Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iubirea, sărbătorită de Ziua Sfântului Valentin, şi pe Google. Un doodle special

ro

14 Feb, 2022 08:04 1659 Marime text
La data de 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste.


Şi Google sărbătorește Valentine’s Day prin intermediul unui doodle, sub forma unei inimioare care ilustrează două animăluțe care se iubesc. 


Românii sărbătoresc tradiţional iubirea în ziua de 24 februarie, de Dragobete, când este începutul primăverii şi dragostea, ca şi natura, renaşte, dar în ultimii douăzeci de ani a fost adoptată şi sărbătoarea din 14 februarie ca Zi a Îndrăgostiţilor.


Prima dată oficială a Sfântului Valentin a fost declarată de Papa Gelasius în 496, pentru a-l sanctifica pe un martir ucis în secolul al III-lea la Roma, dar sfântul a fost eliminat din calendar în 1969 de către Papa Paul al VI-lea. Biserica Catolică recunoaşte cel puţin trei sfinţi care poartă numele de Valentin sau Valentinus, toţi trei martirizaţi.


O legendă spune că Valentin ar fi fost un preot care a trăit în secolul III la Roma în timpul lui Claudius al II-lea. Împăratul, care se angajase în prea multe campanii militare sângerorase şi avea nevoie de noi trupe, a interzis căsătoriile când a văzut că bărbaţii care aveau soţii sau familii nu erau buni ca soldaţi. Preotul Valentin a continuat însă în secret oficierea căsătoriilor, dar a fost descoperit şi întemniţat.


În închisoare, s-a îndrăgostit chiar de fiica temnicerului şi înainte de a fi decapitat, într-o zi de 14 februarie, i-a scris fetei o scrisoare cu însemnarea pentru Valentina mea. Preotul a fost îngropat pe Via Flaminia din Roma, iar astăzi moaştele sale sunt expuse la Biserica Carmelita din Dublin şi la Biserica Sfântul Praxed.


O altă legendă spune că Valentin ar fi fost un episcop pios din Terni şi a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiţi, în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea, şi viaţa sa s-a sfârşit în acelaşi mod tragic, în 14 februarie a anului 269.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii