Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moment istoric în Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu! Ce au declarat, la Constanța, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo

ro

14 Apr, 2022 00:00 1447 Marime text

 
  • Premierul Nicolae Ciucă – „NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tutror aliaților!“
  • Klaus Iohannis - „Încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional“.
 
Klaus Iohannis, președintele României, premierul Nicolae Ionel-Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, s-au aflat ieri, 13 aprilie 2022, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
 
Coeziune și solidaritate
 
„Mulțumesc tuturor aliaților noștri pentru prezența în România, alături de noi! Bine ați venit în țara noastră! Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spațiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unității, coeziunii și solidarității care există la nivelul NATO“, a mai spus Iohannis.
 
În continuare, președintele României a declarat:
 
„Salut prezența astăzi, aici, a domnului prim-ministru De Croo, cu care ieri am avut consultări politice foarte bune. Încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.
 
„Agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică și are proiecții negative la nivel global – pe mai multe paliere chiar.
 
„De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, greu încercată de această agresiune, NATO și Uniunea Europeană au luat măsuri concrete și consistente. România a acționat, la rândul său, rapid și eficient, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății civile.
 
Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei și am primit pe teritoriul nostru toți refugiații care s-au îndreptat către noi, oferindu-le sprijin, cazare și asistență medicală. În plus, am pus în funcțiune pe teritoriul țării noastre un hub logistic care asigură colectarea și transportul donațiilor umanitare internaționale către Ucraina.
 
Dincolo de aspectele umanitare, este evident că mediul de securitate internațional a suferit modificări radicale. În consecință, a trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare.
 
Astfel, NATO a sporit măsurile de pregătire a forțelor militare aliate și de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic.
 
Dragi militari - români și cei din alte state membre NATO, vă aflați aici umăr lângă umăr și sunteți astăzi expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea și apărarea aliate în regiunea Mării Negre.
 
Mulțumesc, domnule Prim-ministru De Croo, pentru contribuția militarilor belgieni aflați pe teritoriul României!
 
Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât și robust al Alianței Nord-Atlantice la orice provocare sau amenințare posibilă. După cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.
 
Acționăm pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România. Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securității pe întregul Flanc Estic, în mod coerent și unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenței aliate pe Flanc.
 
Dragi militari aliați: prezența dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, și o dimensiune simbolică.
 
Împreună cu colegii voștri, militarii români, protejați și apărați valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă.
 
Numai împreună putem asigura securitatea și bunăstarea cetățenilor noștri. Vă doresc succes în activitățile de pregătire pe care le veți întreprinde, precum și în misiunile în care veți fi angajați!“, a mai spus Klaus Iohannis, președintele României.
 
„Putin a crezut că poate controla Ucraina și a subestimat NATO“. 
 
La rândul său, premierul Belgiei, Alexander De Croo a spus că „președintele Putin a crezut că poate controla Ucraina și a subestimat NATO“. 
 
„Acum aproximativ 7 săptămâni, Europa a fost schimbată pentru totdeauna. Cea mai mare schimbare de la Al Doilea Război Mondial. O agresiune armată a fost lansată asupra cetățenilor nevinovați ai Ucrainei. (...) Este un punct de cotitură pentru Europa. Acest război este o agresiune asupra tuturor valorilor noastre. Noi vom continua să-i ajutăm (...) prin oferirea ajutorului militar Ucrainei și prin izolarea Rusiei. Președintele Putin a crezut că poate controla Ucraina și a subestimat NATO. (...) La doar o zi după invazie (...), se observa că NATO este mai unită ca oricând. Acum trei săptămâni, la summit-ul NATO de la Bruxelles, am stabilit să detașăm trupe suplimentare pentru România și Bulgaria. Spațiul aerian este monitorizat în permanență. Să fie foarte clar pentru președintele Putin: Aliații NATO sunt pregătiți să apere spațiul lor! Suntem foarte uniți și vom acționa împotriva oricărei persoane care ne vrea răul!“, a mai declarat premierul Belgiei,  Alexander De Croo.
 
Premierul Nicolae Ionel-Ciucă a declarat că „NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tutror aliaților!“.
 
„Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc prin prezența și acțiunile derulate în România, că NATO reprezintă cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre, pentru că NATO nu este doar cartierul general de la Bruxeles, ci și aici în teren. Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul 21. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră. Este datoria noastră să ajutăm refugiații ucrainiei și familiile lor și pe cei strămutați. De aceea am înființat un coridor umanitar pentru a alina tragedia prin care trec, pentru a le da speranța și pentru a le arăta că nu sunt singuri. Suntem alături de Ucraina“, a mai spus premierul Nicolae Ionel-Ciucă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Premierul Nicolae Ciucă, despre amânarea plăţii ratelor la bănci
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii