Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflictul Israel-Hamas a creat o o generație de orfani în Gaza

ro

08 Jan, 2024 17:14 877 Marime text


Sursa foto: Pixabay



 
  • Regele Abdullah al Iordaniei a afirmat luni că Israelul a creat o întreagă generaţie de orfani cu războiul său „brutal'' din Fâşia Gaza, unde aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise sau sunt date dispărute ca rezultat al conflictului, potrivit Agerpres.

În cadrul unui discurs rostit la Memorialul Genocidului din Rwanda, monarhul iordanian a evocat „crimele incalificabile'' din timpul conflictului african, el subliniind că o lecţie ce poate fi învăţată este că „agresiunea aleatorie'' comisă de Israel în Fâşia Gaza nu îi va garanta niciodată securitatea.


„Mai mulţi copii au murit în Gaza decât în toate celelalte conflicte din lume anul trecut. Dintre cei care au supravieţuit, mulţi şi-au pierdut unul sau ambii părinţi, o întreagă generaţie de orfani'', a spus el.

„Cum pot aduce pacea agresiunea aleatorie şi bombardamentele? Cum pot ele garanta securitatea, când sunt construite pe ură?'', a afirmat Abdullah, referitor la războiul dus de Israel contra mişcării islamiste palestiniene Hamas.


Liderul iordanian a accentuat că experienţa Rwandei „ne învaţă că trebuie să combatem retorica dezumanizantă ce alimentează conflictul''.

Israelul a promis să distrugă mişcarea Hamas după atacul fără precedent asupra teritoriului israelian, comis în 7 octombrie şi soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, în mare parte civili. În jur de 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza, ulterior fiind eliberate 100 dintre ele în schimbul unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat până acum cu 23.084 de morţi; bombardamentele israeliene au condus la strămutarea a 85% din populaţia Fâşiei Gaza şi au cauzat o criză umanitară catastrofală, potrivit ONU.

În ultimele 24 de ore armata israeliană a anunţat lovituri la Khan Younes, principalul oraş din sudul enclavei palestiniene şi noul epicentru al luptelor, ucigând ''10 terorişti care se pregăteau să lanseze rachete asupra Israelului''.

Citește și
Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat la Tel Aviv, unde va încerca să prevină implicarea Libanului în război
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii