Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:51 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Tribunalului Olt şi-ar fi luat teren în Corbu cu bani de la Bercea Mondial (rechizitoriu+documente)

ro

24 Mar, 2015 00:00 1711 Marime text
Emilia Ganera, din Tribunalul Constanţa, îi judecă pe Mircea Băsescu şi pe Marian Adrian Căpăţînă, fostul preşedinte al PDL Drăgăneşti - Olt, pentru că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l elibera din puşcărie
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, dispunerea efectuării urmăririi penale faţă de Eugenia Carmen Marinescu, preşedintele Tribunalului Olt. Magistratul este acuzat de luare de mită, de trafic de influenţă şi de fals în declaraţii în formă continuată (două acte materiale). Marinescu ar fi primit suma de 200.000 de euro de la Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, pentru a-l scoate din spatele gratiilor. Tot ieri, DNA a dispus reţinerea pentru 24 de ore a Eugeniei Carmen Marinescu.
 
Conform DNA, „suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru - avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza“. „Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: - 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. 50.000 de euro, în data de 20.09.2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22.09.2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea“, potrivit celor de la Anticorupţie.

Trei luni, trei suprafeţe

„După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunţarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu luliu-Severus (soţul acesteia) au achiziţionat trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului, astfel: 1) Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoană apropiată de avocatul Cismaru Dumitru o donaţie reprezentând un teren în suprafaţă de 703 mp şi o construcţie de 29 mp pe acelaşi amplasament, situat în localitatea Băile Olănești.

În realitate, pentru a evita menționarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpaţii Marinescu luliu-Severus şi Cismaru Dumitru au determinat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donaţie, în realitate între părţi fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare şi fiind plătit preţul de 55.000 de lei. 2) Marinescu luliu-Severus a dobândit prin cumpărare de la o altă persoană un teren situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1.250 mp. Există indicii privind subevaluarea preţului achitat de inculpat, urmând a fi efectuate în continuare cercetări în cauză cu privire la această tranzacţie. Aceste două achiziţii nu sunt menţionate în declaraţiile de avere întocmite şi depuse în cursul anilor 2012 şi 2013 de magistratul judecător Marinescu Eugenia-Carmen, potrivit art. 93 din Legea 303/2004“, tot potrivit DNA. Mai mult decât atât, soţii Marinescu ar fi achiziţionat un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina, tranzacţie consemnată în declaraţia de avere a magistratului.

Marinescu şi Cismaru, arestaţi preventiv

„În realitate, aceste imobile, precum şi cel situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1.250 mp, au fost achiziţionate din suma de 200.000 de euro pretinsă şi primită de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate în scopul ascunderii sau al ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi ajutarea persoanelor care au săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală“, precizează procurorii de la Anticorupţie. Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a lui Iuliu-Severus Marinescu, dar şi a lui Dumitru Cismaru, pe o perioadă de 30 de zile. Comunicatul DNA poate fi citit în secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Date de la CSM

Conform ultimei declaraţii de avere puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, Eugenia Carmen Marinescu, preşedintele Tribunalului Olt, deţine, împreună cu soţul, din anul 1992, un teren agricol în localitatea Potcoava, judeţul Olt, în suprafaţă de două hectare, un teren forestier, din anul 2000, în suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, ambele dobândite prin moştenire. Cei doi mai au un teren intravilan, din 2011, în suprafaţă de 600 de metri pătraţi, bun dobândit prin cumpărare. Soţii Marinescu mai deţin în comun un apartament, de 63 de metri pătraţi, dobândit în 1990 şi amplasat în Slatina, judeţul Olt. Familia magistratului are în parcare o Dacia 1310, fabricată în 1995, şi un VW Passat, fabricat în 2006. În categoria datoriilor, şefa Tribunalului Olt a consemnat că, în 2008, a luat de la BCR Baia Mare 70.000 de lei, în 2011, a luat 10.000 de euro de la o persoană fizică, iar în 2013, a mai primit 8.000 de lei printr-un C.A.R. Cât priveşte veniturile anuale salariale, magistratul a declarat 82.745 de lei, 5.000 de lei - drepturi salariale restante şi 4.000 de lei de la Tribunalul Maramureş.

Procesul cu Mircea Băsescu

În contextul acestui dosar, amintim că Emilia Ganera, din Tribunalul Constanţa, îi judecă pe Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, dar şi pe Marian Adrian Căpăţînă, fostul preşedinte al PDL Drăgăneşti - Olt, deoarece ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l elibera din puşcărie.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii