 15 noiembrie. Între 25 martie și 25 aprilie 1967 va realiza un ultim turneu în Québec, iar pe 16 mai va apărea pe scenă pentru ultima dată, la Roubaix.

După renunțarea la scenă, Jacques Brel s-a dedicat cu precădere cinematografiei, fără însă a abandona preocupările muzicale. S-a remarcat atât ca actor (L’Aventure c’est l’aventure, 1972 și L'Emmerdeur, 1973, în ambele alături de Lino Ventura), cât și ca regizor.

Continuă să compună și să înregistreze cântece, iar în martie 1969 este menționat pentru prima dată în dicționarul Larousse.

În 1974 decide să-și cumpere propriul yacht (Askoy II), un velier de 19 metri și 42 de tone, cu care plănuiește o călătorie în jurul lumii, timp de trei ani.
Pleacă din portul Anvers pe 24 iulie, dar nu își va putea respecta planurile.

În septembrie moare vechiul său prieten Georges Pasquier (Jojo) iar în octombrie Brel însuși, un fumător înrăit, este diagnosticat cu cancer la plămâni, boală care avea să-i aducă sfârșitul.

Își reia totuși periplul la sfârșitul anului, ajungând în noiembrie 1975 în golful Atuona din insula Hiva Oa, în Polinezia Franceză, loc în care va închiria o casă în iunie 1976.

Având brevet de pilot încă din anul 1965, își cumpără propriul avion și își petrece timpul făcând curse comerciale de pasageri între insula Hiva Oa și Tahiti.
În 1977, în ciuda bolii care avansează, revine la Paris pentru a înregistra ultimul său album, apărut pe 17 noiembrie.

Se reîntoarce în insulele Marchize, dar boala care se agravează îl determină să revină în vara lui 1978 în Franța metropolitană, unde moare, la 9 octombrie 1978, ora 4:10 dimineața, la spitalul Avicenne din Bobigny.

Trupul său neînsuflețit a fost readus în insulele Marchize și înmormântat în cimitirul din Atuona, pe insula Hiva Oa, alături de Paul Gauguin.
 
Sursa foto: Google
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii