Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:04 27 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a decis unde va lucra anul acesta Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta

ro

09 Jul, 2016 00:00 2040 Marime text
Jean-Nicolae Uncheşelu, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, rămâne la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din Direcţia Naţională Anticorupţie! Cel puţin până la finele acestui an.
 
Recent, magistratului i-a fost prelungită delegarea până la data de 31 decembrie.
 
În luna septembrie 2015, Uncheşelu a dispus trimiterea în judecată a lui Victor Viorel Ponta, fost avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“, fost prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor.
 
În cauză a mai fost deferit Justiţiei şi senatorul Dan Coman Şova, fost avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“, bănuit de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), de evaziune fiscală în formă continuată, dar şi de spălare de bani.
 
Tot în acest dosar, Jean-Nicolae Uncheşelu l-a trimis în judecată şi pe Laurenţiu Dan Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, pe Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, dar şi pe Laurenţiu Octavian Graur, fost director economic al Complexului Energetic Turceni, suspectat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
 
Potrivit declaraţiei de avere, Uncheşelu deține, din 2011, împreună cu soția sa (judecător în Craiova), un apartament în Craiova, în suprafață de 98 de metri pătrați. Familia magistratului are în parcare două automobile (un Hyundai şi un Peugeot), iar în 2011, a luat de la UniCredit suma de 66.000 de euro, scadența fiind stabilită pentru 2026. În ceea ce priveşte veniturile, procurorul a menţionat suma de 67.200 de lei, banii provenind de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu susține că nu are interese.
 

Coleg cu judecători de la Constanţa 

Uncheşelu este absolvent al Institutului Naţional al Magistraturii, el promovând examenul de capacitate organizat în perioada 6 august - 13 decembrie 2010. La data de 2 februarie 2011, Uncheşelu a fost numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, prin decret prezidenţial, acesta fiind semnat de preşedintele României, pe atunci Traian Băsescu. Tot la începutul lunii februarie 2011, Băsescu a semnat şi decretele necesare numirii în funcţia de judecător, respectiv procuror, a mai multor magistrați la Constanța. Astfel, Daniel Nicola Gheorghiu a fost numit la Judecătoria Tulcea, Cătălin JigăuCostin Smarandi şi Aniela Adriana Staicu, la Judecătoria Constanţa, iar Constantin Conortos, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Procurorul Uncheşelu a dispus trimiterea în judecată
Victor Ponta a fost deferit Justiţiei pentru 19 infracţiuni (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii