Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:38 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Summitul G20 Liderii politici, vizită la un monument consacrat lui Mahatma Gandhi

ro

10 Sep, 2023 13:29 686 Marime text
Summit G20. Sursă foto: Facebook/ G20 Summit 2023
  • În a doua zi şi ultima zi a summitului, şefii de stat şi de guvern au depus jerbe la memorialul Raj Ghat din Delhi, unde a fost incinerat Gandhi la scurt timp după asasinarea sa, în 1948.

Liderii politici care au luat parte la summitul 20 de la New Delhi au vizitat duminică un monument consacrat lui Mahatma Gandhi, unul dintre liderii luptei de eliberare a Indiei de sub regimul colonial, relatează Agerpres.

În a doua zi şi ultima zi a summitului, şefii de stat şi de guvern au depus jerbe la memorialul Raj Ghat din Delhi, unde a fost incinerat Gandhi la scurt timp după asasinarea sa, în 1948.

Preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz şi ceilalţi lideri prezenţi, inclusiv reprezentantul Rusiei, ministrul de externe Serghei Lavrov, au păstrat un moment de reculegere.

Vizita la monument a fost singurul eveniment din cadrul summitului care s-a desfăşurat în afara centrului de conferinţe şi în care liderii mondiali apar împreună în faţa camerelor. Dar, spre deosebire de summitul de anul trecut, nu a fost făcută şi obişnuita fotografie de familie.

Mahatma Gandhi, care a condus o campanie de rezistenţă paşnică faţă de regimul colonial britanic, ce a culminat cu independenţa în 1947, este considerat părintele naţiunii indiene. A fost asasinat de un naţionalist radical hindus care nu împărtăşea viziunea unei coexistenţe paşnice între majoritatea hindusă şi numeroasele minorităţi din India, în special musulmane.

Tot duminică, în ultima zi a summitului, premierul britanic Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, amândoi hinduşi, au vizitat templul şi centrul spiritual Akshardham din Delhi şi au recitat rugăciuni în sanscrită.

Citește și:

„Urgenţă climatică fără precedent“. Dezbateri intense la summitul G20 de la New Delhi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii