Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiul Sanghirai lasa garda jos

ro

09 Sep, 2003 00:00 2563 Marime text

Anchetele efectuate de ZIUA de Constanta dau roade

Cotidianul nostru a publicat o serie de dezvaluiri cu privire la faptele reprobabile ale unor imami (hogi) protejati de Muftiu * In urma acestor articole, Muftiul a fost obligat de catre Sura-i Islam (Sinodul Musulman) sa ii pedepseasca, mutandu-i in parohii mai sarace si mai indepartate de oras * In acelasi timp, Sanghirai pregateste o alta manevra * El a solicitat oficial pensionarea unora dintre imamii care au depasit varsta de 62 de ani * Am reusit sa aflam ca acestia sunt alesi din grupul imamilor care nu sunt de acord cu practicile Muftiului * In timp ce acesti sase imami sunt pusi sa solicite pensionarea, alti cinci, cam de aceeasi varsta, toti peste 62 de ani, sunt lasati in pace pentru ca il sustin pe Sanghirai * Doi dintre "proscrisi" au drept de vot in Sura-i Islam, organul de decizie in cadrul cultului

Cotidianul ZIUA de Constanta a publicat o serie de articole ce prezentau neregulile din interiorul Cultului Musulman din Romania. Seful cultului, Bagis Sanghirai, a incercat sa ii acopere pe unii dintre imamii (hogii) implicati in acte imorale ce contrasteaza total cu statutul de lider spiritual al unei comunitati. Desi faptele acestora erau cunoscute mai demult, Sanghirai a preferat sa inchida ochii si chiar, in unele cazuri, sa le nege vinovatia. Abia dupa ce cotidianul ZIUA de Constanta a publicat o serie de dezvaluiri despre acest subiect, la presiunea Sura-i Islam (Sinodul Musulman), Muftiul a fost nevoit sa ii pedepseasca cu adevarat pe doi dintre imamii sai.Articolele publicate de cotidianul nostru i-au vizat in special pe imamii Selcin Ali din Cumpana si Oschin Ionus, care a slujit in cartierul Andalchioi din Constanta. Primul a fost acuzat de un enorias ca traieste cu sotia lui, pe care a ademenit-o sub pretextul sedintelor de meditatie la religie, pe care le sustinea in casa femeii. Satui faptele reprobabile savarsite de imamul Oschin, enoriasii parohiei Anadalchioi i-au cerut Muftiului, in repetate randuri, sa il demita sau sa il mute in alta parte. Cotidianul nostru a prezentat mai multe argumente in aceste doua cazuri, inclusiv fotografii care il prezentau pe Oschin intr-un restaurant, in fata sticlelor cu bautura, in timp ce saruta si imbratisa o femeie care nu era sotia lui. Oschin a fost acuzat, printre altele, ca a batut un enorias, a cerut bani unui coleg pentru a-l lasa sa locuiasca in casa parohiala si i-a adapostit pe cativa transfugi bulgari. La inceputul scandalului provocat de dezvaluirile cotidianului nostru, Sanghirai a continuat sa ii protejeze pe cei doi, mai ales pentru ca primul ii este nepot, iar al doilea ii este consatean si i-a fost coleg la scoala teologica. In prima instanta, pentru a scapa de scandalul creat, Muftiul l-a mutat pe nepotul sau, Selcin Ali, de la Cumpana in Constanta, la geamia din cartierul Coiciu. Adica dintr-o parohie saraca intr-una bogata, chiar in oras.

Sanghirai, obligat sa faca dreptate

Cu toate ca a incercat sa ii protejeze pe cei doi, Bagis Sanghirai a fost nevoit sa accepte, sub presiunea Sura-i Islam, ca aceste doua cazuri sa fie puse in discutie intr-o comisie de disciplina a cultului. "Ce sa fac, daca ati scris voi?!", ne-a raspuns Muftiul atunci cand l-am intrebat cum s-a ajuns la decizia mutarii celor doi. Comisia a hotarat ca nepotul Selcin Ali sa fie mutat la Independenta - comuna natala, iar Ionus Oschin la Topraisar. Am aflat insa ca Muftiul ar incerca sa il aduca pe nepotul sau mai aproape de oras, in Lumina. "Deocamdata, nu se pune problema. El ar vrea asta", a confirmat Sanghirai, dand vina pe nepot.

Adversarii, lasati la vatra

In timp ce, in acest caz, lucrurile s-au indreptat oarecum, am aflat ca Muftiul pregateste o alta manevra. Conform unor surse care prefera sa isi pastreze anonimatul, Sanghirai ar pregati o campanie de "epurare" a elementelor ce ii sunt ostile in randul imamilor. De aceea, el a trimis mai multor imami adrese oficiale prin care ii someaza sa isi depuna cererea de pensionare. E vorba de o parte dintre imamii care au depasit varsta de 62 ani. Conform informatiilor pe care le avem, e vorba de imamii: Safet Velila, din Independenta, nascut in 1936, Gemal Asan, din Topraisar, nascut in 1937, Borai Ghirai Ali, din Tuzla, si Sedat Omer, din Ovidiu, ambii nascuti in 1938, Omer Nejmedin, din Valu Traian, nascut in 1939, si Sabri Sachir, din Medgidia, nascut in 1940. In acelasi timp, alti imami care s-ar afla de partea Muftiului ar sta, in continuare, bine-mersi in parohiile lor, desi sunt cam de aceeasi varsta cu cei numiti mai sus. E vorba de: Ferodin Omer din Agigea, Eskender Omer din Poarta Alba, Ismet Halil din Mangalia si Enver Anefi din Valea Seaca, nascuti in 1939, carora li se alatura Etem Bolat din Coiciu, mai in varsta cu un an. Muftiul Sanghirai a incercat sa se eschiveze, spunand ca le cere pensionarea numai imamilor din parohiile unde urmeaza sa fie instalati hogi tineri, care solicita posturi. Avem multumirea ca ancheta jurnalistica a cotidianului ZIUA de Constanta a avut drept urmare pedepsirea vinovatilor, dar incercarea Muftiului de a-i scoate la pensie in mod selectiv pe imami demonstreaza ca inca mai sunt multe lucruri necurate la Muftiat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii