Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

China nu participă la summitul anual G20 de la New Delhi. Ce spun oficialii americani

ro

09 Sep, 2023 09:20 844 Marime text
Sursă foto: Facebook/Joe Biden
  • Într-o reacţie la vestea că Xi nu va participa la summitul G20, Biden a declarat duminica trecută că este „dezamăgit“, dar că speră totuşi că în cele din urmă „va ajunge să îl vadă“.

Numai China poate explica motivul absenţei preşedintelui Xi Jinping de la summitul anual G20 de la New Delhi în acest weekend, a declarat un oficial american sâmbătă, potrivit Agerpres.

Acest summit a fost considerat drept loc pentru o posibilă întâlnire între Xi şi preşedintele american Joe Biden, după luni de eforturi depuse de cele două puteri mondiale pentru a remedia legăturile deteriorate de tensiunile comerciale şi geopolitice.

„Este de datoria guvernului chinez să explice“ de ce liderul său „participă sau nu“, a declarat presei în capitala indiană Jon Finer, adjunctul consilierului american pentru securitate naţională.

Cu toate că Washingtonul a fost deseori solicitat să explice acţiunile guvernului chinez, acesta nu este rolul lui a spus el, adăugând că este "regretabil" dacă China nu va fi angajată în succesul blocului.

Unii au speculat că absenţa Chinei arată că ea ar abandona G20, preferând să construiască o nouă ordine mondială alternativă, şi ar privilegia grupuri precum BRICS" (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), a declarat Finer.

Premierul Li Qiang conduce delegaţia chineză la summitul din capitala Indiei. De asemenea, de la summit lipseşte preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care este reprezentat în schimb de ministrul său de externe Serghei Lavrov.

Biden a ajuns vineri la New Delhi pentru actualul summit.

Într-o reacţie la vestea că Xi nu va participa la summitul G20, Biden a declarat duminica trecută că este „dezamăgit“, dar că speră totuşi că în cele din urmă „va ajunge să îl vadă“.

India, care prezidează reuniunea la vârf, împreună cu Brazilia şi Africa de Sud, precum şi SUA sunt angajate în succesul acestui summit, a adăugat Finer.

„Dacă China nu o face, aceasta este regretabil pentru toată lumea", a afirmat responsabilul american."Dar este, credem noi, mult mai regretabil pentru China", a apreciat el.

Liderii ţărilor G20 se reunesc sâmbătă în India pentru summitul lor anual, într-un moment în care persistă diviziuni profunde cu privire la războiul în Ucraina şi nu este sigur că se va ajunge la un consens asupra unei declaraţii finale a acestei reuniuni la vârf.

Potrivit unui proiect de declaraţie pe care Reuters a putut să-l consulte, negocierile dinaintea summitului nu au reuşit să rezolve dezacordurile cu privire la formularea referitoare la războiul din Ucraina, astfel încât le revine liderilor G20 sarcina de a ajunge, dacă este posibil, la un compromis.

Negociatorii s-au străduit în ultimele zile să se pună de acord asupra textului, sperând să convingă Rusia să participe la elaborarea declaraţiei liderilor G20.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care îşi reprezintă ţara la G20, a declarat că va bloca declaraţia dacă aceasta nu va reflecta poziţia Moscovei cu privire la anumite probleme, în special războiul în Ucraina.

Citește și:

Incredibil! Oficialii chinezi nu mai pot folosi telefoane Iphone la serviciu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii