Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista "Tomis" nu il mai vrea pe Titoiu

ro

12 Aug, 2003 00:00 1865 Marime text

Director de publicatie care nu a scris in viata lui un rand

Redactia revistei "Tomis" a intocmit un memoriu in care se cere inlaturarea din functie a directorului Ion Titoiu * Membrii acesteia il acuza de "impostura intelectuala, incompetenta manageriala, stil dictatorial, mod grosolan si isterizat de comunicare cu personalul, administrare necorespunzatoare a fondurilor" * Titoiu a experimentat mai multe proiecte absurde si costisitoare * A iesit o revista "pentru vazatori, si nu una pentru cititori" si prea scumpa pentru a fi cumparata * Presedintele Comisiei de Cultura a Consiliului Local, Gheorghe Stoica, s-a intalnit cu redactorul-sef Ovidiu Dunareanu si a promis ca va incerca sa rezolve situatia

Revista "Tomis", cea mai cunoscuta publicatie de cultura din Constanta, functioneaza neintrerupt din 1966, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania. In jurul aceleiasi reviste s-a constituit Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor. In ultimii ani, aparitia revistei a fost o lupta continua pentru supravietuire, intre bani putini si conjuncturi nefavorabile, care a obligat redactia sa se mute dintr-un sediu in altul. In prezent, revista este finantata de Primarie. Prin numirea in functia de director a graficianului Ion Titoiu in iunie 2002, continuitatea, echilibrul si coerenta revistei s-au rupt. Aceasta este parerea majoritatii angajatilor revistei "Tomis", in frunte cu redactorul-sef Ovidiu Petcu-Dunareanu. In ultimele zile, tensiunile dintre director si ceilalti angajati s-au acutizat. In acest context, redactorul-sef Ovidiu-Petcu Dunareanu a decis sa demisioneze. Ulterior, mai multi colegi au hotarat sa i se alature, considerand ca Titoiu este cel vinovat pentru aparitia conflictului. Angajatii revistei au formulat un memoriu in care cer inlaturarea din functie a lui Ion Titoiu, in caz contrar fiind hotarati sa-si depuna demisia in bloc. Petitia a fost trimisa tuturor institutiilor locale si centrale cu competenta in rezolvarea cazului, precum si presei.

Titoiu si-a indepartat oponentii

Semnatarii memoriului il acuza pe Titoiu de "impostura intelectuala, stil dictatorial, mod grosolan si isterizat de comunicare cu personalul" si administrarea necorespunzatoare a fondurilor. Membrii redactiei spun ca au fost pacaliti de promisiunile desarte ale lui Ion Titoiu care, dupa ce s-a instalat in scaunul de director, a promis ca va mari salariile prin atragerea de fonduri externe, ca va creste tirajul si va gasi mai mult de 10.000 de abonati. In schimb, noul director s-a dovedit a fi un satrap care ia decizii de unul singur, fara a avea o comunicare reala cu redactia. Mai mult, el a urmarit inlaturarea sistematica a oamenilor cu experienta, discernamant si personalitate care i s-au opus. Astfel, din redactie au plecat rand pe rand colaboratori de valoare, precum Nicolae Motoc, Constantin Novac, Sorin Rosca, in baza unei "liste negre" personale si in virtutea unei "obscure si des invocate politici a revistei" pe care o cunoaste numai Titoiu. In locul acestora a promovat persoane fara vocatie, sustin semnatarii. De asemenea, strategia folosita de Titoiu nu a fost nicidecum una in favoarea revistei. Astfel, acesta a cheltuit integral fondurile destinate editarii pe timp de un an, prin costuri lunare mari de tiparire, crezand ca in felul acesta va primi un buget suplimentar de la Primarie. Se pare ca Titoiu a intrebat retoric, in redactie: "Sa-i vad pe astia de la primarie ce-or sa faca: or sa desfiinteze revista?".

Experimente nereusite, pe bani multi

El a facut o serie de experimente grafice cu revista, reusind sa cheltuiasca, spune redactorul-sef, sute de milioane. A rezultat o revista cu o coperta frumoasa, dar nepopular de scumpa si fara fond. Directiile editoriale ale revistei au disparut, inseland asteptarile cititorilor fideli. Directorul Titoiu s-a certat cu toata lumea, a intrerupt contractul de distributie in tara, cu Rodipet si a indepartat revista de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, din cauza unor animozitati personale. Semnatarii memoriului considera ca revista a ramas izolata intr-un proiect utopic, lipsit de identitate si relevanta. Iar din cele peste 10.000 de abonamente promise de Titoiu, revista s-a ales cu numai... 30! Un alt esec lamentabil al lui Titoiu a fost realizarea unor suplimente de genul "Studentu" sau "Elevu", care sunt in totala discordanta cu stilul revistei "Tomis". Ele nu au fost vandute si zac si acum intr-un ungher din redactie. Angajatii revistei sunt nemultumiti si de conditiile mizere in care sunt obligati sa lucreze. Titoiu a fost cel care i-a obligat sa se mute intr-o sala situata intre doua toalete din cladirea Liceului "Mihai Eminescu". Toate acestea i-au determinat pe angajatii revistei sa imbratiseze aceasta solutie ultimativa. Redactorul-sef Ovidiu Dunareanu a avut ieri o intalnire cu presedintele Comisiei de Cultura a Consiliului Local Municipal Constanta, Gheorghe Stoica, si i-a prezentat memoriul. Gheorghe Stoica a promis ca ii va prezenta situatia primarului Radu Mazare, urmand ca maine sa aiba loc o alta intalnire la care va participa si acesta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii