Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:02 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul se pronunţă azi în dosarul lui Marius Militaru, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Judeţean (rechizitoriu)

ro

09 Feb, 2016 00:00 1957 Marime text


Judecătoarea Antoaneta Ardeleanu, din Tribunalul Constanţa, se va pronunţa azi în dosarul în care medicul Marius Militaru, din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, este acuzat de luare de mită. Oricare va fi decizia instanţei, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Marius Militaru a fost trimis în judecată la data de 13 ianuarie 2015, de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanța, pe când era şef al Secţiei Clinice Chirurgie Cardiovasculară din SCJU, alături de medicii anestezişti Nicoleta şi Dorin Arhire, condamnaţi în primă instanţă. 
 
În luna ianuarie a acestui an, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de şef al Secţiei Clinice Chirurgie Cardiovasculară, la care a participat un singur candidat, medicul Marius Militaru. Proba scrisă a avut loc pe data de 13 ianuarie, iar interviul, la 15 ianuarie. Potrivit managerului unităţii sanitare, dr. Dănuţ Căpăţînă, medicul Marius Militaru a câştigat concursul pentru şefia acestei secţii.
 
Revenind la dosarul DNA, procurorii arată că, „la data de 17.11.2014, în calitate de medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 de lei de la un denunțător, condiționând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operații chirurgicale pe cord, de care depindea supraviețuirea pacientului“.
 
„La data de 24.11.2014, inculpata Arhire Nicoleta, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a pretins de la denunțător, în legătură cu intervenția chirurgicală anterior menționată, suma de 1.000 de lei pentru sine și suma de 2.000 de lei pentru Militaru Marius. La data de 5.12.2014, inculpații Militaru Marius și Arhire Dorin (soțul lui Arhire Nicoleta) au primit, de la același denunțător, suma de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de lei, în legătură cu efectuarea operației chirurgicale sus-menționate, asupra denunțătorului.
 
La data de 15.12.2014, inculpatul Militaru Marius a mai primit încă 1.000 de lei de la denunțător, ca rest al sumei de bani inițial pretinse pentru efectuarea intervenției chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, potrivit DNA.
 
Denunţătorul din acest dosar a decedat.
 
Militaru a fost premiat pentru efectuarea primului transplant cardiac din România și este membru fondator al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară. În anul 1998, a primit premiul Fundaţiei Spitalului de Urgenţă Bucureşti. Medicul este specialist în chirurgie cardiacă şi a vaselor mari - valvulopatii, boala coronariană, disecţii de aortă, anevrisme arteriale, transplant cardiac, asistare ventriculară, chirurgie vasculară arterială periferică şi carotidiană, chirurgie venoasă şi angioacces (fistule arteriovenoase pentru dializă) şi chirurgie cardiovasculară de urgenţă şi traumatologie.

Rechizitoriu - Trimitere în judecată Marius Militaru, Dorin Arhire şi Nicoleta Arhire (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii