Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:46 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În costum, la patru ace - „Este o înscenare!" Fiul bulibaşei din Drăgăneşti - Olt, menţinut în arest la Constanţa

ro

17 Oct, 2012 03:09 1064 Marime text
Afaceristul Radu Birea, de 36 de ani, din Drăgăneşti - Olt, va rămâne în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Judeţului Constanţa. Şi asta după ce ieri, Curtea de Apel, în completul de judecată prezidat de Marius Damian Mitea şi format din Eleni Cristina Marcu şi Cristian Deliorga, a decis ca Birea, fiul bulibaşei din Drăgăneşti, să fie cercetat în continuare în spatele gratiilor. De menţionat că, ieri, când a fost adus la judecată, Radu Birea le-a declarat jurnaliştilor că este nevinovat şi că totul este o înscenare.

Radu Birea, de 36 de ani, din Drăgăneşti - Olt, văr cu cunoscutul Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, s-a aflat în atenţia Curţii de Apel Constanţa. Îmbrăcat la patru ace şi susţinut din sală de mai multe rude venite tocmai de la Drăgăneşti, Radu Birea a solicitat judecătorilor constănţeni liberarea din arest. Omul de afaceri este cercetat pentru presupusa săvârşire a infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sub forma tentativei de evaziune fiscală (prin neînregistrarea în evidenţele financiar-contabile a tuturor facturilor emise şi declararea unui sediu fictiv) şi fals în declaraţii. Din păcate pentru Birea, Curtea de Apel a decis să-i respingă recursul, iar pe cale de consecinţă să-l menţină în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Judeţului Constanţa. Organele de anchetă susţin că Birea, „în calitate de fost reprezentant al SC AMC SRL Constanţa, în anul 2011, ar fi încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea pentru achitarea sumei de 1.440.981 lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea în anul 2008 a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi".

Organele de anchetă mai informează că, „pe de altă parte, s-a stabilit că inculpatul nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 23.040 de lei şi a TVA în cuantum de 27.360 de lei". „Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 de lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 138.063 lei şi a TVA în cuantum de 163.949 de lei. Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, inculpatul a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat ca prin declaraţii false şi documente nereale să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei. În timpul investigaţiilor penale, s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale", au mai susţinut procurorii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii