Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RETROSPECTIVĂ Anul 2023 marcat de tragedii rutiere la Constanța! Primar decedat în accident, grup de pietoni spulberat la 2 mai și autocare cu cetățeni ucraineni implicate în evenimente rutiere(GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

25 Dec, 2023 10:34 1741 Marime text
Anul 2023 a fost marcat la Constanța de mai multe tragedii rutiere soldate cu personae decedate. De departe unul dintre cele mai grave evenimente rutiere  afost accidentulk de la 2 Mai unde un șofer drogat a spulberat un grup de pietoni, doi dintre aceștia fiind uciși pe loc. Evenimentul rutier a avut loc la scurt timp după promulgarea Legii Anastasia ce prevede ca șoferii drogați sau băuți implicați în evenimente rutiere mortale să nu scape de închisoare cu executare.

Tot anul acesta au avut loc și evenimente rutiere în care au fost implicate atât autoturisme cât și autocare înmatriculate în Ucraina. Unul dintre acestea a avut loc la Năvodari acolo unde șoferul unui autocar a ratat indicatorul care arată că urmează un drum cu limitare de înălțime și astfel autocarul a fost decapotat de limitatorul amplasat în zonă.

De asemenea, în luna februarie, Unul dintre cei mai longeivi primari liberali, edilul comunei Albești, județul Constanța Gheorghe Moldovan a murit într-un accident la intrare în stațiunea Neptun. 
 
Accident DN39, 5 februarie 2023
 
La data de 5 februarie a.c., în jurul orei 11.20, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 39, în zona podului Neptun, a avut loc un accident de circulație.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că un bărbat, de 66 de ani, a condus un autoturism pe DN 39, din direcția Mangalia către Constanța și, din cauze ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, a părăsit partea carosabilă, autoturismul intrând în coliziune cu un copac.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto a decedat.
 
La volanul autoturismului Porche Cayene se afla edilul comunei Albești, județul Constanța Gheorghe Moldovan. Din păcate, în urma evenimentului rutier acesta a decedat.
 
 
Accident rutier între Topraisar și Movilița
 
Un grav accident rutier a avut loc pe 3 martie 2023 pe DN38 între localitățile Topraisar și Movilița, în județul Constanța.

Potrivit ISU Dobrogea un autoturism ar fi intrat sub un autocamion. 
 
Șoferul autocamionului, un bărbat de 55 ani a fost evaluat medical și a refuzat transportul la spital.

Victima încarcerată, un bărbat de 61 ani a fost declarată decedată.
 
 

Accident rutier grav la Lumina

 
Potrivit IPJ Constanța, la data de 3 mai a.c., în jurul orei 15.20, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Năvodari din comuna Lumina, s-a produs un accident de circulație.
 

„Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că impactul s-a produs între două autoturisme, conduse de doi bărbați, de 54 de ani, respectiv 35 de ani, și un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor și semiremorcă, ce era condus de un bărbat, de 40 de ani.În urma accidentului rutier au decedat o femeie, de 37 de ani, și un bărbat, de 54 de ani. 
Alte două persoane au fost ușor rănite.
Conducătorii auto au fost testați cu  aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă“ - au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

 
Persoanele decedate în accident erau angajate ale RAJA SA.
 

Accident rutier între Movilița și Techirghiol

 
Un bărbat de 49 de ani a murit în data de 19 mai într-un accident rutier pe DN 38 între localitățile Movilița și Techirghiol, județul Constanța.
 
Potrivit unui comunicat al IPJ Constanța, la data de 19 mai a.c., în jurul orei 21.45, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, pe D.N. 38, în apropierea orașului Techirghiol, s-a produs un accident rutier.
 

„Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că impactul s-a produs între două autoturisme, care ar fi circulat din sensuri opuse, conduse de doi bărbați, de 49 de ani, respectiv 27 de ani.
În urma accidentului rutier, bărbatul de 49 de ani a decedat.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă“ - au mai precizat reprezentanții IPJ Constanța.

 


Copil de 4 ani decedat într-un grav accident rutier
 
La data de 31 iulie a.c., în jurul orei 19.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, pe D.J. 228, s-a produs un accident rutier.
 
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 32 de ani, și un ansamblu rutier, format dintr-o autoutilitară și remorcă, ce era condus de un bărbat, de 42 de ani, care ar fi circulat din sensuri opuse.
 
În urma accidentului rutier a decedat la fața locului un minor, de 4 ani, pasager în autoturism.
 
De asemenea, au fost răniți un minor, de 7 ani, două femei, de 19 ani, respectiv 28 de ani și un bărbat, de 32 de ani, toți pasageri în autoturism.
 
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
 
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
 




Grup de pietoni spulberat la ieșire din localitatea 2 Mai
 
La data de 19 august a.c., în jurul orei 05.25, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că pe D.N. 39, în apropierea localității Vama Veche, a avut loc un accident rutier.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un tânăr, de 19 ani, ar fi condus un autoturism pe D.N. 39 și ar fi intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe partea carosabilă.

În urma accidentului rutier, au decedat la fața locului o tânără, de 20 de ani și un tânăr, de 21 de ani.

De asemenea, au mai fost răniți doi tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani și o tânără, de 20 de ani.

Ulterior producerii accidentului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului, fiind depistat de polițiști, la scurt timp, în stațiunea Vama Veche.

Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină.

De asemenea, conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
 

Tragedia de la 2 Mai a condus la schimbări în Poliţia din Constanţa. Astfel, în urma anchetei dispuse de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a dispus eliberarea din funcţie a mai multor şefi din poliţia constănţeană şi reorganizarea IPJ Constanţa.
 

"Astăzi, la câteva luni distanţă şi după o analiză metodică, este limpede că discuţia asupra cauzelor imediate care au condus la accident este mai complexă, nu ţine doar de capacitatea instituţională a IPJ Constanţa sau a Poliţiei în general, de eficienţa aparatului nostru de aplicare a legii în combaterea traficului şi consumului de droguri, de configurare a legislaţiei sau de suportul bugetar pe care Guvernul trebuia să-l aloce în ultimi 10 - 20 de ani pentru dotarea corespunzătoare a acestor instituţii de aplicare a legii", preciza ministrul Cătălin Predoiu, la câteva luni de la producerea evenimentului rutier.
 
Între timp întreaga familie a lui Vlad Pascu, șoferul implicat în tragedia rutieră de la 2 Mai a fost trimisă în judecată. Mai exact, Miruna Pascu este acuzată că ar fi şantajat o fată, martoră în dosarul în care este cercetat fiul ei. Conform DIICOT, aceasta ar fi ameninţat-o pe prietena fiului său că va face publice informaţii şi imagini compromiţătoare despre ea, dacă va colabora cu procurorii. Menționăm că în același dosar, Vlad Pascu este acuzat de consum şi trafic de droguri, iar Claudiu Pascu de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 
Pe 11 octombrie, Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Mangalia.
 


Autocar ce transporta cetățeni ucraineni, implicat în accident la Năvodari

 
La data de 28 august a.c., în jurul orei 21.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Nuferilor, din orașul Năvodari, s-a produs un accident rutier.

Din primele informații rezultă că un autocar, în care s-ar fi aflat 40 de persoane, ar fi lovit limitatorul de înălțime al unui pod, iar 8 persoane ar fi fost rănite ușor.

Autocarul implicat în accident era înmatriculat în Ucraina și transporta peste 40 de cetățeni ucraineni. 
 
În urma accidentului rutier au fost aduși la Urgența Spitalului Clinic Județean Constanța opt pacienți care au fost preluați imediat.
 

„S-au efectuat toate investigațiile de specialitate necesare, fiind internați șapte dintre aceștia.
 
Erau toți conștienți, cooperanți, stabili hemodinamic și prezentau traumatisme minore pentru care au primit îngrijiri de specialitate “ - a precizat la acea dată Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

 




Autocar cu peste 80 de cetățeni ucraineni, răsturnat în județul Constanța
 
Un grav accident rutier a avut loc în data de 9 octombrie în zona Hanul Morii din apropiere de Hârșova, județul Constanța.
 
Potrivit ISU Dobrogea un autocar cu aproximativ 80 de persoane la bord s-a răsturnat.
 
Din primele informații cel puțin cinci persoane erau blocate în autocar.
 
A fost activat Planul Roșu de Intervenție.
 
Potrivit ISU Constanța, un autocar cu 82 de persoane (cetățeni ucraineni) s-a răsturnat in afara partii carosabile pe DN2A între Popas Miorița și Ghindaresti.
 
La fața locului se intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și SMURD B de la Stația Hârșova, o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Detașamentul Cernavoda, descarcerare si SMURD B, Detașamentul Medgidia cu descarcerarea,  Atospeciale pentru victime multiple și SMURD.
 
Toate persoanele sunt constiente și stabile.
 

Accident rutier mortal pe DN22 în apropierea localității Mihai Viteazu

 
La data de 20 octombrie a.c., în jurul orei 18.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la fapul că, pe DN 22, între localitățile Mihai Viteazu și Tariverde, județul Constanța s-a produs un accident rutier.
 
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că impactul s-a produs între două autovehicule care ar fi circulat din sensuri opuse, conduse de o femeie, de 21 de ani, respectiv un bărbat, de 65 de ani.
 
În urma accidentului rutier, acesta a decedat.
 
De asemenea, au fost ușor rănite femeia de 21 de ani și cele două pasagere din autoturismul condus de aceasta.
 
Conducătoarea auto a fos testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
 
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.
 


Autoturism spulberat de un tren în județul Constanța!
 
În data de 16 noiembrie pompierii militari constănțeni au fost anunțați prin apel la numărul unic de urgență 112, de producerea unui accident rutier pe DN2A intersecție cu DJ228.
 
Potrivit ISU Constanța, la fața locului au fost mobilizate  o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, o autoplatformă, autoscara de salvare la înălțime, un echipaj SMURD și două echipaje din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță  Constanța.

„Sosiți la locul intervenției, colegii au constatat că este vorba despre un accident produs între un autoturism și un tren. Șoferul din autoturism era încarcerat, fiind conștient, cooperant. Colegii au început să lucreze pentru extragerea acestuia, intervenția fiind una dificilă  din cauza faptului că accesul la persoana încarcerată a fost posibil doar cu ajutorul autoscării, pentru calarea acesteia fiind nevoie de blocarea circulației pe o bandă de mers. S-a lucrat la o înălțime de 9 metri, într-un spațiu limitat, fără loc suficient de manevre, fiind astfel îngreunată operațiunea de salvare.
Din fericire, victima a fost extrasă în siguranță, conștientă. Cooperantă și transportată la Spitalul Județean Constanța“ - au mai precizat reprezentanții ISU Constanța.

 
Conductorul trenului de marfă a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD în urma unui atac de panică, însă a refuzat transportul la spital.
      
Pompierii militari au asigurat și măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor.
 
Un bărbat de 34 de ani, cadru militar la o unitate din județul Constanța a fost rănit în accidentul feroviar între localitățile Ovidiu și Constanța. 

Autoturismul pe care îl conducea bărbatul a fost acroșat de locomotiva unui tren de marfă între stațiile Nazarcea și Năvodari, la trecerea la nivel cu calea ferată, semnalizată cu indicator rutier Crucea Sfântului Andrei, de la km 21+900.

După impact autoturismul a fost târât pe șine până pe podul feroviar ce traversează drumul național din zonă. 

Bucăți din mașina avariată au căzut și pe șosea. 

Timp de mai bine de o oră și jumătate salvatorii ISU Dobrogea și SAJ Constanța au depus eforturi impresionante pentru a scoate victima dintre fiarele contorsionate ale mașinii. 

Din fericire bărbatul a fost scos în viață din capcana de fier și transportat la spital. 
 

Citește și: 

Primarul PNL al comunei Albești, județul Constanța, Gheorghe Moldovan, decedat în accidentul de la Neptun (GALERIE FOTO+VIDEO) 

Grup de tineri spulberat de o mașină la ieșire din localitatea 2 Mai. Două persoane, decedate. Mai multe victime, la spital (GALERIE FOTO+VIDEO) 

LIVE VIDEO+TEXT. Planul Roșu activatAutocar cu aproximativ 80 de cetățeni ucraineni răsturnat în județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO) 

LIVE VIDEOAccident feroviar în județul Constanța! Un autoturism, lovit de tren între localitățile Ovidiu și Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii