Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:42 25 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie la Eforie, în largul Mării Negre! O lună de la moartea scafandrilor Adrian Strungaru, din Iași, și Emil Matei, din Mangalia

ro

10 May, 2021 00:00 1488 Marime text
  • Inițial, dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului Judecătoriei Constanța, însă cauza a fost preluată de Parchetul Curții de Apel Constanța, unitate de parchet ce va continua cercetările specifice.

Ieri, 09 mai 2021, s-a împlinit o lună de la moartea scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru, de 32 de ani, din Iași, biolog marin, cercetător în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași România, și Matei Emil Marian, 54 de ani, din Mangalia. 
 
Tragedia a avut loc în data de 09 aprilie 2021, în jurul orei 13:45, în zona localităților Eforie Nord respectiv Eforie Sud, la aproximativ 500 metri în largul Mării Negre.
 
Așa cum reiese din primele cercetări efectuate la fața locului, cele două victime, efectuau scufundări în zona localităților Eforie Nord, respectiv Eforie Sud, la cca 500 metri în largul Mării Negre având ca scop cercetarea biodiversității sectorului respectiv, întrucât în acea zonă urma să se efectueze un proces de deznisipare.
 
Cei doi scafandri erau asistați pe durata scufundării de o ambarcatiune. În jurul orei 13:45 cei din ambarcațiune au sesizat ca unul din scafandri a iesit la suprafata (Matei Marian Emil), dar s-a scufundat din nou și ulterior niciunul din cei doi scafandri nu au mai ieșit la suprafață.
 
În aceste condiții a fost declanșată prin nr. unic de urgență 112 alarma de către cei din barca de supraveghere.
 
Elicopterul SMURD a survolat marea în zona respectivă și au fost văzute corpurile celor doi scafandri pe fundul mării.
 
S-a procedat la recuperarea imediată a acestora, însă deși au fost efectuate manevre de resuscitare a fost declarat decesul acestora.
 
Evenimentul se cercetează de către ITM Constanța, fiind desemnat un inspector de munca pentru efectuarea cercetărilor.

 
În cauză vor fi audiate toate persoanele care au avut legătură cu evenimentul în cauză, să fie solicitate documente ca să clarifice împrejurările producerii evenimentului, să fie făcute constatări.
 
În baza constatărilor efectuate de acesta, vor fi stabilite împrejurarile și cauzele care au condus la producerea evenimentului precum și reglementarile legale încălcate și pe cale de consecință răspunderile și măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea altor cazuri similare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Șef de promoție, un om de nota 10
Impresionantul CV al lui Ștefan Strungaru, de 32 de ani, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie


 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii