Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:51 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Israel-Hamas Premierul palestinian cere ONU și UE „să parașuteze ajutor” civililor din Fâșia Gaza

ro

13 Nov, 2023 19:42 800 Marime text
Sursa foto: Pixabay






Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a făcut apel luni la ONU şi UE să "paraşuteze ajutor" în Fâşia Gaza pentru a-i sprijini pe civilii prinşi în capcană în războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană islamistă Hamas, potrivit Agerpres

"Cer Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene să paraşuteze ajutor în Fâşia Gaza, mai ales în nord, aşa cum s-a mai făcut în repetate rânduri în lume", a declarat Shtayyeh într-o şedinţă a consiliului de miniştri al Autorităţii palestiniene la Ramallah, în Cisiordania ocupată.


Premierul palestinian a pledat totodată pentru livrarea de ajutor umanitar pe cale rutieră, cu "deschiderea de coridoare de ajutor, care să nu se limiteze la punctul de trecere de la Rafah", aflat la frontiera cu Egiptul şi singurul pe unde intră în prezent camioanele cu alimente, medicamente, provizii medicale, apă îmbuteliată, pături, corturi şi produse de igienă.

Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea activităţilor umanitare (OCHA), duminică alte 76 de camioane au ajuns în Gaza dinspre Egipt, numărul camioanelor intrate în teritoriul palestinian asediat ridicându-se astfel în total la 981 începând din 21 octombrie.

Acest ajutor este însă insuficient pentru cei circa 2,4 milioane de locuitori, dintre care 1,6 milioane au fost deplasaţi de la începutul războiului, iar situaţia umanitară este catastrofală, subliniază ONU.

Conform Ministerului Sănătăţii al Hamas, bombardamentele israeliene au ucis 11.180 de oameni, cea mai mare parte civili şi între ei 4.609 copii, de la începutul războiului declanşat după atacul sângeros al mişcării palestiniene din 7 octombrie asupra Israelului. Atacul Hamas s-a soldat cu cel puţin 1.200 de morţi în Israel, majoritatea civili ucişi chiar pe 7 octombrie, iar alţi 44 de soldaţi au fost ucişi în Fâşia Gaza în operaţiunile militare israeliene lansate drept ripostă, conform cifrelor oficiale ale guvernului israelian.

Pe de altă parte, premierul palestinian a respins luni orice plan de relocare a locuitorilor din Gaza "sub paravanul ajutorului umanitar".

Mohammed Shtayyeh a denunţat în şedinţa de cabinet o "propunere a unor ţări de creare a unui coridor maritim între Cipru şi Gaza", afirmând că "deşi dorim venirea de ajutor, nu acceptăm dizlocarea populaţiei noastre pe vapoare de deportare sub masca ajutorului",

El a respins totodată înfiinţarea de tabere temporare pentru persoanele deplasate, spunând că "dorim ca populaţia noastră să se întoarcă acolo de unde a fost strămutată".

"Populaţia noastră nu se va putea întoarce niciodată în Gaza dacă acceptăm astfel de soluţii", a argumentat premierul palestinian.


Acesta şi-a exprimat în acelaşi timp regretul că unele ţări continuă să susţină "dreptul Israelului la autoapărare", subliniind că "ocuparea pământului altora nu este autoapărare".

Citește și
Doi bebeluşi prematuri au murit la cel mai mare spital asediat din Gaza
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii