Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:01 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forţele Navale Române organizează „Sea Shield 16“, cel mai mare exerciţiu multinaţional

ro

14 Jul, 2016 00:00 1107 Marime text


În apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre se va desfăşura, în perioada 18 - 22 iulie, „Sea Shield 16“, cel mai mare exerciţiu multinaţional organizat în anul 2016 de Forţele Navale Române.
 
În cadrul exerciţiului, vor fi evaluate structurile din Forţele Navale Române care sunt nominalizate pentru a face parte din Forţa de Reacţie NATO 2016 - 2017 (NATO Reaction Force).
 
Concret, timp de cinci zile, 1.000 de militari români şi 1.000 de militari din şapte ţări se vor antrena în comun pe mare şi vor pune în aplicare proceduri de operare la standarde NATO, pentru lupta împotriva ameninţărilor de orice natură pe mare, subacvatice şi aeriene. La exerciţiu, Forţele Navale Române participă cu 11 nave, două elicoptere „Puma Naval“, două detaşamente mobile de lansare rachete şi o navă de suport pentru scafandri, Forţele Aeriene Române asigură secvenţele exerciţiilor de luptă aeriană cu două aeronave „MIG 21 LanceR“, dar şi un elicopter „Puma“, pentru evacuare medicală, iar Garda de Coastă românească participă cu o navă de patrulare.
 
Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia şi Ucraina participă cu cinci fregate, trei vânătoare de submarine, o corvetă, un submarin, patru aeronave şi ofiţeri de stat major. Având în vedere complexitatea exerciţiilor integrate în Sea Shield 16“, numărul mare de nave, aeronave şi militari participanţi, precum şi dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care se desfăşoară acţiunile de instruire, Forţele Navale Române demonstrează că deţin capabilităţile organizatorice, de planificare şi de conducere, precum şi capacităţile operaţionale necesare pentru consolidarea securităţii şi apărării colective în regiunea Mării Negre.

Ti-a placut articolul?

Comentarii