Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Percheziții de amploare în Constanța și alte nouă județe. Prejudiciul este uriaș. Sunt vizate fabrici clandestine de țigări

ro

17 Dec, 2020 08:12 2167 Marime text
  • Percheziții de amploare au loc joi în București și nouă județe, fiind vizat un grup format din cetățeni români și moldoveni.

Procurorii DIICOT Iași și polițiștii fac joi 40 de percheziții în București și în județele Iași, Bacău, Timiș, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați și Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

 
Gruparea a pus în funcțiune fabrici clandestine de țigări, cu un prejudiciu ce depășește 31 milioane euro.

Este vizat un grup infracțional format din cetățeni români și moldoveni care acționează pentru obținerea de bani, în urma punerii în funcțiune a unor fabrici clandestine de producere și ambalare de țigări, precum și vânzarea ulterioară a acestora.

UPDATE:

La data de 17.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră efectuează un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iasi, Bacău, Timișoara, Oradea, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Bihor și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

La nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), în perioada 2017-2019, au fost declanșate și documentate, în urma cooperării internaţionale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, ce desfășurau activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite.

În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că, au administrat mai multe spaţii în care erau depozitate cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova, care, ulterior depozitării, au fost transportate cu documente fictive către state din Europa, unde membrii grupării au pus în funcţiune fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, transmite DIICOT.


Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 50 de persoane.
Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la acțiunile efectuate pe teritoriul României asistă și poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania.

La documentarea activității au participat și reprezentanți ai Autorităților Vamale din Marea Britanie.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție "Vlad Ţepeş" Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Sursa foto: Arhiva Ziua de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii