Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Efectele reducerii pedepselor Radu Mazare scapa definitiv de proces in 2010

ro

16 Mar, 2009 13:33 2646 Marime text

O armata de primari, sefi de consilii judetene anchetati sau trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu au toate sansele sa scape de procese ca urmare a reducerii pedepselor, au declarat pentru HotNews.ro specialisti in drept.

Reducerea pedepselor scurteaza si asa numitul termen de prescriptie. Pe noul Cod Penal, Radu Mazare  scapa definitiv de proces in 2010. Initiativa pentru o Justitie Curata care reuneste mai multe ONG-uri critica reducerea pedepselor, ceea ce va face "imposibila" finalizarea unor cauze complexe.

DNA i-a trimis in judecata, in octombrie 2008, pe Radu Mazare (primarul Constantei) si pe Nicusor Constantinescu (presedintele Consiliului Judetean) pentru abuz in  serviciu. Prejudiciul adus statului, calculat de procurori, se ridica la 114.000 euro.
Pe noul Cod Penal, pedeapsa pentru abuz in serviciu scade de la maxim 15 ani la maxim 5 ani. Mai exact, este dezincriminat abuzul cu consecinte deosebit de grave. Noul cod sanctioneaza abuzul in serviciu cu aceeasi pedeapsa, indiferent de gravitatea consecintelor.

Inca un an de emotii pentru Mazare

Astfel, asa-numitul termen de prescriptie scade si el proportional, de la aproape 20 de ani, la maxim 7 ani si jumatate. Prescriptia se calculeaza de la comiterea faptei. Daca inculpatul nu este condamnat in acest interval, procesul se inchide. Or, Mazare a comis presupusele infractiuni in primul sau mandat, incepand cu noiembrie 2002.

Pe vechiul Cod, termenul de prescriptie curgea undeva prin 2020, insa pe noul Cod, Radu Mazare poate sa-si inchida definitiv procesul in 2010 invocand curgerea termenului de prescriptie.

Daca noile Coduri vor intra in vigoare anul viitor, Mazare va fi judecat dupa noua lege, in dreptul penal aplicandu-se legea mai favorabila si nu cea in vigoare la comiterea faptei, cum se intampla in dreptul civil.

Stive de dosare cu abuz in serviciu

"E cazul lui Mazare de la Constanta, dar si a primarului Falca de la Arad, primarul din Alba Iulia sau alti zeci de primari si sefi de consilii judetene anchetati de DNA pentru abuz in serviciu au sanse sa scape.



La fel Ion Dumitru, fostul director la Romsilva. Cele mai numeroase dosare de coruptie vizeaza abuzul in serviciu, fie ca vorbim de trucarea unor licitatii publice sau de restituirea unor proprietati. Sunt cele mai frecvente fraude", au explicat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Potrivit surselor citate, toti acesti inculpati vor cauta sa traga de timp pentru a scapa de judecata prin curgerea termenului de prescriptie.

Reducerea pedepselor anuleaza munca DNA

Si societatea civila a criticat reducerea pedepselor din noul Cod Penal. Initiativa pentru o Justiei Curata sustine ca reducerea pedepselor in cazurile de corupie nu se justifica, cu atat mai mult cu cat "pedepsele mici antreneaza, la randul lor, termene de prescriptie mici care vor duce la imposibilitatea de a finaliza dosarele penale in cauze complexe, asigurand imunitate pentru infractori".

In proiectul noului Cod Penal, limitele de pedeapsa scad astfel:

pentru luarea de mita de la 3-12 ani (in codul actual) la 2-7 ani (pentru anumiti subiecti sunt chiar reduse la jumatate)

pentru traficul de influenta si cumpararea de influenta de la 2-10 ani (in codul actual) la 1-5 ani.

"Ministerul justitifica aceasta decizie prin intentia de a scadea pedepsele prevazute de lege pentru toate infractiunile si prin faptul ca instantele de judecata aplica si in prezent pedepse mici pentru faptele de coruptie.

Aceasta practica a instantelor a fost criticata constant de Comisia Europeana si de societatea civila romaneasca, deoarece pedepsele mici sau cele cu suspendare nu reprezinta sanctiuni care sa descurajeze practicile corupte.

Prin urmare, faptul ca instantele aplica pedepse mici in cazul infractiunilor de coruptie impune o corijare a acestui aspect, nicidecum scaderea limitelor pedepselor legale. Este necesar ca legiuitorul sa ridice limita minima a pedepsei legale si, eventual, sa interzica aplicarea masurilor de suspendare a executarii pedepsei pentru acest gen de infractiuni", se arata in comunicatul semnat de ONG-urile care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata.

Ministrul Justiţiei, Catalin Predoiu, declarase vineri ca noile Coduri sunt un "fel de autostrăzi care vor trage după ele întreg sistemul judiciar". Parlamentul urmeaza sa voteze noile Coduri, adoptate deja de Guvern, pana la data de 15 mai, urmand ca ele sa intre efectiv in vigoare cel mai devreme peste un an.

Vechiul Cod Penal

Art. 248. - Abuzul în serviciu contra intereselor publice. Fapta functionarului public, care, în exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu îndeplineste un act ori îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare însemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Art. 248, indice 1. Abuzul în serviciu în forma calificata. Daca faptele prevazute în art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Sursa: http://www.hotnews.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii