Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:48 20 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Mişilaricu, acuzat de sclavie Un nou termen în vederea audierii persoanelor vătămate

ro

01 Feb, 2016 00:00 789 Marime text


Magistraţii Tribunalului Tulcea au dispus acordarea unui nou termen în vederea audierii persoanelor vătămate în dosarul în care Mihai Mişilaricu este acuzat de „lipsire de libertate a unei persoane în mod ilegal“, „sclavie“ şi „folosirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contract de muncă“. Aceştia vor fi citaţi cu mandate de aducere. Termenul a fost fixat pentru data de 26 februarie. Conform minutei judecătoreşti, în dosar sunt 13 persoane vătămate şi zece martori.
 
Mihai Mişilaricu a fost deferit Justiţiei de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi se află în acest moment sub control judiciar. Judecătorii i-au impus lui Mişilaricu respectarea următoarelor obligaţii pe durata măsurii controlului judiciar: „a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Tulcea, organ desemnat cu supravegherea, conform programului întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat“.
 
Pe durata controlului judiciar, Mişilaricu are următoarele obligaţii: „a) să nu depăşească teritoriul judeţelor Constanţa şi Tulcea decât cu încuviinţarea prealabilă a Tribunalului Tulcea; b) să nu comunice cu persoanele vătămate Dodoi Vasile, Vereş Ionel, Apostolache Ionel, Apostolache Denis, Ghinea Vasile, Aelenei Vasile, Dobre Petrică Cristian, Matei Toma, Oprea Emil, Muşa Felix, Nicolae Marius, Roşu Costică şi Stoian Loredana şi cu martorii Dumitran Ionuţ, Arnăutu Florin Mihai, Muşa Ion, Dicu Gheorghe Iulian, Ailincăi Gheorghe Marcel, Capşa Vasile Constantin, Maxim Valentin, Mişincă Mihai, Samara Enache şi Crapale Nicolae pe nicio cale, direct sau indirect; c) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Mihai Mişilaricu este acuzat că, „în perioada 2005 - iunie 2015, la ferma sa de animale situată pe raza comunei Baia, judeţul Tulcea, a aservit total, prin lipsirea de libertate fizică, economică şi psihică, un număr de 13 persoane (la care se adaugă alte peste 20 de persoane care nu au putut fi identificate şi audiate), în scopul exploatării acestora fără plată“.
 
De asemenea, „cu ignorarea oricărei forme legale de angajare, încălcându-li-se demnitatea şi drepturile la muncă în condiţii decente, umane, fiind exploataţi 18 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, subalimentaţi, agresaţi fizic şi verbal, pentru a li se înfrânge voinţa, manifestând astfel o putere totală asupra victimelor care încercau să fugă noaptea pe jos, cu abandonarea documentelor păstrate fără drept la acesta, precum şi a banilor la care, potrivit promisiunii iniţiale a inculpatului, aveau dreptul“.
 
Iniţial, dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, însă magistraţii constănţeni şi-au declinat competenţa de soluţionare colegilor din Tulcea.

Ti-a placut articolul?

Comentarii