Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Israel-Hamas Secretarul general al ONU deplânge paralizia Națiunilor Unite

ro

10 Dec, 2023 12:44 679 Marime text
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns duminică „paralizia” Naţiunilor Unite în faţa războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, declarând că regretă că Consiliul de Securitate nu a votat în favoarea încetării focului în enclava palestiniană, transmite AFP.
     
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns duminică „paralizia” Naţiunilor Unite în faţa războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, declarând că regretă că Consiliul de Securitate nu a votat în favoarea încetării focului în enclava palestiniană, transmite AFP, citat de Agerpres.

Adresându-se Forumului de la Doha din Qatar, Guterres a spus că organismul ONU a fost „paralizat de diviziunile geostrategice”, compromiţându-şi capacitatea de a găsi soluţii la război.

„Autoritatea şi credibilitatea Consiliului de Securitate au fost serios compromise” de răspunsul tardiv la conflict, o lovitură la adresa reputaţiei acestui organism agravată de vetoul SUA de vineri asupra unei rezoluţii care cerea încetarea focului în Gaza, a apreciat Guterres.

Proiectul de rezoluţie a fost pregătit după invocarea fără precedent de către Secretarul General al ONU a Articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite, permiţându-i acestuia să atragă atenţia Consiliului de Securitate asupra unei chestiuni care „ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

„Mi-am reiterat apelul de a declara o încetare a focului umanitar (...), din păcate, Consiliul de Securitate nu a reuşit să facă acest lucru”, a deplâns Guterres, care a adăugat: ”Pot să promit că nu voi renunţa”.


Qatarul anunţă continuarea eforturilor în vederea obţinerii unui armistiţiu

Eforturile de mediere pentru a obţine o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza continuă, în ciuda bombardamentelor israeliene necontenite care „reduc posibilităţile” de a avea un rezultat pozitiv, a declarat duminică prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani, la Forumul de la Doha.

„Eforturile noastre, desfăşurate de statul Qatar împreună cu partenerii noştri, continuă. Nu ne vom da bătuţi”, a insistat prim-ministrul qatarez. Cu toate acestea, el a recunoscut că „bombardamentele (israeliene) continue reduc aceste posibilităţi”.


Premierul din Qatar a mai atras atenţia că o întreagă generaţie în Orientul Mijlociu riscă să se radicalizeze din cauza războiului din Gaza.

Separat, Philippe Lazzarini, şeful UNRWA, agenţia de ajutor a ONU pentru palestinieni, a declarat duminica aceasta că dezumanizarea palestinienilor a permis comunităţii internaţionale să tolereze atacurile continue israeliene în Gaza.

Lazzarini, citat de Reuters, a declarat că agenţia pentru refugiaţi este aproape în colaps în Gaza, adăugând că este nevoie de o încetare imediată a focului pentru a pune capăt „iadului de pe pământ” din enclava palestiniană.

Israelul îşi continuă ofensiva şi atacă 250 de obiective în Gaza în ultimele 24 de ore

Armata israeliană (IDF) şi-a continuat ofensiva în Gaza pe parcursul ultimelor 24 de ore, cu atacuri asupra „infrastructurilor teroriste” ale grupării islamiste Hamas, în cea de-a 65-a zi de război, informează EFE.

„Pe parcursul ultimei zile, forţele terestre, aeriene şi navale ale IDF au continuat să atace infrastructura teroristă din Fâşia Gaza, lovind peste 250 de ţinte”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei într-un comunicat.


Potrivit sursei citate, printre mai multe acţiuni, „trupele au identificat şi atacat celule teroriste armate” şi au distrus tuneluri folosite de miliţii. Militarii „au localizat arsenale de armament, au făcut raiduri selective la situri militare, au distrus tuneluri” şi s-au confruntat cu combatanţi „care plănuiau să atace trupele” israeliene.

„Un avion de luptă a atacat un site de comunicaţii militare al Hamas situat lângă o moschee din sudul Gazei”, după care trupele terestre au efectuat ulterior „un raid selectiv la respectivul loc”, a anunţat IDF.


Un alt punct în care trupele şi-au concentrat operaţiunile a fost oraşul sudic Khan Younis, unde au acţionat cu „muniţie precisă” şi au atacat, de asemenea, tuneluri.

Totodată, cu sprijinul unei drone, trupele au identificat un grup de luptători palestinieni pe care i-au ucis.

Luptele au continuat şi în cartierul Shijaiya, unde armata israeliană a declarat că „a efectuat un raid selectiv asupra unui centru de comandă militar al Hamas” şi a localizat „numeroase arme”, inclusiv „puşti AK-47, grenade, lansatoare de rachete, rachete antitanc, muniţie şi echipament militar suplimentar”.

Armata israeliană a mai anunţat că vede semne ale modului în care structura Hamas din Gaza se prăbuşeşte şi a dat asigurări că mulţi dintre membrii grupării palestiniene se predau pe fondul înaintării trupelor israeliene, insistând totodată că a sosit momentul ca IDF să facă „şi mai multe presiuni”.

ONU anunţă atacuri în apropierea Spitalului European din Gaza, care adăposteşte 70.000 de refugiaţi

Duminică, ONU a informat că, în ultimele două zile, au fost semnalate bombardamente în vecinătatea Spitalului European din Khan Younis, unul dintre principalele spitale care încă mai funcţionează în Fâşia Gaza, aminteşte EFE.

Spitalul European, teoretic cu o capacitate de 370 de pacienţi, îngrijeşte în prezent aproximativ o mie de persoane, iar aici se adăpostesc şi aproximativ 70.000 de persoane strămutate intern. De câteva zile, spitalul a anunţat că se confruntă cu o penurie de de medicamente sau de sânge pentru transfuzii, ceea ce înseamnă că medicii se văd nevoiţi să opereze fără anestezie.

Într-unul dintre atacurile din vecinătatea spitalului, forţele israeliene au deschis focul asupra unei ambulanţe şi au rănit doi paramedici, a anunţat ONU, care a amintit că de la începutul conflictului au fost ucişi 286 de lucrători sanitari, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas.

O altă unitate medicală din sudul Fâşiei Gaza, Spitalul Al Amal, şi birourile din apropiere ale Semilunii Roşii Palestiniene au fost vizate de bombardamente vineri, potrivit ONU. Aproximativ 14.000 de persoane strămutate intern se refugiază în acel centru medical.

Şi în nordul Fâşiei Gaza au fost semnalate atacuri asupra unor unităţi spitaliceşti aflate încă în funcţiune precum centrul Al Awda din Jabalia, înconjurat de soldaţi israelieni şi tancuri timp de trei zile.

Zeci de mii de persoane strămutate continuă să sosească la Rafah, la graniţa cu Egiptul, după ce săptămâni la rând armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să fugă din nord spre sudul Gazei, iar acum, în jumătatea de sud, îndeamnă aceiaşi civili să părăsească diverse zone din Khan Younis şi alte localităţi, remarcă EFE. 


Citește și:
Israel-Hamas: Surse israeliene estimează că ofensiva asupra Fâșiei Gaza ar putea dura încă două luni
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii