Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa Alexandru Mardale Ştefăniţă a fost condamnat la închisoare cu executare

ro

02 Jun, 2014 00:00 2520 Marime text
Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe afacerist la patru ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală în formă continuată

Alexandru Mardale Ştefăniţă, administratorul societăţii comerciale „Delta Trans Util” SRL Constanţa, a fost condamnat definitiv. Afaceristul a fost trimis în judecată, în luna decembrie 2012, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru două infracţiuni de evaziune fiscală, pentru folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect. Mai mult decât atât, Alexandru Mardale Ştefăniţă a fost suspectat şi de transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, dar şi de uz de fals, în formă continuată.

Conform procurorilor DNA Constanţa, „în perioada iulie 2008 - mai 2009, inculpatul Mardale Ştefăniţă Alexandru, administrator de drept al SC Delta Trans Util SRL Constanţa, a omis să evidenţieze în contabilitatea societăţii veniturile realizate din livrări de mărfuri şi prestări de servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”. „În această modalitate, inculpatul Mardale Ştefăniţă Alexandru a creat în dauna bugetul general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 4.686.258 lei, echivalent a 1.175.276 euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Inculpatul Mardale Ştefăniţă Alexandru a folosit în interes personal suma de 15.530.989,60 lei, încasată din valorificarea de mărfuri şi prestarea de servicii către partenerii comerciali, pe care a ridicat-o în numerar din conturile firmei sale pe baza unor documente false, respectiv 53 de borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice. De asemenea, la data de 14 iulie 2008, în scopul evitării controalelor financiar-fiscale, cu ocazia înregistrării firmei sale la Registrul Comerţului, inculpatul a menţionat date nereale cu privire la stabilirea sediului social, pe care l-a declarat la o adresă unde firma nu a funcţionat niciodată, pe baza unui contract de închiriere falsificat. În plus, în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul a cesionat în mod fictiv părţile sociale ale firmei sale pentru a se sustrage de la urmărirea penală pentru infracţiunile de evaziune fiscală”, potrivit organelor de anchetă.

Traseul instanţelor

În cauză, ANAF, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.686.268 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa, instanţă care, la data de 14 mai 2013, după schimbarea unor încadrări juridice, l-a condamnat pe Alexandru Mardale Ştefăniţă la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, evaziune fiscală, folosire a creditului societăţii cu rea credinţă, în formă continuată, dar şi pentru transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la răspundere penală sau în scopul îngreunării acesteia. Mai mult decât atât, Mardale a fost condamnat şi la plata sumei de 5.000 de lei, reprezentând amendă penală pentru infracţiunea de uz de fals în formă continuată. Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, la data de 7 ianuarie, l-a condamnat pe afacerist la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Vineri, instanţa supremă a respins ca nefondate atât recursul declarat de Ştefăniţă Alexandru Mardale, cât şi pe cele ale părţilor civile Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi prin Administraţia Judeţeana a Finanţelor Publice Constanţa şi Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii