Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plutonier adjunct în cadrul UM 02541, trimis în judecată. Decizie de ultimă oră a procurorilor DNA

ro

19 Dec, 2016 13:55 1429 Marime text
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului SMADICI MARIUS, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), cu privire la săvârșirea a 12 infracțiuni de trafic de influență, şi în stare de libertate a inculpaților:
 
MIHALCEA CODRIN IRINEL, colonel în cadrul în cadrul Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizare a făptuitorului,
- participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
 
NĂSTASE CIPRIAN IONUŢ, locotenent în cadrul în cadrul U.M. 01270 Focşani, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului,
 
CEAPĂ CRISTIAN GABRIEL
, lucrător comercial, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
 
CAIA ADRIAN, soldat gradat profesionist în cadrul U.M. 01407 Piatra Neamţ, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la trafic de influenţă (4 fapte),
- complicitate la cumpărare de influenţă (4 fapte),
 
CÎRLAN MIHAI VALENTIN
, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizare a făptuitorului (2 fapte),
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
 
GHERASIM COSTICĂ, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influenţă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt: "în perioada februarie – iulie 2016, inculpatul Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), a pretins de la 12 persoane, printre care și Cîrlan Mihai Valentin și Ceapă Cristian Gabriel, sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro și a primit în total 10.500 euro. Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a le facilita acestora trecerea unor probe eliminatorii (testul psihologic, proba sportivă) pe care persoanele respective trebuiau să le susțină în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra membrilor comisiei de examinare. Inculpatul i-a ajutat pe acești candidați prin aceea că le-a pus la dispoziție variantele de teste psihologice cu o zi înainte de susținerea testului psihologic eliminatoriu. Toți candidații care au susținut testul psihologic în această modalitate au fost declarați admiși.

În cazul pretinderii și primirii sumei de 1600 de euro de la unul dintre candidați, inculpatul Smadici Marius a lăsat să se înțeleagă că are influență și asupra comisiei de examinare în cadrul probei sportive eliminatorii, ce urma a fi dată de către persoana respectivă. Astfel, inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unității militare unde a doua zi urma să fie susținută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă și lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susținerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis.

În cazul candidatului Cîrlan Mihai Valentin, banii au fost remiși plutonierului adjunct Smadici Marius de inculpatul Gherasim Costică, unchiul primului.

În același context, în unele cazuri inculpatul Caia Adrian a fost cel care a intermediat o parte dintre întâlnirile inculpatului Smadici Marius cu viitorii candidați la examen.

În aceeași perioadă (la data de 28.06.2016), inculpatul Mihalcea Codrin Irinel, fără a avea acordul organelor de urmărire penală (sesizate anterior despre cele menționate mai sus) l-a trimis pe inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ  în municipiul Câmpulung Moldovenesc pentru a intermedia întâlnirea dintre inculpaţii plutonierul adjunct Smadici Marius și Ceapă Cristian Gabriel, întâlnire în urma căreia acesta din urmă a luat cunoştinţă, fără drept, de subiectele ce constituiau obiectul examinării psihologice pe care trebuia să o susţină în ziua următoare în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc.

Inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ, fără a avea acordul organelor de urmărire penală, dar cu ştiinţa inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a înregistrat  audio/video această întâlnire cu ajutorul unui ceas personal, şi, la instigarea inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a ascuns această probă organelor de urmărire penală, fiind îngreunate astfel cercetările efectuate în cauză.
 
În cauză, procurorii militari au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 200 lire sterline şi 9.000 lei aparţinând inculpatului Smadici Marius. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și cu privire la suma de 500 euro aparţinând inculpatului Caia Adrian Constantin.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava,  cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către mai multe persoane printre care și inculpații Ceapă Cristian Gabriel și Cîrlan Mihai Valentin, în perioada iunie – iulie 2016, în cadrul Centrului Zona."
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii