Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi modificări pentru şoferii amatori şi pentru profesionişti Comisarul-şef Tecău clarifică problema mopedelor şi a permiselor auto

ro

20 Sep, 2012 01:00 3178 Marime text
Tecau_-_Romeo_Tecau.jpg„Cei care deţin permise categoria B vor fi obligaţi să facă vizita medicală la fiecare reînnoire a permisului"

Şoc şi groază printre utilizatorii de mopede! De la începutul anului viitor, toţi cei care se deplasează cu ajutorul unui astfel de vehicul vor trebui să deţină permise de conducere. Comisarul-şef Romeo Tecău, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa, susţine că această obligativitate vine ca urmare a numărului mare de accidente rutiere în care sunt implicaţi mopediştii.

Categoria utilizatorilor de mopede se va numi „AM". În prezent, aceste vehicule se pot conduce pe drumurile publice în baza unui atestat eliberat de o şcoală de şoferi. Comisarul-şef Romeo Tecău spune că „va deveni obligatorie efectuarea unei şcoli de şoferi pentru această categorie şi implicit susţinerea unui examen care, odată promovat, implică şi eliberarea unui permis de conducere adecvat". „Pentru toţi va exista un singur model de permis. Circuitul va fi identic, începând cu pregătirea în cadrul unei şcoli de şoferi, susţinerea probei teoretice şi practice. În momentul de faţă, cu privire la proba practică, se vrea suplimentarea probei pentru categoria A şi A 1, care se dădeau în poligon. Se doreşte abordarea sistemului european, cu probă de traseu. Practic, supravegherea unui astfel de conducător în trafic de către ofiţerul examinator din interiorul unui vehicul. În Anglia, ofiţerul examinator are un sistem de transmitere prin cască şi îi spune candidatului: la prima facem dreapta, la a doua facem stânga. Responsabilitatea vizând îndemânarea şi respectarea regulilor revine, în totalitate, candidatului. Nu ca acum, la categoria B, când examinatorul poate interveni pentru a corecta o manevră greşită ori să evite un accident care implică automat acordarea calificativului de respins. Intrarea în legalitate presupune efectuarea unui curs şi susţinerea unui examen", a mai adăugat şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Ce ne mai aduce anul nou

Tecau_-_moped.jpg

Tot potrivit acestuia, începând din luna ianuarie 2013, va intra în funcţiune noul model al permisului de conducere. Acesta nu se modifică structural faţă de ultimul model. Noile permise vor avea înscrise suplimentar, pentru fiecare categorie, data obţinerii şi perioada de valabilitate. „De exemplu, vor fi şoferi profesionişti care vor fi obligaţi să-şi prelungească valabilitatea categoriei în funcţie de examenul medical. Înainte era pe viaţă. Acum se modifică structural, în sensul că va fi trecută în rubrica 11 şi data valabilităţii. Un poliţist poate observa un conducător auto profesionist cu vizita medicală expirată. În momentul de faţă, conform directivelor europene, vizita medicală se făcea odată la cinci ani. Cei care deţin permise categoria B vor fi obligaţi să facă vizita medicală la fiecare reînnoire a permisului. În prezent, legislaţia nu prevede acest lucru. Dacă îl preschimbi în perioada de valabilitate, scapi. Sunt situaţii când unii posesori îşi fac vizita medicală la 18 ani şi pe actualul sistem nu o mai făcea niciodată. Ori, de-a lungul timpului, omul înregistrează nişte transformări care numai prin intermediul unui examen medical pot fi depistate. Mai mult decât atât, în momentul în care declari că ai pierdut permisul, ţi se eliberează unul nou care este valabil până la finele perioadei stabilite în cazul celui pierdut. La fel şi la şoferii profesionişti", a conchis comisarul-şef Tecău.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii