Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agricultorii din Germania amenință cu noi manifestații

ro

18 Jan, 2024 19:21 684 Marime text
foto: Pexels
  • Manifestaţiile agricultorilor germani vor fi reluate săptămâna viitoare dacă guvernul cancelarului Olaf Scholz nu-şi revizuieşte proiectul de creştere a taxelor pe motorină în sectorul agricol şi care a antrenat o mobilizare masivă a fermierilor şi transportatorilor la proteste care durează de mai multe săptămâni.

Manifestaţiile agricultorilor germani vor fi reluate săptămâna viitoare dacă guvernul cancelarului Olaf Scholz nu-şi revizuieşte proiectul de creştere a taxelor pe motorină în sectorul agricol şi care a antrenat o mobilizare masivă a fermierilor şi transportatorilor la proteste care durează de mai multe săptămâni, a avertizat joi organizaţia agricultorilor germani, potrivit France Presse, potrivit Agerpres.

„Dacă nu se face nimic acum pentru motorina în agricultură, următoarele proteste şi acţiuni vor avea loc începând de săptămâna viitoare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Germani (DBV), Joachim Rukwied, la o conferinţă de presă la Berlin.

„Tot ce a fost anunţat până în prezent nu a făcut decât să sporească iritarea agricultorilor, în loc să-i calmeze”, a avertizat reprezentantul agricultorilor, care a îndemnat guvernul să ia decizii pentru a preveni proteste de o amploare şi mai mare.


Agricultorii germani s-au mobilizat masiv săptămâna trecută împotriva unei reforme a fiscalităţii prin care guvernul cancelarului Scholz, care se vede nevoit să reducă cheltuielile din cauza contracţiei economiei germane, intenţionează să reducă progresiv scutirile de taxe pe motorină, până la eliminarea lor completă în anul 2026.

După blocaje pe şosele în toată Germania, mii de agricultori au venit luni cu tractoarele la Berlin pentru o mare manifestaţie la care au cerut şi demisia lui Olaf Scholz, al cărui partid social-democrat guvernează împreună cu Verzii şi cu liberalii.

Dar această coaliţie, care a acceptat deja eşalonarea eliminării facilităţilor fiscale pentru motorină, refuză orice noi concesii. Venit luni să se adreseze protestatarilor, ministrul de finanţe, liberalul Christian Lindner, a încercat să le explice acestora că statul german trebuie să ţină sub control deficitul bugetar şi că are nevoie să-şi sporească cheltuielile militare ca urmare a războiului din Ucraina.

În acest timp, nemulţumiri ies la suprafaţă şi din alte sectoare economice, iar guvernul se teme de o extindere a protestelor. De exemplu, lucrătorii din logistică şi transporturi au prevăzut pentru joi o manifestaţie la Berlin, cerând printre altele anularea creşterii taxelor de drum şi a taxării vehiculelor pentru emisiile de CO2.


Citește și:
Primăria București a aprobat un protest al transportatorilor și fermierilor în parcarea din Piața Constituției
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii