Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:52 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă navă în serviciul Forţelor Navale S-a spart şampania de pereţii remorcherului „Vârtosul“ (galerie foto + video)

ro

13 Apr, 2016 00:00 2769 Marime text
Trei remorchere multifuncţionale vor intra în serviciul Forţelor Navale Române şi vor înlocui actualele şalupe, îmbătrânite, de remorcare-salvare. Noile remorchere vor fi folosite pentru servicii de intervenţie, asigurare de manevre ale navelor militare în porturi. Astfel, sunt eliminate costurile generate de plata operatorilor civili.
 
Primul remorcher maritim dintre cele trei contractate de Ministerul Apărării Naţionale de la Şantierele Navale Damen a fost primit ieri. Acesta se numeşte „Vârtosul“ şi va intra în serviciul Forţelor Navale.
 
Pentru a respecta tradiţia, „Vârtosul“ a primit ceremonialul de botez şi i s-a acordat pavilion românesc.
 
„De-a lungul timpului, tradiţiile marinăreşti au aşezat la loc de cinste ceremonialul de botez şi de acordare a pavilionului navei, indiferent că aceasta era militară sau civilă. Astfel, înscriindu-se în această frumoasă tradiţie, evenimentul la care am asistat astăzi (n.r. ieri), şi anume intrarea în serviciu a remorcherului maritim de port şi radă «Vârtosul» prin arborarea pavilionului, este unul foarte important pentru noi toţi, marinarii militari. «Vârtosul», primul dintr-o serie de trei remorchere de port şi radă, va fi urmat de «Vânjosul» ambele destinate operării în Portul Constanţa, iar cel de-al treilea, «Voinicul», va fi destinat operării în Portul Mangalia“, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu.
 
„Vârtosul“ este proiectat pentru a fi folosit în port, dar şi în rada acestuia, având numărul de bordaj 103. Dimensiunile navei sunt de 16,56 m lungime, 5,93 m lăţime şi pescajul de 2,54 m. „Vârtosul“ este echipat cu două motoare Volvo Penta de 600 de cai putere fiecare şi cu echipamente tehnice specifice.
 
„Instalaţiile moderne, caracteristicile nautice şi capabilităţile echipamentelor de bord îi conferă «Vârtosului» posibilitatea de a acţiona în orice condiţii, ziua şi noaptea, pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie în portul şi rada Constanţa şi a oricăror altor misiuni care vor fi puse în faţă. Programul de înzestrare cu remorchere maritime, demarat în noiembrie 2015 de către Statul Major al Forţelor Navale, răspunde cerinţelor de capabilităţi ale NATO referitoare la operaţionalizarea şi menţinerea nivelului de capacitate operaţională necesar executării misiunilor de remorcaj, acordarea ajutorului tehnic pentru navele aflate în dificultate şi căutarea şi salvarea pe mare“, a adăugat contraamiral dr. Alexandru Mîrşu.
 
„Achiziţia remorcherului «Vârtosul» s-a realizat prin compania naţională Romtehnica SA, de la şantierul Damen Shipyards ,din Olanda. Lansarea la apă a acestuia a avut loc acum două luni, în februarie 2016. Prima confruntare cu apele a avut-o prin marşurile făcute pe Dunăre de la Şantierul Constructor până în Constanţa, unde a ajuns pe data de 25 martie 2016. Intrarea în serviciu a noii nave, care va fi urmată de alte două, obligă personalul Divizorului 175 Nave Scafandri de a depune toate eforturile pentru o cât mai bună pregătire de specialitate, în vederea exploatării în bune condiţii a sistemelor şi echipamentelor acestora. Având încredere deplină că veţi găsi resursele necesare pentru a face acest lucru la cele mai înalte standarde, vă urez multă sănătate şi putere de muncă, vânt bun din pupa, iar noului remorcher intrat în serviciu îi urez viaţă lungă în Forţele Navale Române“, a mai precizat şeful Statului Major al Forţelor Navale.
 
Naşa remorcherului „Vârtosul“ este Dorina Mihaela Mîrșu. În cadrul ceremoniei, s-a spart şi şampania de pereţii navei, astfel încât aceasta este pregătită să lupte împotriva valurilor mării şi nu va fi urmărită de ghinion.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii