Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:11 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de hotărâre Dai pe „Prima maşină“ ce iei de la „Rabla“

ro

29 Jan, 2016 00:00 1152 Marime text
Conform unui proiect de hotărâre a Guvernului, statul vrea să încurajeze achiziţia de autoturisme noi în cadrul Programului „Prima maşină“, prin acceptarea primei de casare din Programul „Rabla“ pentru achitarea avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al maşinii noi.
 
„În ceea ce priveşte creşterea atractivităţii programului, se propune cumularea beneficiilor oferite în cadrul programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi cu cele din programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, în sensul acceptării primei de casare acordate în cadrul programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din preţul de achiziţie prevăzut prin legislaţia aferentă pentru Programul «Prima maşin㻓, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.
 
Proiectul de hotărâre al Guvernului pentru completarea normelor de aplicare a OUG nr. 66/2014 privind aprobarea programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioare, propune pentru acest an un plafon al garanţiilor care pot fi emise de 100 de milioane de lei din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015, care a fost de 350 de milioane de lei.
 
„Din cauza timpului mai îndelungat de care au avut nevoie finanţatorii parteneri pentru a-şi definitiva şi aproba normele interne de creditare, precum şi a perioadei scurte avute la dispoziţie pentru promovarea facilităţilor oferite prin program în rândul potenţialilor beneficiari, a fost înregistrată o întârziere în demararea programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, implicit o utilizare în proporţie foarte redusă a plafonului aprobat pentru anul 2015, condiţiile de creditare ale acestuia fiind foarte apropiate de cele ale pieţei financiare. Astfel, până la data de 30.11.2015, au fost acordate 187 de garanţii în valoare totală de 3,125 milioane de lei“, se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, s-a avut în vedere şi minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobânzilor aferente creditelor acordate în cadrul programului din ROBOR la şase luni, plus o marjă de maximum 3% pe an.

Ti-a placut articolul?

Comentarii