Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziaristi amenintati de liderii studentilor

ro

22 Apr, 2003 00:00 1070 Marime text

Batausii de la liga

Jurnalistii care spun adevarul despre inactivitatea de la Liga Studentilor ii deranjeaza pe sefi * Presedintele Cristian Mosnianu a hotarat ca liga nu mai "da interviuri presei" * Ziaristii care au scris articole impotriva ligii s-au trezit cu amenintari * Conducatorii organizatiei dau semne ca nu au nici un gand de a lasa pe altii in locul lor, desi mandatul le-a expirat de mult * Conducerea universitatii ii sustine, mai ales ca au devenit un partener comod si cuminte * Cei care conduc liga ar trebui sa isi aminteasca de momentele in care organizatia traia intr-adevar pentru studenti

Unii dintre cei care ar trebui sa promoveze drepturile studentilor au inceput sa ameninte ziaristii care indraznesc sa prezinte opiniei publice situatia bizara, creata de cativa ani la Liga Studentilor. Cotidianul nostru a publicat o serie de articole care aratau ca Liga Studentilor nu mai are reprezentativitate, ca liderii ii impiedica pe studenti sa protesteze atunci cand conditiile in care invata sau locuiesc, la camine, lasa de dorit si ca cei care au pus mana pe putere in aceasta organizatie studenteasca au uitat sa mai plece, dupa ce li s-a terminat mandatul. In acest context, unul dintre liderii studentilor ne-a propus o "colaborare", spunandu-ne ca, altfel, va fi rau si ca vor avea ei grija de noi. Aceasta nu e nici pe departe prima situatie in care reprezentantii studentilor ameninta un ziarist. Colegul nostru de la cotidianul "Telegraf" a fost prevenit de cativa studenti ca a gresit luandu-se de cei de la liga si ca "baietii" ii vor taia gatul.

"Patronul" Ligii Studentilor

Inainte de redactarea ultimului articol despre inactivitatea Ligii Studentilor, aparut in numarul de luni, 14 aprilie, sub titlul "Liga Studentilor exista numai pe hartie", am incercat sa stam de vorba cu sefii organizatiei. Singurul care a acceptat o scurta intrevedere a fost vicepresedintele Vasile Parcalabu. El s-a oferit sa intermedieze o intalnire cu presedintele Cristian Mosnianu. A doua zi, surpriza: Cristian Mosnianu nu mai dorea sa se vada cu ziaristii. Mai mult, ne-a fost transmis faptul ca Liga Studentilor "nu mai ofera interviuri presei", dar in scurt timp va fi elaborat un comunicat ce va fi trimis redactiilor. De parca acest Cristian Mosnianu ar fi patronul Ligii Studentilor, putand sa aleaga daca vrea sau nu sa furnizeze informatii despre afacerea lui.

Istoria ii acuza

Cristian Mosnianu, actualul presedinte al Ligii Studentilor, si Marius Cojocaru, director al departamentului "Imagine, relatii cu mass-media", au fost alesi membri ai Colegiului Director in 1998. Echipa care a luat nastere atunci, si care l-a avut ca lider informal pe Dorin Popescu, a dat dovada de vitalitate si entuziasm in lupta pentru promovarea drepturilor studentilor. Liga Studentilor a organizat, la inceputul anului 1999, o greva studenteasca in care, timp de aproape o luna, au fost intrerupte cursurile, iar miscarea de protest s-a mutat la nivel national. Cristian Mosnianu a participat cu destul interes la acea greva, reusind sa ii faca pe colegii de organizatie sa creada ca poate face fata unei situatii de criza. Marius Cojocaru, in schimb, si-a luat o scurta "vacanta" chiar in timpul grevei, desi era membru in Colegiul Director, se pare, in urma unor discutii mai aprinse cu decanul facultatii la care era student si care nu a fost de acord cu greva. Dupa sfarsitul grevei, vicepresedintele Dorin Popescu s-a retras din functie, iar Cristian Mosnianu a reusit sa ia locul. Dupa ce unii dintre membrii Colegiului Director au absolvit cursurile universitatii, s-au organizat alegeri, mai ales ca trebuia respectat termenul de un an prevazut de statut. Inainte de alegeri, Mosnianu, baiat cu ambitii mari, a spus ca, daca nu iese presedinte, se retrage si din Colegiul Director. Asadar, a iesit!

Epigonii

A urmat o perioada in care toate vechile "haiducii" au fost uitate. Intre noii alesi s-a numarat si actualul vicepresedinte al organizatiei, Vasile Parcalabu, vasluian ca si Mosnianu. Incet-incet, Liga Studentilor a inceput sa se vada din ce in ce mai putin in viata universitatii. Dupa absolvirea primei facultati, liderii s-au inscris la o a doua ori la continuare de studii, pentru a putea sa isi prelungeasca mandatul. Vremurile in care reprezentantii studentilor mergeau prin camine sa ia pulsul studentilor si sa vada ce probleme exista au apus. Astazi, cei mai multi studenti nu stiu nici macar cine este presedintele ligii, iar daca stiu, nu l-au vazut niciodata "pe viu". In acest fel, intre studenti au aparut tot mai multe grupuri ce contestau activitatea ligii, incercand sa forteze organizarea de alegeri. Toate acestea nu au avut insa nici un rezultat, caci sefii ligii au tinut cu dintii de functiile pe care le detin. Pe de alta parte, conducerea universitatii pare a sustine in continuare actuala conducere a ligii, ca doar un adversar cuminte e intotdeauna de dorit, daca tot vrei sa castigi meciul! Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii