Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu la o locuință din Cluj!

ro

28 Nov, 2023 09:10 704 Marime text
foto: ISU Cluj Intervenție la un incendiu care a afectat o casă în localitatea Morlaca, județul Cluj.  

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a pornit de la un burlan izolat necorespunzător. Apelul de urgență a venit în jurul orei 03:30, anunțând miros de fum într-o locuință din localitatea Morlaca, comuna Poieni.

Echipajele s-au deplasat de urgență la fața locului și au stins incendiul în limitele găsite. Flăcările au afectat tavanul unei case, precum și grinda, pe o suprafață de 2 metri liniari. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. 

Vă reamintim faptul că, odată cu sosirea iernii, asistăm la o creștere a numărului de intervenții la locuințe. De cele mai multe ori, în această perioadă suntem solicitați la incendii, însă pericole pot să apară de la orice sistem de încălzire. Drept urmare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj vine cu o serie de recomandări, deoarece misiunea noastră principală este reprezentată de siguranța populației pe care o deservim.

Astfel, vă îndemnăm să verificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere, transmite ISU Cluj.


— tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.
— curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.
— nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele.
— nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de incălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:

— nu utilizați instalații electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizații, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.
— nu suprasolicitați circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora.
— nu utilizați mijloace electrice de încălzire locală improvizate.
— supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat), deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți şi deconectați-le în cazul în care apar defecțiuni sau părăsiți încăperea respectivă.

Toate recomandările care ne pot ține în siguranță în timpul sezonului rece sunt disponibile și pe platforma www.fiipregatit.ro.


Citește și:

Incendiu în Bacău. Casă de locuit cuprinsă de flăcări!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii