Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

hotnews.ro America investeşte de patru ori mai mulţi bani în trupe şi armament în estul Europei. Tăcerea suspectă de la Bucureşti

ro

04 Feb, 2016 00:00 2142 Marime text


Pentagonul, cu acceptul presedintelui Obama, vrea un buget de patru ori mai mare pentru asigurarea securitatii tarilor est-europene in fata amenintarii Rusiei. Asta inseamna mai multe trupe prin rotatie, mai multe echipamente grele pozitionate aici, mai multe exercitii comune - toate finantate din taxele platite de cetatenii americani. Exact ceea ce cerusera in noiembrie 2015 la Bucuresti sefii de stat din 9 tari est-europene. Anuntul crucial pentru securitatea Romaniei si a zonei a fost intimpinat cu o tacere stranie la Bucuresti. Ziua in care Romania s-a mai apropiat cu un pas de consolidarea propriei securitati a fost una anonima pentru autoritati, ceea ce sporeste semnele de intrebare fata de orientarea strategica a Romaniei.

Pentru Romania, asta inseamna o rasplata pentru eforturile diplomatice si politice din ultimii ani, mai ales de cind Rusia a anexat ilegal Crimeea si a inceput razboiul din estul Ucrainei. Traian Basescu a militat constant in mandatul sau pentru cresterea prezentei militare americane in Romania, constient ca SUA (sprijinita de Marea Britanie) reprezinta singura garantie reala de securitate a Romaniei. Basescu, fidel orientarii sale pro-atlantiste, obtinuse anterior si investitia americana in scutul anti-racheta de la Deveselu, iar in 2014, la summit-ul NATO din Tara Galilor, a tras tare (alaturi de alti citiva lideri est-europeni) pentru ca Romania sa obtina angajamentele SUA si NATO traduse prin sute de exercitii comune in 2014 si 2015, amplasarea a doua centre de comanda si control in Romania, prepozitionare de armament greu aliat la granita estica a NATO.

Articolul integral poate fi citit pe hotnews.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii