Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incredibil! Mii de euro plătite de peste 200 de persoane pentru a obține un permis de conducere la Brașov! Cum funcționa rețeaua infracțională

ro

21 Dec, 2023 18:47 1296 Marime text
foto: Facebook/DGAOpt persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual şi trafic de influență, dosarul penal fiind constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Brașov.
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, în perioada 2013-2020, doi instructori auto au constituit un grup infracțional organizat în scopul de a ajuta persoane care aveau un nivel redus de școlarizare, în calitate de „beneficiari”, să promoveze proba teoretică pentru a obține permisul de conducere categoria B, la S.P.C.R.P.C.I.V. Brașov. Sumele de bani pretinse variau în jurul a 3.000 de euro.
 

Cei doi instructori auto au racolat mai multe persoane, inclusiv membri de familie, care dețineau permis de conducere pentru categoria B, acestea urmând, în mod fictiv, cursurile unor şcoli de șoferi. Ulterior, aceștia se înscriau şi participau la proba teoretică pentru obţinerea dreptului de a conduce pentru alte categorii de vehicule, fără intenţia de a o promova, scopul fiind acela de a se afla în sala de examinare, pentru a indica „beneficiarilor” răspunsurile corecte la întrebări. În acest mod, „beneficiarii” promovau proba teoretică.
 
De asemenea, o parte dintre acești „beneficiari” au fost sprijiniți să-și stabilească, în mod fictiv, reședința pe raza județului Brașov, cu scopul de a susține examenul la S.P.C.R.P.C.I.V. Brașov.
În urma activităților desfășurate, au fost identificate aproximativ 200 de persoane care au obținut în mod ilicit permisul de conducere prin această ”metodă”, acestea fiind cercetate pentru săvârșirea infracţiunii de instigare la fals întelectual, sub forma participației improprii“ - au mai precizat procurorii DGA.

 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la bunuri mobile sau imobile ale inculpaților, în cuantum de aproximativ 490.000 de euro.
 

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“ - au mai menționat procurorii DGA.

Citește și: 

Amplă dezbatere pe marginea legislației incindentă prevenirii corupției, organizată în preajma Zilei Internaționale Anticorupție
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii