Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avioane F-16 ale SUA vor survola într-un exercițiu Bosnia-Herțegovina, ca un avertisment adresat „secesioniștilor” sârbi

ro

08 Jan, 2024 17:25 876 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Două avioane de luptă F-16 ale armatei americane vor survola luni Bosnia-Herţegovina, acţiune menită să sublinieze sprijinul SUA faţă de integritatea teritorială a acestei ţări în faţa „activităţii secesioniste” a sârbilor bosniaci, a anunţat ambasada SUA la Sarajevo, potrivit Reuters.
     
Două avioane de luptă F-16 ale armatei americane vor survola luni Bosnia-Herţegovina, acţiune menită să sublinieze sprijinul SUA faţă de integritatea teritorială a acestei ţări în faţa „activităţii secesioniste” a sârbilor bosniaci, a anunţat ambasada SUA la Sarajevo, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Survolul va face parte dintr-un exerciţiu de instrucţie bilateral efectuat împreună cu armata bosniacă în zonele din Bosnia-Herţegovina care nu se află sub controlul sârbilor.

Contrar Acordurilor de Pace de la Dayton (1995), preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, consideră că Bosnia-Herţegovina nu este un stat şi el ameninţă de mai mulţi ani cu secesiunea acestei entităţi sârbe.

În declaraţia sa, ambasada SUA face referire şi la tendinţele separatiste ale sârbilor bosniaci conduşi de Dodik, cunoscut de asemenea pentru simpatiile sale pro-ruse. „Exerciţiul bilateral este un exemplu de cooperare avansată între armate care contribuie la pacea şi securitatea în Balcanii Occidentali, aşa cum demonstrează angajamentul SUA de a asigura integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina în faţa activităţii secesioniste şi anti-Dayton”, menţionează aceasta.

„Statele Unite au subliniat că Constituţia Bosniei-Herţegovina nu prevede dreptul la secesiune şi vor acţiona dacă cineva încearcă să schimbe acest element de bază al (Acordurilor de la) Dayton”, se mai arată în aceeaşi declaraţie.


Sârbii bosniaci încep luni seară sărbătorirea zilei statalităţii lor autoproclamate, pe care Curtea Constituţională a Bosniei-Herţegovina a interzis-o, o paradă a poliţiei şi forţelor speciale sârbo-bosniace fiind programată pentru marţi.


Citește și:
Conflictul Israel-Hamas a creat o o generație de orfani în Gaza
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii