Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 1,2 tone de cocaină în Port Curtea Supremă a închis dosarul pentru care fostul şef al BCCO Constanţa a fost avansat (video)

ro

15 Nov, 2013 00:00 4935 Marime text
Curtea Supremă de Justiţie a României a închis definitiv dosarul celor peste 1.200 de kilograme de cocaină din Portul Constanţa, cauză în care Ramona Elena Cano Alvarez (Cioroabă), Antonio Cano Alvarez şi Adrian Vasile Chiribău au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Pentru modul în care a condus operaţiunea de depistare a drogurilor, subcomisarul de la acea vreme Aurelian Pavel, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, a fost avansat la gradul de comisar.

La data de 26 martie 2009, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Antonio Cano Alvarez, Ramona Elena Cano Alvarez (Cioroabă) şi Adrian Chiribău. În fapt, conform procurorilor DIICOT, inculpaţii au introdus în ţară două containere cu material lemnos provenind din Brazilia, în care se afla disimulată cantitatea de 1.204 kilograme de cocaină de puritate peste 90%, având o valoarea de piaţă de 100 de milioane de euro. La data de 8 decembrie 2010, Tribunalul Constanţa, în primă instanţă, a dispus condamnarea celor trei inculpaţi astfel: Antonio Cano Alvarez - la pedeapsa de 24 de ani de închisoare, Ramona Elena Cano Alvarez (Cioroabă) - la pedeapsa de 22 de ani şi 6 luni de închisoare şi Adrian Chiribău - la pedeapsa de 22 de ani şi 4 luni de închisoare. Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, la data de 10 mai 2013, a micşorat pedepsele inculpaţilor astfel, Ramona Elena Cano Alvarez (Cioroabă) - de la 22,6 ani de închisoare la 12 ani de închisoare, Antonio Cano Alvarez - de la 24 de ani de închisoare la 16 ani de închisoare şi Adrian Vasile Chiribău - de la 22 de ani şi 4 luni de închisoare la 12 ani de închisoare. Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care a menţinut decizia judecătorilor constănţeni din data de 10 mai 2013. Hotărârea Curţii Supreme de Justiţie este definitivă. De precizat că, pentru modul în care a condus operaţiunea de depistare a drogurilor, subcomisarul de la acea vreme Aurelian Pavel, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, a fost avansat la gradul de comisar. De menţionat că, la finele lunii decembrie 2011, cei trei inculpaţi au mai fost trimişi în judecată, într-un alt dosar, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa. „În sarcina inculpaţilor se reţine că au procurat cantitatea de aproximativ 3.800 kg de cocaină, droguri de mare risc provenind din Brazilia, şi au încercat să introducă drogurile în România, disimulate în containere încărcate cu cherestea. Valoarea drogurilor este de aproximativ 400 de milioane de euro”, potrivit DIICOT. Este de aşteptat ca această cauză să ajungă în atenţia judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie în perioada următoare.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii