Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hartuit de oamenii primarului

ro

08 Aug, 2002 00:00 1103 Marime text

La Tortomanu, legea este facuta de Petre Panait

Profesorul Petre Prisecaru este sistematic hartuit de catre oamenii primarului Panait * In timpul unei adunari, Prisecaru a fost agresat de acolitii primului gospodar al localitatii * Primarul a castigat alegerile locale dand bautura oamenilor din sat, fapt constatat si de cei din comisia judeteana electorala

Tortomanu este o mica localitate din judetul Constanta, unde multi dintre locuitori sunt la cheremul primarului Gheorghe Panait. Inca de la alegerile locale, Panait a considerat legea ceva complementar pentru interesele sale. In ziua alegerilor, candidatul Gheorghe Panait a impartit in fata magazinului sau bautura alegatorilor. Manevra a fost sesizata Biroului Electoral Judetean Constanta, iar cazul a fost rezolvat de catre seful de post de atunci, care a oprit actiunea viitorului primar. Insa se pare ca acest lucru nu a influentat deloc electoratul. Cert este ca Gheorghe Panait a ajuns primarul comunei. Sprijinit de PRM, el este si singurul primar al partidului din judetul Constanta. Panait si-a creat un cerc de persoane care-i promoveaza si-i sustin interesele. Grupul primarului a avut si are mai multe activitati care nu au vizat interesele localitatii, ci mai mult pe cele ale grupului sau de interese.

In cardasie cu directorul scolii

Una dintre afacerile primarului poate spune cam totul despre ce inseamna Gheorghe Panait pentru locuitorii din Tortomanu. Este vorba de o afacere pusa la cale de primar si directorul scolii din localitate, Ionascu Marian. La solicitarea in scris a directorului, care arata ca tigla este deteriorata in proportie de 70%, primaria s-a autosesizat despre faptul ca acoperisul scolii trebuie schimbat. Tigla de pe cladirea scolii fusese inlocuita, cu un an inainte, de vechiul primar, Mihail Nedelcu, cel care a reusit la acea data sa stranga din sponsorizari 50 de milioane de lei pentru a repara acoperisul. Tot atunci s-au schimbat atat grinzile, cat si tamplaria cladirii. Cu toate acestea, primarul Panait a angajat o familie de rromi din Targu Mures, care are si o asociatie familiala "Ianos Gabor". Lucrarea a costat aproximativ doua miliarde de lei, chiar daca era foarte clar pentru toata lumea din sat ca actiunea era de prisos. Astfel, majoritatea consilierilor s-au opus, insa operatiunea de indepartare a tiglei fusese demarata inainte de a-si da acordul Consiliul local. Primarul Panait a facut tot felul de presiuni, iar intr-un final a amenintat ca va organiza alegeri anticipate si ca va dizolva consiliul. Si, uite-asa, o parte dintre consilieri au cedat. Tot asa s-a aprobat si proiectul, iar licitatia s-a desfasurat intr-un anonimat total. A castigat Ianos Gabor. Care era, de fapt, mobilul lui Panait? Directorul Ionascu a vandut tigla la preturi modice unor apropiati. Totodata, lucrarea facuta de familia Gabor era de o calitate indoielnica.

Primaria Tortomanu, SRL-ul primarului

Dupa afacerea cu acoperisul, care s-a facut din bani repartizati de Consiliul Judetean Constanta, au mai fost si altele. Una dintre apropiatele primarului Panait este secretara din primarie, Aurelia Popescu. Aceasta a primit din fondul funciar al localitatii cinci hectare de pamant. N-ar fi fost nimic ilegal daca secretara ar fi locuit in localitate, numai ca Aurelia Popescu are domiciliul in orasul Medgidia. Din anturajul primarului Panait mai fac parte cateva persoane. Unul dintre acestia este Mircea Gradinaru, care, desi are 15 vaci, cai, caruta si pamant, mai primeste si ajutor social. Pentru ca face parte dintre apropiatii primarului, sotia consilierului local Ion Ciobota primeste ajutor social, cu toate ca averea personala a celor doi soti cuprinde o combina, tractor, remorca si pamant. Mihai Ciocan, consilier local, Dumitru Clim, Gheorghe Grosu, consilier, Corcodel Neagu, Corcodel Stefan, Dorina Mocanu si Luiza Mocanu sunt persoane care au averi ce cuprind tractoare, autoturisme, animale, dar care beneficiaza si de ajutorul dat de Guvern. O alta afacere in care a fost implicata primaria a fost legata de trei centre de colectare a fierului vechi, care au functionat pe raza comunei. Doua dintre aceste centre au functionat cate doua luni, iar cel de-al treilea, timp de un an si jumatate. Cel mai longeviv a fost cel care a functionat in curtea viceprimarului Aron Stamoiu. Cu ocazia infiintarii acestor centre de colectare, s-a creat motivatia pentru devastarea unitatilor agricole din zona. S-a furat tot ce s-a putut, chiar si conductele de irigatii care erau ingropate. Pe "vice" nu prea l-a interesat ca a fost devastata infrastructura din zona. Doar banii trebuiau sa iasa. Furia colectarii de fier vechi a cuprins aproape toti locuitorii comunei. Unul chiar a murit electrocutat in timp ce incerca sa debiteze un cablu de inalta tensiune.

Reporteri molestati

Pentru a constata la fata locului problemele sociale generate de comportamentul despotic al primarului PRM, am decis sa trimitem o echipa la Tortomanu. Documentarea a debutat cu o vizita la Primarie. Primarul Gheorghe Panait aratat ca, de fapt, tot raul porneste de la societatea Cezotor, un complex agrozootehnic, care chiar si in conditiile de declin ale agriculturii constantene reuseste sa se mentina in functiune si chiar sa aiba profit. Primarul sustinea atunci ca problemele sociale au fost generate de concedierile de la aceasta societate. Ce a omis primarul sa spuna a fost ca, la initiativa sa, s-a aprobat iesirea din arenda a peste 1.000 de hectare care erau exploatate de Cezotor si pe fondul acestei diminuari de patrimoniu s-au produs, cum era firesc, si concedierile. La finalul discutiei, pentru a mai afla un punct de vedere, reporterii au pornit spre locuinta profesorului Petre Prisecaru, care este unul dintre cei care au sesizat abuzurile comise de primarul Panait. Discutia cu profesorul Prisecaru a durat circa treizeci de minute, iar mai apoi cei doi reporteri au pornit spre sediul Cezotor. Petre Prisecaru a mers si el. In drum spre sediul societatii au aparut cativa apropiati ai primarului. Unul dintre acestia i-a strigat profesorului sa nu-i mai pipaie fata, dupa care a sarit la bataie. Dupa ce a incasat vreo doua lovituri, Petre Prisecaru s-a indepartat de agresor, care s-a potolit cand a observat ca este fotografiat. Am aflat ulterior ca fata acestuia terminase de mult scoala. Drumul a continuat. In fata primariei astepta o alta echipa a primarului, in frunte cu Mircea Gradinaru, unul dintre apropiatii primarului, care are si antecedente penale. Acesta l-a amenintat pe profesorul Prisecaru. El i-a spus ca-i va da foc intr-o zi si ii va arunca o sticla cu benzina in casa. In sprijinul lui Gradinaru a sarit Custura Vasilica, care a lovit aparatul de fotografiat al fotoreporterului Bebe Pitei, ce incerca sa faca niste fotografii. Documentarea a demonstrat astfel care este atmosfera la Tortomanu.

Bataia, instrumentul principal la Tortomanu

Duminica, 4 august, primarul Gheorghe Panait a organizat o adunare cetateneasca la caminul cultural. Au fost puse afise in care se arata care este ordinea de zi. Urmau sa fie discutate probleme legate de legea fondului funciar, infractionalitatea si salubritatea in comuna, Legea 416, privind venitul minim garantat si altele. La aceasta adunare a participat si profesorul Prisecaru. Acesta i-a atras public atentia primarului sa nu mai opreasca bani oamenilor din sat din sat care beneficiaza de venitul minim garantat acordat de Guvern si sa anuleze titlurile de proprietate celor care nu beneficiaza conform legii de acest drept. Unul dintre cazuri l-am relatat anterior. Primarul a argumentat ca opreste aceste fonduri pentru ca cei care beneficiaza de ajutor mai au si alte venituri ocazionale. Argument subred daca avem in vedere ca legea nu prevede asa ceva. Pe timpul acestei discutii a aparut Mircea Gradinaru care a rasturnat un rand de banchete peste profesorul Prisecaru, dupa care l-a lovit pe acesta. Totul s-a petrecut sub ochii sefului de post, care ulterior i-a dat o amenda agresorului. Asta este lectia pe care o da indirect primarul Panait oponentilor sai. Va urma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii