Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Israel-Hamas Surse israeliene estimează că ofensiva asupra Fâșiei Gaza ar putea dura încă două luni

ro

10 Dec, 2023 10:53 575 Marime text
Foto: Pixabay
  • Ofensiva militară intensă pe care Israelul o desfăşoară în Fâşia Gaza ar putea continua încă două luni, au declarat surse israeliene pentru postul public israelian Kan, informează duminică EFE.
     
Ofensiva militară intensă pe care Israelul o desfăşoară în Fâşia Gaza ar putea continua încă două luni, au declarat surse israeliene pentru postul public israelian Kan, informează duminică EFE, citat de Agerpres.

După încheierea perioadei de lupte intense, este de aşteptat ca forţele israeliene să continue să desfăşoare operaţiuni localizate şi selective în interiorul Fâşiei Gaza, au spus aceleaşi surse.

La rândul lor, în următoarele două luni vor exista mai multe încercări de a ajunge la acorduri temporare de încetare a focului pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici încă deţinuţi de Hamas.

Aceste informaţii sunt în concordanţă cu declaraţiile de sâmbătă seară ale consilierului israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, care a dat asigurări că operaţiunea actuală ar putea dura mai multe săptămâni sau luni.

Canalul de ştiri israelian 12 citează, de asemenea, înalţi oficiali militari care preconizează că vor avea nevoie de cel puţin încă o lună şi jumătate „pentru a prelua controlul asupra tuturor bastioanelor Hamas”.

După aceea, „efortul de război va trece la o nouă etapă, iar Israelul va trebui să se gândească la cum ar trebui să fie 'ziua de după' în Gaza”.

Potrivit oficialilor militari, este de aşteptat ca în următoarele ore să fie preluat controlul complet al taberei de refugiaţi Jabalyia, unde trupele israeliene au purtat lupte grele în ultimele zile.

Este totodată de aşteptat ca armatei israeliene să îi mai ia câteva zile pentru a controla cartierul Shijaiya din oraşul Gaza, iar calculele arată că va mai dura aproximativ o lună şi jumătate pentru a prelua controlul asupra altor puncte, cum ar fi oraşul Khan Younis, în sudul Gaza, unde trupele israeliene îşi concentrează acum ofensiva terestră.

Această situaţie a generat un număr şi mai mare de evacuaţi în rândul populaţiei din Gaza, care au fost nevoiţi să se deplaseze mai la sud, în oraşul Rafah, iar mulţi oameni sunt concentraţi în zona Al Mawased, clasificată drept „zonă umanitară desemnată” de către forţele israeliene, deşi palestinienii au acuzat că atacurile nu s-au oprit nicăieri în Fâşia Gaza.

Toate acestea au loc pe măsură ce presiunea globală creşte pentru a ajunge la un armistiţiu în Gaza, deşi vineri Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care a cerut o încetare imediată a focului în Fâşie. O asemenea abordare oferă mai mult spaţiu de manevră Israelului, care, potrivit Canalului 12, „şi-a coordonat programul de luptă cu Statele Unite până în ianuarie”.

Potrivit acestui post, guvernul israelian trebuie totodată să planifice ce va face cu Gaza în viitor, odată ce ofensiva de mare intensitate se încheie, şi "„rebuie să ia decizii clare” înainte de încheierea luptei, care trebuie coordonate cu SUA şi ţările din regiune „pentru a nu ajunge în acel moment nepregătite”.


Citește și:
Liban: O poziţie a ONU lovită în sudul ţării. Iată ce s-a întâmplat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii